Proč se učit druhý cizí jazyk?

Anonymní
25.8.26 16:53

Proč se učit druhý cizí jazyk?

Proc se ucit druhy cizi jazyk? Ano, pokud ho musim pouzivat v praci, nebo pokud se treba chystam prestehovat do zeme, kde se timto jazykem mluvi, je to jasne, ale krome toho mi to zejmena v dnesni dobe, kdy temer kazdy mluvi anglicky, moc smysl nedava. Co si o tom myslite?
Ja mam treba dlouho zalusk na francouzstinu, desne se mi libi, asi by me bavilo se ji ucit, mluvit tim jazykem a rozumet mu… ale k cemu? No, mozna jsem si na to prave odpovedela, jen pro zabavu. A to je asi take dulezite.
Jaky druhy cizi jazyk se ucite vy a z jakeho duvodu? A myslite, ze to za tu praci stoji? :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
117
25.8.26 17:02

Já se spíš divím, že v době neustálé centralizace se nesjednotí jeden cizí jazyk, kterým by mluvili všichni - klidně esperanto, nebo jakýtoco a pak rodný, to by hodně usnadnilo život všem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2391
25.8.26 17:11

Protože chceš, protože se u toho naučíš něco i o lidech a zemích, kde ten jazyk používají, něco o jiné gramatice, hierarchii, zvycích, literatuře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12092
25.8.26 17:29
@Marnez píše: Více

Tak hodně takto funguje angličtina, aniž by ji někdo centrálně sjednocoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
25.8.26 17:34
@Titty píše: Více

Známej byl na Kubě a prej se tam angličtina moc nechytá… Ač jsem si myslel kvůli poloze něco jiného, prim hraje španělština…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32007
25.8.26 18:44

Ja docela cestovala, i jsme zili v cizine, a vyuzila jsem vsechny tri cizi jazyky, ktere jsem umela alespon na B1-B2 urovni. Francouzstinu v Maroku a Portugalsku, nemcinu v Nemecku, anglictinu vsude jinde. Jeste jsem mela uplne zaklady rustiny a spanelstiny. Rustinu jsem jeste trochu vyuzila, spanelstinu uz jsem nestihla, nejak jsem uprostred kursu porodila a vsechno zapomnela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.26 18:59

@Hobitka Tak to je fajn, ze se ti vse hodilo. A stale ty tri jazyky umis na obstojne urovni? A jestli jo, jak si ji, myslim tu uroven, udrzujes?

• Citovat
  • Upravit
9884
25.8.26 19:12

Stejně se má člověk pořád něco učit, zaměstnávat mozek. Když se nebudeš učit jazyk, tak se uč cokoli jiného. Říkají, že je to prevence Alzheimera. Tak minimálně pro tenhle účel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
25.8.26 19:22

Učení jazyků mě hrozne baví, denně se učím i na rodičáku, využívám to pak na dovolených, když jsou to jazyky z různých skupin, dá se pak celkem snadno dorozumět téměř po celém světě. Dorozumím se drtivou většinou slovanských jazyků. Ugrofinskou skupinu třeba nedávám a budu se učit příští rok. Knihy si čtu německy, s chatem gpt komunikuju anglicky, v Řecku mluvím řecky - občas anglicky, nejsem dokonalá. A v podstatě pokaždé když jedu do nějaké země, naučím se minimálně základy, abych věděla kudy se kam jde, kde mají dobré jídlo a podobně nezbytné fráze. Když mě jazyk chytne, už si ho nechám. :D
Takže za mě jdi do toho, Fránina je pěkně těžkej jazyk, na několik let zábavy Ti vystačí a využití má pak ale obrovské. Má to i výhody jiné, nezakrní Ti mozek, budeš mít další téma k hovoru, taky to přidá sebevědomí… Spousta benefitů. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4440
25.8.26 19:26

„Každý má k učení cizího jazyka své důvody. Někdo se ho učí kvůli práci, někdo proto, že plánuje v budoucnu žít v zemi, kde se daným jazykem mluví, a někoho ten jazyk zkrátka láká – líbí se mu, zajímá ho nebo mu třeba připadá snadný. Já se například zajímám o španělštinu, i když je klidně možné, že Španělsko ani jinou španělsky mluvící zemi nikdy nenavštívím. Mně se jednoduše líbí španělská hudba a samotný jazyk. A to je zase můj důvod. Každý zkrátka může mít svůj vlastní a žádný nemusí být méně platný než jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25354
25.8.26 19:46

A proč se ho neučit jen tak pro radost? Lepší, jak nedělat nic a přemýšlet, proč to nedělat… dělám hromadu věcí, ze kterých vlastně nic nemám, ale dělají mi radost… a to je někdy víc, jak kdyby mi tak věc vydělávala :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
25.8.26 19:50
@Aries6 píše: Více

Sudička logiky moc do vínku nenadělila, co? Radost není důvod? Potažmo zisk? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25354
25.8.26 20:07

Radost je velký důvod. Myslela jsem zisk ve smyslu výdělku nebo praktického použití. Proč ty blbé kecy o sudičce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
25.8.26 20:13
@Aries6 píše: Více

Slovíčkaříš asi hodně ráda oproti smysluplné debatě, že? :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8805
25.8.26 20:18
8o 8o 8o
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...