Proč pracujete během mateřské/rodičovské?

Anonymní
11.2.22 15:07

Proč pracujete během mateřské/rodičovské?

Ahoj, prosím anonymně, chodí sem i kamarádky, děkuji.
Chci se zeptat, co vás vedlo k tomu, že i s malým dítětem chodíte do práce/pracujete z domova/ dítě je velice často na hlídání u babiček nebo v jeslích?
Nemyslím to nijak zle, jen mne to opravdu zajímá, protože v mém okolí je jen málo kamarádek, které jsou opravdu na mateřské. Většina z nich velice brzy začala opět pracovat, některé nepřestaly s prací dokonce vůbec. Je mi jasné, že někdo tak činí kvůli financím, ale to není případ mého okolí, manželé těch holek většinou dobře vydělávají.
Já si přijdu už pomalu za exota, když na mateřské nerozjíždím firmu, e-shop nebo vlastní brand.
Jak to máte vy? Díky moc.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
11.2.22 15:15

Páč můj plat je daleko vyšší než plat mého muže.. páč mám závazky ala hypotéku atd.. ale ano, zvolnila jsem hodně. Jenže v mém oboru vypadnout na 3 roky, tak se asi nebudu moct vrátit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.22 15:17

Peníze+to, že práci, kterou dělám, hodně jsem v ní vybudovala a stálo to strašně velké úsilí, když nechám na roky plavat, už nebudu mít, ty předchozí roky, kdy jsem to budovala, by byly zahozené. Vypadnu z odbornosti, za ty roky se všechno posune jinam, přijdu o kontakty s lidmi, všechno. Já bych si tu pauzu dala i ráda, ale pak bych hodně litovala. Jinak kamarádky často prostě práce baví a nechtějí o ni úplně přijít, nebo chtějí přijít taky na jiné myšlenky než děti a domácnost, dostat se mezi lidi, použít jiné dovednosti než úklid a vaření, být prostě stále nejen manželky, matky a hospodyňky, ale i to, co byly předtím.

• Citovat
  • Upravit
5006
11.2.22 15:18

Mám to úplně stejně jako martina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
@martina.se píše:
Páč můj plat je daleko vyšší než plat mého muže.. páč mám závazky ala hypotéku atd.. ale ano, zvolnila jsem hodně. Jenže v mém oboru vypadnout na 3 roky, tak se asi nebudu moct vrátit :think:

Díky, tak to chápu. A nemrzí Tě ten čas, kdy nejsi s dětmi?

• Citovat
  • Upravit
11360

Mě mateřská blbla hlavu, tak jsem začala ještě studovat a dobře jsem udělala. Až tedy na to, že s covidem to nemělo ten efekt, co jsem původně chtěla, aby mělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664

Já šla u prvního syna v jeho dvou letech do práce protože mě k tomu „nutila“ stipendijní smlouva z doby vysokoškolských studií. Syn byl naštěstí pohodář a dal to krásně ale mě to rozhodně nic nedalo, takže teď jsem se poučila a s druhým dítkem se do práce rozhodně nijak nepoženu, nebude mi blbé vrátit se tam až po 3 letech, i když šéfka teda koukala blbě ale co, děti jsou malé jen jednou!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
11.2.22 15:20

Plus přesně jak píše slunečnice, některé holky nechtějí ztratit těžce budouvanou kariéru. Jiné musí (a třeba to jen navenek jinak prezentují), jiné zase mají super možnosti hlídání a hodné děti, tak proč toho nevyužít… a někdo si na mateřské/rodičáku plní sny, co by ne.

Ne každou baví být na 150% jen a pouze maminkou a ne každá si to může nebo chce dovolit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.22 15:20
@Anonymní píše:
Peníze+to, že práci, kterou dělám, hodně jsem v ní vybudovala a stálo to strašně velké úsilí, když nechám na roky plavat, už nebudu mít, ty předchozí roky, kdy jsem to budovala, by byly zahozené. Vypadnu z odbornosti, za ty roky se všechno posune jinam, přijdu o kontakty s lidmi, všechno. Já bych si tu pauzu dala i ráda, ale pak bych hodně litovala. Jinak kamarádky často prostě práce baví a nechtějí o ni úplně přijít, nebo chtějí přijít taky na jiné myšlenky než děti a domácnost, dostat se mezi lidi, použít jiné dovednosti než úklid a vaření, být prostě stále nejen manželky, matky a hospodyňky, ale i to, co byly předtím.

Možná se ještě upřesním - mám vlastní firmu, kterou jsem budovala pro svojí budoucnost. Stálo to několik let práce za minimální příjmy na úkor osobního života. Když bych chtěla mít opravdu mateřskou, musela bych ji zavřít.

• Citovat
  • Upravit
6654
11.2.22 15:21

Jsem asi jako holky v tvem okoli, pracovat bych nemusela, manzel ma firmu, ale studovala jsem spoustu let a ted delam praci, ktera me fakt bavi. Kdybych odesla na klasickou 3 letou materskou, tak se vratim zpet na novackovskou pozici a celou cestu si budu razut znova, protoze se toho za tu dobu tolik zmeni, ze absolutne nebudu vedet ktera bije a bude mi zase trvat, nez se poradne rozkoukam. Zaroven jsem hodne emancipovana zena a rovnost ve vztahu je pro me velmi dulezita, takze od manzela sice nepotrebuju, aby me po dobu rodicovske zivil, ale na peci o dite a domacnost se musi podilet stejne jako ja, nesedi mi takovy ten tradicni model, ze zena obetuje karieru peci o deti a muz je hlavnim zivitelem. Kazdopadne ja jsem s timto modelem ve svem okoli opravdu velmi netradicni, okolo me jsou jen same klasicke maminy na 3-6let dlouhem rodicaku a nikdo nechape, proc tak nutne potrebuju pracovat, kdyz financne nestradame.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.22 15:23

Já chápu ty finanční důvody, to je jasné. Chápu i to, že to má každý jinak. Mám kámošku, která se do práce vrátila už v šestinedělí. To mne už trochu překvapilo a říkám si, tak proč to dítě? Jen jako splnění společenských norem?

• Citovat
  • Upravit
1519
11.2.22 15:24

Duvodu je vice… Prilepseni si k rodicaku, abych nevypadla z pracovniho procesu, abych vypadla aspon na chvili z rodicovskeho procesu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16408
11.2.22 15:24

Tohle téma jsme nedávno probíraly s kamarádkou. Obě jsme koupily v době rodičovské starší chalupu. Ona šla do práce, najali si s manželem zahradníka, nacpali do toho spoustu peněz a mají krásnou okrasnou zahradu. Já jsem zůstala doma a s dětmi jsem si tu rodičovskou užívala na té chalupě, ryla jsem záhony, řízkovala a množila rostliny, dělala cestičky, pěstovala tunu zeleniny na nových záhonech. Nemáme zahradu tak moc vymazlenou jako kamarádka, ale když jsme si spočítaly náklady a výnosy z naší zahrady, tak ona tou prací je jen lehoulince v plusu oproti mně, která brala jen rodičák a šetřila za práci někoho jiného a za zeleninu a ovoce v krámě. Sama mi říkala, že už by to dnes udělala jinak, protože mi ten život s batoletem na zahradě nepokrytě závidí.
Ale já jsem si taky odskočila na DPP pro oživení mozku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81532
11.2.22 15:25

HLavně asi potřeba změny a vypadnout od dětí ( na chvíli, na částečný )úvazek. Finančně to zas tak mc nepomohlo. Pak udržení nějakého přehledu v oboru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
11.2.22 15:25
@Anonymní píše:
Já chápu ty finanční důvody, to je jasné. Chápu i to, že to má každý jinak. Mám kámošku, která se do práce vrátila už v šestinedělí. To mne už trochu překvapilo a říkám si, tak proč to dítě? Jen jako splnění společenských norem?

A ze chlap chodi do prace a neni doma s ditetem te taky tak fascinuje nebo to beres jako samozrejmost? Na praci v sestinedeli prece neni nic spatneho, pokud se zena citi dobre a ma moznost a chut se k praci vratit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí