PROCVIČTE SI MOZKY :-)

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
20656
30.1.09 10:32

teď mě napadl ještě jeden způsob řešení, který je ale ještě víc na způsob pokus - omyl ale přesto ho napíšu, třeba to někdo zkoušel i touhle cestou?

jak jsem psala dřív, víme, že číslo musí končit 7, takže trojnásobek musí končit 71 ( 1 — 7 )
Pak postoupíme o jeden řád výš, takže 171/3 = 57 … vyšlo celé číslo, takže hledané číslo končí 57 ( 1 — 57 )
další řád: 1571/3 = 523,66 … vyšel zlomek, tak jdeme dál
2571/3 = 857 … celé číslo, tj. hledáme 1 – 857

18571/3 (zlomek),28571/3 (zlomek) 38571/3 = 12857 … získáváme další číslo: 12857

128571/3= 42857 … získáváme výsledné číslo 142 857

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18651
30.1.09 14:05

teda holky...... vy jste geniální, mě není pomalu jasnej ani ten výsledek a to jsem z matiky odmaturovala a pak dělala dva roky pajdák (matika-rodinka).:oops: :oops: :oops: :oops: že bych už vážně všechno zapomněla a mozek mi zakrněl :? :? :?

NO nic večer to zkusím na taťoucha, no ale aby šel spat, ten dokud to nevyřeší tak neusne… Obrovská poklona všem co jste správně vyřešili a já se jdu zahrabat a vrátit do diskuzí o blinkání, kakání a slintání…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
30.1.09 14:19
lacenka píše:
NO nic večer to zkusím na taťoucha, no ale aby šel spat, ten dokud to nevyřeší tak neusne… Obrovská poklona všem co jste správně vyřešili a já se jdu zahrabat a vrátit do diskuzí o blinkání, kakání a slintání…

:lol: já zas skládám obrovskou poklonu všem dvou- a více-matkám bez ohledu na správnost jejich výsledku hádanky ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4242
30.1.09 14:36

Ja mam tedy jeste jiny postup, podobne jako Sandrik , ale vubec jsem nepouzivala zlomky :wink:

Stejne jsem zacala tim, že číslo musí končit 7, takže trojnásobek musí končit 71 (1---7).
Pak jsem si nakreslila nasobeni pod sebou
1YY YY7
x 3 -----------
YYY y71

No a nasobila jsem 3×7 je 21, takze zapiseme dolu 1 a musime pricist 2 k necemu, aby nam vysla 7. Takze 3 x jake cislo + 2 konci 7? 3×5 = 15 a + 2 = 17, takze zapiseme dolu 7 a zbyva 1. Tu 5 zhora jsem zapsala do cisla dole, protoze cislice jsou shodne

1YY Y57
x 3 -----------
YYY 571

Ja nevim, jestli je to srozumitelne, proste jsem pouzila normalni malou nasobilku cisla 3 a vedela jsem, ze vzdy k tomu musim pricist ty dalsi rady, bud 1 nebo 2, podle toho, jake mi pri nasobeni vyjde cislo :wink:

Koncilo to
1Y2 857
x 3 ----------
Y28 571

No a 3 x jake cislo ma ve vysledku 2? 3×4 = 12, zapiseme dolu 2 a sedi to, protoze zbyva 1 a 3×1 = 3 a + nase 1 = 4.

Hehe, teda vysvetlit to neumim :lol: ale vyslo mi to :wink:

Jo jinak jsem to vcera vecer hodila manzelovi, on ma tohle rad, ale byl unavenej a tak z nej za 5 sekund vylezlo:

100 007×3 = 300 021 :lol:
On nepochopil pri mem vysvetlovani prikladu, ze ty cislice jsou stejne, proste myslel, ze se hleda trojnasobek cisla zacinajici 1 a ten konci na 1..
A rikal, ze to snad spocita kazdej neee? 8) :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
30.1.09 15:14

Holky, mám tu další hádanku na podobném principu - došla jsem k jakémusi výsledku, ale nejsem si jistá, jestli to je ono … ale budu tu až v pondělí.

**Herkules jednou na svých cestách přišel ke králi, který měl tři dcery. Protože se mu líbily a chtěl si jednu z nich vybrat, dal mu král tuto hádanku:
„Dostaneš moji dceru, když mi přesně řekneš kolik je každé z nich let a nesmíš se zmýlit ani o rok.“
„Dostanu nápovědu ?“, zeptal se Herkules.

„Ano! Podívej se na tento les je v něm tolik stromu, že když napíšeš toto číslo dvakrát za sebou, dostaneš šesticiferné číslo, jestliže jej vydělíš počtem stromů v lese, dostaneš číslo, které je součinem věků mých tří dcer. A to už Ti musí stačit Herkule!“

Kolik bylo první, druhé a třetí dceři?**

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
30.1.09 15:24

Tak tohle bylo o hodně jednodušší (anebo se vzpamatovávám, to spíš).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
30.1.09 15:59

Tak tady jsem totálně mimo. Součin by byl, ale jaksi schází nápad, jak z něj dostat ta 3 čísla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
30.1.09 16:08

Tak už vím, ale musím si na to dohledat vzoreček… Sorry za paniku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43025
30.1.09 16:40

vezmes ten soucin a delis ho prvocislama postupne od nejmensiho, , kdyz se zadari, tak zapises a pokracujes stejne se zbytkem- a protoze reseni je jen jedno, tak by ti mela vyjit tri prvocisla - Herkules je teda peknej pedofil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4242
30.1.09 16:41

Ted jsem se zrovna chtela zeptat, jestli nevadi, ze jsou holky pod zakonem :lol: :lol:
Akorat teda s tema stromama me trochu mate, ze reseni v podstate neni jedno ne?? Ale vysledek jo :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
30.1.09 16:44

Herkule, to si budeš muset dlouho počkat, pokud se ti líbí ta nejmladší.

:lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
30.1.09 16:46

Želvičko , postupovala jsem naprosto stejně. A myslím, že to vysvětluješ dobře. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
30.1.09 18:20
Pudloslava píše:
vezmes ten soucin a delis ho prvocislama postupne od nejmensiho, , kdyz se zadari, tak zapises a pokracujes stejne se zbytkem- a protoze reseni je jen jedno, tak by ti mela vyjit tri prvocisla - Herkules je teda peknej pedofil.

Jo to mě rávě taky zarazilo a proto jsem sem psala … protože my vyšel věk 7,11 a 13 :lol: tak jsem si říkala, jestli to nemám špatně :D

jinak to číslo, respektive poměr počtu stromů vyjde stejný, ať už zadáte počet stromů, jaký chcete, vždycky to bude 1001

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
30.1.09 19:10

Nová hádanka, myslím, že nijak složitá :wink:
Izák a Albert mluvili spolu o výsledcích Třetí výroční mezinárodní vědecké extravagantní soutěže ve Švédsku. Finále se zúčastnili tři soutěžící - Louis, René a Johannes. Izák tvrdil, že Louis vyhrál a René skončil na druhém místě. Albert si ale myslel, že zvítězil Johannes a Louis skončil na druhém místě. Ale ve skutečnosti měli oba pravdu jenom napůl - každý řekl jednu věc správně, ale ve druhé se mýlil. Jaké bylo skutečné pořadí soutěžících?

Mimochodem, poslal mi to manžel, ale bez té poslední věty :lol: A kdybych mu neřekla, že bez té poslední věty to nedává smysl a nevygooglila zadání správně, tak je doteď schopen tvrdit, že je to v pořádku, chytrolín

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
30.1.09 19:14

A ještě jedna.
Zemřel starý arabský šejk a odkázal své jmění svým dvěma synům. Aby je potrápil, dal do závěti podmínku, že dědictví se nebude dělit - oba synové musí závodit na velbloudech a ten, jehož velbloud přejde cílovou čáru jako poslední, zdědí všechno. Závod začal a oba bratři celé dny bezcílně bloumali po dráze, protože ani jeden z nich samozřejmě nechtěl přejet cílovou čáru. Nakonec požádali o pomoc mudrce. Když jim mudrc řekl svou radu, oba bratři vyskočili na velbloudy a co nejrychleji vyrazili k cíli. Co jim poradil?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí