Proč zůstáváte ve školství?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Jsem ve školství třetím rokem, dodělávala jsem si VŠ. Je mi lehce přes 40. Za sebou dva korporáty. Jsem moc spokojená, zatím si to vyloženě užívám. Ano, jsou tam i úskalí. Ale po fabrice se mi ani trošku nestýská.
Sama jsem zvědavá, jak se bude diskute vyvíjet.
- Citovat
- Upravit
Jo, abych odpověděla. Dává mi ta práce smysl, nechávám něco za sebou. Našla jsem tam přesně to, co mi chybělo.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
časem si vypracuješ slušnou dávku uprde1ismu - nemáš pomůcky? tvůj problém. nepíšeš si zápis? tobě to bude chybět. Houkáš jako lodní siréna? Jdi si houkat do ředitelny. Nadáváš spolužákovi? Píšu třídnímu a rodičům.
základem je nenechat se rozhodit.
A proč to dělám? Protože mě to s dětmi baví. Děti nejsou to nejhorší. To rodiče jsou v poslední době nějací… rozbití.
A ano, v tomto směru fakulty opravdu vzdělávají nedostatečně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Baví mě učit. Teď na konci školního roku bych taky mohla uvést dvacet věci, které mě prudí, dneska jsem z práce přišla vyloženě otrávená, ale kromě pár exotů jsou studenti prima a prostě mě to fakt baví. Ale učím na SŠ, tam je té administrativy asi méně. Plus příjemná pracovní doba a peníze mi taky nepřipadají špatné. Díky tridnictvi mám měsíčně 40-45k čistého, nějak si neumím představit, co bych dělala jiného za těchto podmínek. Zvažuju spíš změnu školy, než vyloženě profese.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ProfZav píše: Více
Můžu se zeptat, nějakém typu školy učíš? Já se na gymnáziu po 15 letech praxe s třídnictvím nedostala na vice, než 34 čistého.
Jinak abych odpověděla. Drží mě tam ty fajn děcka, pestrost té práce a prázdniny.
- Citovat
- Upravit
Na gymnáziu. Ale mám 2 hodiny trvalé přesčasy a ještě mám jednu speciální funkci, za to mám příplatek. Učím 17 let cca.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to ti moc přeju a je super, že ses našla. Já jsem ve fabrice taky pracovala při studiu, nemůžu říct, že by se mi stýskalo, ale tohle je jiný typ únavy, a v mnoha ohledech teda horší.
- Citovat
- Upravit
@neumisa píše: Více
No jo, jenže to by se jich tam za chvíli takových vyrojilo pět v každé třídě. Když nedělají to co mají, tak akorát vymýšlí kraviny. Byl by z toho totální chaos, bordel a anarchie. Starší kolegyně říkaly, že je musím zahrnout prací, jinak to bude hrůza. Poznámky jsou jim jaksi jedno a některým i známky. To, že si napíšou zápis na poloutržený list z cizího sešitu, který ihned po hodině vyhodí, ani neřeším.
Ani nejsem rozhozená, spíše cítím absolutní rezignaci, což mi připadá vlastně strašně smutné.
- Citovat
- Upravit
Je to hezká, pestrá práce. Každý den je originální. Děti a mládež jsou fajn.
Někdy jim škodí vlastní rodiče. Ale to je na jinou debatu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono taky záleží, co učíš a jak moc máš potřebu dělat přípravy. Já třeba učím matiku. Přípravy dělám minimálně, protože je prostě nepotřebuju. Vím, co a jak chci naučit, příklady ze života mi vyskakují samy, když se mi nelíbí to, co je v pracovním sešitě. Hlavně mě matika a ta čísla fakt baví, takže si to užívám.
Učím ještě fyziku, tam je těch příprav víc. Ale máme staré vybavení, tak pokusy dělám, co jen to jde z odpadu nebo běžně dostupných věcí… atd.
Taky bych našla negativa, ale to, co mám za sebou, má těch negativ mnohem víc.
Třeba by ti stačilo změnit školu. Já jsem ve městě, kde je asi 7 základek a asi na dvou bych učit nechtěla. Kdyby přišla nabídka na menší školu na malém městě v okolí, asi bych neváhala…
- Citovat
- Upravit
@Kelsey1 píše: Více
Já si pamatuju, s jakou hrůzou jsem tam před třemi roky nastupovala. TA práce mě lákala, ale drzé děti bez špetky respektu mě děsily… realita není tak hrozná a děti jsou fajn. Když už je tam nějaké atypické dítě, pramení to z prostředí, ve kterém vyrůstá… je mi jich spíš líto.
Další věc je ta, že mám sama děti ve věku druhého stupně a některé věci asi vidím jinak, jak kolegové, co učí 35 let a mají těsně před důchodem
… a já možná taková za 15 let budu taky ![]()
- Citovat
- Upravit
Přesně to, co popisuješ, myslím, že bych taky prožívala, kdybych učila na základce. S mou povahou by mě tam zničili. Držím se proto gymnázia jak hov.no košile.
Vyhovuje mi na tom, že jsou tam chytří studenti projevující zájem a že problémových studentů jsou jednotky. A učím své vysněné předměty. A baví mě, že je to tvůrčí.
A hodně mi vyhovuje ta čistá pracovní doba, prostě můžu v půl jedné / v půl druhé jít pryč nebo přijet na desátou, prostě podle rozvrhu. A letní prázdniny jsou taky super.
Ale musím říct, že jsou tam taky věci, co mi nevyhovují, a to dost, ale když už, tak bych uvažovala spíš o změně gymplu než celé profese.
Prý se ale zas říká, že na gymplech je „víc práce, míň peněz“, ale od začátku jsem jen na tomhle gymplu, takže vlastně nemám srovnání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já neučím, jsem AP. Ale dvakrát jsem učila, pár měsíců, jednou plný úvazek, jednou 0,65. 1. stupeň, na 2. jen suplování ( původně mám ale kvalifikaci na 2.) Baví mě, když mame supl a můžu svou třídu učit. Je to osvěžující vést hodinu, ne jen dělat podporu.
Jinak u nás je to finančně blbý, přímé činnosti mám 27hodin, takže za celý týden bývám psychicky vyčerpaná. K tomu doma své děti, dva puberťáky a předškoláka. Ale vyhovuje mi pracovní doba ( zažila jsem provoz na 5:30-6.30, děti musely být v 6 v MŠ a družině nebo mi musel někdo pomáhat ráno ). Volno v době prázdnin dětí ( ne vždy, však to znáte). Mame bezva kolektiv AP i učitelů, když jsem začala učit, všichni mi ochotně pomáhali. Baví mě sledovat pokroky dětí. Dělá mi dobře, když vím, že mě mají rády. Ze i kvůli mě chodí rády do školy. Baví mě mimoškolní akce, divadla, výlety, edukační programy, projekty..
Nicméně vyčerpává mě chování dětí i rodičů. Tridnictvi, zvlášť na 1. stupni, by se mělo vyvazovat zlatem. To je fakt peklo.
- Citovat
- Upravit
To se krásně čte
Víc takových ve školství. U nás mi přijde každá druhá učitelka vyhořelá. Nebaví je výlety, školy v přírodě, nejraději by nikam nechodili a ještě se tím netají na třídních schůzkách.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj všichni,
mám za sebou první rok jako druhostupňová učitelka na základce. Řekněme, že jsem čekala, že to bude špatné, ale ne zas tak moc. Vlastně ani nedokážu přesně ukázat prstem na tu jednu věc, která mi vadí, jelikož je to soubor různých nepříjemností.
Nejhorší jsou asi děti, ve třídě je vlastně vždycky převažující počet normálních žáků, ti jsou ale zastíněni problematickými jedinci čumícími na mobil, vyrušujícími, drzými a arogantními (kázeňské postihy, házení věcí na učitele, snaha mu to znepříjemnit atd.) Takže fajn děti jsou vlastně jedno, jelikož člověk celou hodinu řeší tyhle problematické - nejsou nachystané pomůcky, proč nejsou nachystané, proč slovně insultuje spolužáka, proč si nepíše zápis, proč kouká do mobilu, proč dělá zvuky jako lodní siréna… Po zazvonění na přestávku si v některých třídách připadám jako po zápasu s medvědem.
Už v minulosti jsem pracovala s dětmi a bylo to hrozně fajn a obohacující, tohle se s tím vůbec nedá porovnávat.
Pořád se řeší nějaká administrativa, a to nejsem třídní. Není den, aby mi nepřišel email, že mám někde něco vyplnit do tabulky, ohodnotit něcí chování, napsat někomu zameškané učivo, poznámky… Mělo by to být zahrnuté v nepřímé, já vím, ale i s přípravami mi to žere hrozně moc času (a pořád nad školou přemýšlím).
Plat je úsměvný, jak jsem nedávno zjistila, beru ještě méně než paní prodavačka v jedné menší pekárně v okolí.
Kolegyně se ke mně chovají moc fajn, ale velká část z nich je totálně vyhořelá - nesnáší ty děti a nesnáší tu práci. Aby toho nebylo málo, mám kolem sebe více mladých učitelů z jiných škol, kteří se na to rozhodli vykašlat přesně z těch stejných důvodů, které tady uvádím.
Mohla bych psát donekonečna, ale to by nikdo nečetl. Nejhorší je ten pocit, že z fakulty člověk přichází totálně nepřipravený, jelikož na tohle nejde připravit.; nejde připravit na to, že vcházíte mezi pětadvacet lidí, kteří vás chápou jako nepřítele (trochu dramatizuju
) Dávám tomu ještě další rok, jinak asi odcházím.
Takže - proč zůstáváte ve školství?
Anonym kvůli profesi.