Proč prádlo po vyprání hrubne?

215
20.4.15 17:40

Proč prádlo po vyprání hrubne?

Ahojte holky, zajímalo by mě, proč hlavně dětské prádlo občas po vyprání tak zhrubne, že ho můžu vyhodit. Dělá to bavlna a flees. Je pravda, že dětské peru každé 3-4 dny pořád dokola a kupuji většinou použité od maminek. Ale stalo se mi, že i moje oblečení po roce tak zhrublo, že má hodně žmolky a je zkrátka drsné. Např. pyžamo jsem prala tak 10× a pak jsem ho musela jít reklamovat. Sice mi to uznali, ale paní říkala, že jsem první, co to reklamuje. Tak už tomu fakt nerozumím.
Napadlo mě:
1/ Tvrdá voda - jak změkčit? sodou zašedne, možná dešťovkou? ale jsem alergik, takže může být od prachu a pylů
2/ Prášek-používám klasický Persil nebo Ariel color
3/ Peru na 3 hod. program - je to moc dlouhý program?
4/ Nepoužívám aviváž
Je třeba Perwol nebo Dreft nebo prášek z DM lepší a šetrnější? Prostě zvolit tekutý prací prostředek nebo je to kombinace všeho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1231
20.4.15 17:44

3h program? 8o to se divím že z toho něco zůstane… místo aviváže je fajn ocet a i méně prášku je někdy více

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1530
20.4.15 17:45

Ahoj, hele já mám z pračky takyv ětšinou tvrdší prádlo, jedině když ho vyžehlim, je úpak jemnější. Nyní mi to vyřešila sušička, z tý je prádlo super měkoučké. Jinak požívám Persil sensitiv, ale i Denkmint dětský. Na tmavé většinou z lidlu tekutý a na barevné taky jak kdy. A aviváž sem spokojená mooooc se softlanem modrym. Jo a peru max 2h a to už musí být že toho je bud hodně nebo hooodně špinavé. Jinak standartdně program na 1,5

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
20.4.15 17:45

@bella_strega Jednoznačně tvrdá voda. Vím o tom své. Máme studniční extrémně tvrdou vodu a bavlněné oblečení synka stojí po vyprání jako prkno. Všechno musím pěkně vyžehlit, většinou s napařováním, pak je to lepší. Taky nepoužívám aviváž, je to docela chemický koktejl. S tím změkčením vody je problém, my už toho máme dost a necháme si změkčit vodu od profesionálů (buď chemicky nebo nanotechnologií).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
20.4.15 17:49

@bella_strega Podle mne je to zbytečně dlouhý program. A na kolik stupňů pereš?

• Citovat
  • Upravit
215
20.4.15 17:49

@Adrasteia ale my zase až tak tvrdou vodu nemáme (asi středně tvrdou, to jsem zapomněla zmínit), ale věřím, že to bude asi tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
20.4.15 17:50

@bella_strega Rada je, kup si sušičku, ta prádlo krásně nadýchá. Dělá to hlavně tvrdá voda, dá se místo aviváže používat ocet, k prášku přidávat soda. Prádlo ti časem zašedne tak jako tak, ta soda na to nemá vliv, naopak, má bělící účinky. Pereš zbytečně na moc dlouhý program, dle mého názoru. No a hodně toho změkne žehlením. V životě mi neztvrdl flís, to je trošku divné. Co mi ztvrdlo hodně jsou jedny starší bambusové plenky, celkově je to vidět na těch plenkách a ručnících, máme extrémně tvrdou vodu, Brno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
20.4.15 17:51

@jahuhudka většinou na 40 a když je to více špinavé nebo flek, tak na 50. na víc nikdy, aby se s tím něco nestalo. pak tam mám už jen program 1,45 min, ale ten je na max. 3 kg prádla to by byla tím pádem malá dávka, ale asi do tak udělám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
20.4.15 17:52

@bella_strega Pak to může být kombinace obojího - tvrdší voda a příliš dlouhý program. Tři hodiny se mi zdá opravdu moc. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12950
20.4.15 17:54

Máme extrémně tvrdou vodu a nedá se říct, že by mi něco tvrdlo. Něco stačí protřepat, něco vyžehlit.
Flís mi teda neztvrdl nikdy. Žmolky se na něm tedy vytvoří, ale postupně během let.
myslím si, že pereš moc dlouho. Já obvykle hodinu a půl. Vezmi si, kdybys něco prala v ruce, kolik času bys věnovala jednomu kousku a s jakou intenzitou.
Já se spíš celkem divím, že při tak dlouhém programu ti z toho prádla ještě něco zbývá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka

@bella_strega tak to je podle mne délkou toho praní :think: možná i tvrdá voda, i když bydlela jsem v místě, kde byla tak tvrdá, že jsme každý týden mohli z rychlovarky těžit kámen, ale prádlo bylo v pohodě :think:

• Citovat
  • Upravit
46669

Tak po vyprání je prádlo všeobecně drsnější, ale to se srovná zpravidla žehlením :nevim:. Taky se mi nikdy nestalo, že bych kvůli tomu musela něco vyhodit :think:
Peru většinou na 40, občas na 50, ručníky na 60, prací cyklus trvá 2h20m. Používám tekuté marseiské mýdlo Omino Bianco, aviváž nepoužívám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1232
20.4.15 17:55

@bella_strega
používám gelové i klasické prášky na praní. Prádlo mám hrubé - ručníky, utěrky, ale jen někdy, nevím také čím to je. Možná je to vodou.
Ze sušky je to OK

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
20.4.15 17:56

@Adrasteia a 3 hod. - je to hodně i na prádlo pro dospělého? třeba kamarádka mi teď řekla, že dětské pere 40 min, tak jsem na ni hleděla jak puk :-) syn je celkem špindíra, tak jsem vždy prala 3 hodky-někdy to má od bláta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
20.4.15 17:57

A neničí sušička prádlo? to jsem slyšela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný