Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj ! Četla jsem, že dětem do jednoho roku by se neměly podávat luštěniny kromě hrášku a červené čočky, ale nepsali proč. Víte to někdo ?
Koupila jsem směs mražené zeleniny, kde jsou fazolové lusky. Můžu to dát 8m mimi ?
Camilla
Myslim, ze fazolove lusky nevadej. Fazole jako takove by ale vadily. Myslim, ze lusteniny nejsou zrovna lehko stravitelne, tak proto se asi nemaji davat. Ja fazolove lusky obcas davam asi tak od 9 mesicu.
Ahoj Kamilko!
Fazolové lusky jsem taky dávala tak od 8. měsíce.Luštěniny se nedávají snad proto,že zatěžujou trávicí systém dětí,zvlášť ty šlupky. ![]()
Fazolkové lusky nevadí, jde jen o to, že hodně luštěnin nadýmá a miminka nejsou až tak pohyblivá, aby je bez problémů strávila.
Luštěninami neublížíš, ale můžeš potrápit prdíky…
L.
Luštěniny obsahují pro miminka příliš velké množství bílkovin, které jsou příliš velkou zátěží pro nezralé ledviny. To je ten hlavní důvod. Plus problém s nadýmáním. Většina zdrojů, které jsem pročetla včetně naší Dr. radí dávat až od 18M. A to ty méně přísné zdroje. Červená čočka a zelené fazolky stejně jako zelený hrášek jsou jediné vhodné.
CIBULKA