Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky.
Mám dotaz především na ty z vás, které disponují velkým dvorem. Chodily jste s dětmi ven, když ještě neviděly z kočárku?
Mám čtyřměsíční holčičku a čas trávíme převážně na dvoře, na procházku jedeme jen občas. říkám si, že začneme jezdit, až z toho něco bude mít. Moje babička mi to ale vyčítá, stále mi dává za příklad jiné maminky z naší vesnice, které brázdí s kočárkem dědinu o 106. Jenže ty mají vždycky ještě i starší dítko, které už okolí zajímá a něco z toho výletu aspoň má.
Po pravdě, jsem z toho už vytočená a zajímá mě, jak to máte vy?
Ahoj, ja mam 3mesicni holcicku a ven chodime, ale tim zpusobem, ze kocarek mi nekdo veze a ja malou chovam
..ale kdyz mamzarizovani, tak v kocarku byt musi…dlouho tam nevydrzi, aleted kdyz uz si hrabka po hrackach tjlepsi
..pokud se ti nechce, tak s miminkem nikamjezdit nemusis..podle me tj i an dvorku lepsi,
Tak mi chodíme na procházky od narození, ale protože nemáme dvůr
jinak si myslim, že jestli tobě nechybí se jít někam projít, tak miminu je to jedno ![]()
Ne nechodím, tedy nejdu ven jen kvůli malému. Ven jdu když něco potřebuji koupit nebo se mi chce jít na procházku. Malému jsou 2 měsíce a lépe se vyspinká doma v postýlce než venku v kočárku. Až bude vetší a bude se zajímat o okolní svět tak to je jiná. ![]()
Jezdím s malým běžně na procházku. Malej sice z okolí nic nemá, ale já si aspoň provětrám hlavu. Hodně se mu líbí v šátku, to už může sledovat okolí. Dvorek máme taky, ale přijde mi lepší ta procházka po venku.
Ahoj, malému je 6 týdnů a ven chodíme co to jde i když máme zahradu. Je fakt, že malému je to zatím asi jedno, ale i já se krásně projdu, vyluftuju a vypnu hlavu - pro mě je to relax. Navíc malý v jedoucím kočárku krásně spinká, kdybych ho jen dala na zahradu, tak by mi tam tak dlouho nespal. Pokud na procházky chodit nechceš a dítko vyluftuješ na zahradě, tak je to asi jedno a na maminu se vyprdni ![]()
V tomhle věku jsem chodila většinou jen když spal, takže nějaký vyhlídky neměl a myslim, že mu to nijak neublížilo
. Pro děti je hlavně důležitý, že jsou na vzduchu, takže je jedno, jestli jdeš na špacír půl dne, nebo jste jen na dvorku ![]()
Pokud ti mimco spi krasne v kocarku na dvore a tobe se nechce na prochazku, tak bych ho s klidnym srdcem odstavila na dvore. Mezitim si muzes udelat spoustu veci doma. Me tak maly chrupkal celou zimu na balkone. Ja nemela zablaceny kocarek, doma jsem mela uklizeno a navareno, byla jsem odpocinuta a malemu byly lautr jedno jestli s nim bezcilne bloumam mezi cinzaky nebo spi na balkone. Na prochazky typu, aby neco videl a nenudil se, jsme zacali chodit az v jeho asi 7 mesicich…
Ahoj, když bych měla dvůr, tak bych to neřešila a mimčo je na čerstvém vzduchu tak co
Když se budeš chtít sama projít, popř. něco zařídit, je jasné, že si tu procházku uděláte. Je to tvoje dítě a nenech si do toho od nikoho kecat ![]()
Ne že bych vůbec nejezdila ven, jen mě prostě moc nebaví jen tak „bezcílně“ jezdit. Jedeme třeba vyhodit papír do sběrného odpadu, doprovodit kamarádku, co u mě byla na kafi, nebo k babičce. Když mi spí v kočárku na dvoře, aspoň si mezitím stihnu vyžehlit, uvařit…
Stejně je mi ale vyčítáno, že nejezdím
![]()
Já chodím s dětma spíš tak, že něco potřebujem (nakoupit, vyřídit), tak to vezmem třeba oklikou), případně když jsou doma na zahradě protivný a nuděj se. Ale rozhodně nechodím každý den jen tak abych tu objížděla blok s kočárem, myslím, že staršího by to ani nebavilo.
Procházky s kočárkem, nejlépe 2×denně po 3h jsou důkazem, že se ženský na mateřský nuděj
Vypere pračka, umyje myčka, uvaří z polotovarů či nějaké minutky a co se zbývajícím časem, že ![]()
Buď ráda, že ti spí ve stojícím kočáru, já bych se asi zvencla, kdyby si mi dítě navyklo třeba spát jen v drncajícím kočáru a pak bych musela vyrážet za jakéhokoliv počasí, aby se vyspalo.
Bdící dítě samozřejmě potřebuje podněty, ale nemusí to být neustále dokola se míhající stromy a domy v okolí.
@Gladys právě - chodím účelově, jen tak se procházet mě moc nebaví, navíc mám pocit, že jsou smysluplnější věci, co můžu dělat ![]()
Ahoj, my velký dvůr máme a na procházky tedy chodíme..víceméně pravidelně každý den. Jinak máme právě taky 4m. A musím přiznat, že za procházky jsem moc ráda..alespoň se od všecho odreaguju a pročístím si hlavu
. S procházkami jsem začali hlavně kvůli tomu, že mi malá v kočárku nevydržela spinkat, když stál..po 10min se probudila, tak jsme začali chodit. Malá se prospinkala a já jsem byla taky odpočinutá. Ted to s tím spinkáním, když kočárek nedrncá, je daleko lepší.
Na prochazku chodim o narozeni dcery, ale nemame dvorek…
Kdybych ho mela a mala mi v kocarku usnula bez jezdeni, taky bych nechodila na prochazku denne…ale obcas se projit a vyvetrat si hlavu je dobre i pro maminku ![]()
@Suzume vždyť jo. Hele, dítě je na vzduchu, spinká tam, ty nemusíš kvůli jeho spánku prošlapat boty, já to vidím jako stav ideál
Si pamatuju, jak jsem s prvorozeným takhle párkrát byla, totálně unavená, vyfluslá, on teda v kočáru krásně spal, ale nesmělo se zastavit. Měla jsem s sebou knížku, že až usne, tak zastavím a počtu si, haha ![]()
Celkem rychle jsem to utla, spal při dokořán otevřeném okně nalepenj u mě na prsu a já u toho buď spala nebo si taky četla. A konečně jsem se cítila aspoň trochu odpočatě…