Proč moje kočka nejí?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18267
19.11.24 18:01

@Mosie
s těma zubama máš pravdu, u mladšího kocoura se objevil zánět zubů, skučel bolestí, než se přišlo co mu vlastně je, prošel cardio vyšetřením, ledviny, no ani já nemám takovou péči jako kocour:), než se přišlo na zuby.

Vytrhali mu co šlo a nedávno měl zase záchvat, kdy zoufale naříká, je vyčerpaný, spocený…zase ty zuby, mažeme pastou na zánět, když se to nezlepší, prý mu je nějak vyčistí, jestli to pomůže, uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9158
19.11.24 18:08
@ta_holka_co_pise píše: Více

Ahoj, díky, no z ruky si nevezme nic, to jsme opakovaně zkoušeli, to uskočí, bojí se. Z mističek papal hezky a teď najednou nic moc. Filé také můžeme ještě zkusit, bílý jogurt jsme mu nabízeli a ten nejedl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
19.11.24 18:09
@DanielaD píše: Více

Bude to chtít uspat a obě čelisti zrentgenovat, teprve pak uvidíte. Přitom se zkontroluje celá lebka. Taky prohlídnout mandle a krk, kam až se dostanou, jestli tam něco nemá a event. vzít vzorky. Jinak expert na kočičí zuby je MVDr. Tomáš Fichtel z veterinární univerzity v Brně, takže zkusit se nějak zkontaktovat s ním. Pokud nejste z Brna, někoho v okolí vám doporučí, on ty kolegy, co se zubům věnují, zná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18267
19.11.24 18:17

@Mosie
děkuji za info

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9158
19.11.24 18:18
@Mosie píše: Více

Ahoj, moc díky za obsáhlou odpověď. Zoubky mu trhali ještě na nějaké levnější klinice, protože byl odchycený venku na kastraci a právě zoubky měl hrozné, tak mu je taky vytrhali, jen pár jich zbylo vzadu a to jsme řešili už na naší klinice se zvířecím stomatologem, který doporučuje po Vánocích vytrhat i těch zbylých pár zoubků, tomu věřím, že to udělá dobře, ale jak to udělali na té první klinice, to nevím. Každopádně nevím, kdyby ho to nějak bolelo a tak, tak neměl by i jiné projevy, než že by nepapal? Protože on lítá po domě, hraje si s myškami sám, mazlí se, vrní… jen prostě skoro nepapá.

Na FIV a FeVL byl testovaný, obojí negativní naštěstí. Také bylo podezření na FIP, z té jsem tedy šílela dost, nabírali mu nějaký poměr albuminů a globulinů + to klinické vyšetření a FIP také vyloučili.

O Mirtazapinu pro kočky jsem slyšela, sama jsem ho brala jako AD a vím, že kočičkám se to maže na boltec.

Na ty pasty od Gimbornu určitě mrknu, moc díky za tip.

Maso přemražujeme, ale i tak z toho nemám nejlepší pocit a právě jak jsem psala, tak jsme mu ho jednou dali, ale jemu to nešlo moc jíst, jak téměř nemá zoubky, tak s tím hrozně zápasil.

A co si myslíš o té šunce? Vím, že to není ideál, ale je to jediné skoro, co sní. Včera snědl skoro 100 g té kuřecí šunky pro děti, pak si v noci zobne granulky párkrát a přes den zas nic nejí, jen naštěstí tedy pije normálně, se mi zdá.

Jinak ti ještě jednou moc děkuji za všechny tipy.  :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
19.11.24 18:41

To syrové maso musíš naškrabat jako na tatarák. Úplně na jemno. A zkus kuřecí játra a přidat žloutek, to mají kočky rády. Vlastně teď, když nemá zoubky, budeš mu to muset všechno takhle předžvýkat. Hele, klidně může být problém v dasních. Já měla takhle kočičku z ulice a problémy se zuby měla od kotěte. Nakonec jí zbylo jen pět zoubků, ale srovnala se s tím, jen jsme jí museli to jídlo upravovat. Jo a ty pasty fungují jak u které. Zrovna tahle by jí sežrala celou tubu a druhá si ani nelízla. A jestli žere aspoň šunku, tak mu jí teď s klidem dopřej, až se dá do pořádku, tak zase přejdeš na normální stravu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9158
19.11.24 18:49
@Buba mara píše: Více

Ahoj, také moc díky za odpověď. Kuřecí játra se žloutkem vyzkouším a maso tedy udělám úplně najemno. Já se mu snažila dávat malé kousíčky, ale naškrábané to nebylo. A opravdu myslíš, že kdyby byl ten hlavní problém dásně, že by se jinak choval úplně normálně? On je má vzadu, kde má pár zoubků, zarudlé, ale zvířecí stomatolog u nás na klinice říkal, že stačí vytrhat po Vánocích (viděl kocourka cca před 3 týdny). Šunku tedy zatím budeme dávat a budu se modlit, že se zas rozjí. Děkuji. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
19.11.24 19:06
@Lollitka píše: Více

Ať mu ty zuby před zákrokem zrentgenuje a případně odstraní zbylé zalomené kořeny. Jakýkoliv pozůstatek zubu může dělat neplechu a když přes něj přeroste dáseň, není pak vidět. U těchto zánětů bývalo vcelku typické, že se kočky chovaly normálně, „jenom“ nežraly. Možná zkusit nějaké nesteroidy, pokud by se po nich nažral, bude to jasné. Ale ta bolest může být tak silná, že nepomůžou. Nebo ten Mirtazapin, funguje dobře. Dřív se používal i Diazepam v pidi dávkách, taky je to stimulátor apetitu.
A nějaké kvalitnější konzervy pro kočky jste zkoušeli? Třeba Animondu, nebo nějaké ty dražší? Zkus mu koupit nějakou lepší kotěcí, trochu ohřát v mikrovlnce a vylepšit tou šunkou. Ono jak je to teplé a zavoní to, třeba ho to naláká. Dále třeba Royal Canin nebo i jiné kvalitnější značky vyrábí tekutou výživu pro pacienty (Recovery Liquid) apod., zkusit ohřát a nabídnout. Jestli je ta šunka jediné, co žere, tak radši ať žere to, než aby hladověl. Taky jsem onkologického pacienta krmila slaninou a škvarkama, ten ale pak dostal kortikoidy a rozežral se. Jen bych se pokoušela té šunky ubírat a ostatního jídla přidávat, ale uvidíš sama, jak to půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
369
19.11.24 20:31

Bych to taky viděla na ty zuby :?
Až bude zahojený, bez zubů náš dával i granule, zdravé dásně si s nimi poradí.
U nás dělají zázraky Gourmet paštiky, nejlépe rybí. A šunka :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9158
20.11.24 14:25

@Mosie @Ochluplepsi
Holky, ještě jednou moc díky za tipy a rady. Dneska jsem kocourka pracně zvážila (nechce se vůbec nechat chovat), ale nakonec se nám to povedlo. A váží 5,9 kg, což je úplně stejně, jako před měsícem. On je ale dost veliký a chlupatý, ale alespoň, že nezhubl. Večer zas snědl šunku, v noci 2 Liquid snack, ale každý má jen 15 g a pak nějaké granulky. Tak uvidíme, až se budou v lednu řešit ty zoubky zbylé a doufám, že do té doby bude něco papat, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
21.11.24 14:18
@Lollitka píše: Více

Tak hlavně, aby žral aspoň něco. To je dobře, že nehubne, kontrolovala bych to. Kdyby přestal žrát úplně, asi bych valila na veterinu, ono není na co čekat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
boruvka735
2.12.24 12:34

Ahoj,

pokud kotě nechce jíst granule, můžeš zkusit nabídnout kvalitní konzervy ve vývaru, které jsou pro něj chutnější a mohou podpořit jeho chuť k jídlu. Konzervy v tekutině jsou také dobré pro hydrataci, pokud nepije vodu. Možná by to mohlo být pro něj lákavější než suché granule. I zde je dobré hledat kvalitní produkty s vysokým podílem masa, které jsou určené pro koťata.

A jak jsem už psala, pokud kotě neje a nepije už tak dlouho, doporučuju navštívit veterináře, aby se ujistili, že není něco v nepořádku. Držím palce, ať je kotě brzy zdravé a šťastné!

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný