Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj všem,
kolegyně v práci přede mě položila papír s matematickou hádankou, že si s tím neví rady… po chvíli přemýšlení a zavaření buněk v mé hlavě jsem se dokopala ke zdárnému výsledku a není to tak těžké, jak to na první pohled vypadá ![]()
zadání: Šestimístné číslo začíná jedničkou. Jestliže přesuneme tuto jedničku na konec čísla, zvětší se číslo trojnásobně. Zjistěte hledané číslo.
Pro ty, co si s tím nevědí rady nebo jsou líní
(ale no ták aspoň to zkuste), hodím sm zítra dopoledne výsledek i s postupem ![]()
Příspěvek upraven 24.08.20 v 17:20
Sandriku , poslala jsem ti SZ, jestli je to taaaak …
Patlala jsem se s tim asi 15 minut, dite se tu plazi, ozira stul a jeho chranice a matce se kouri z hlavy a nevnima ho
![]()
Diky za procviceni mozku, snad to mam dobre ![]()
Jj, rovnice - ovšem počítala jsem ji třikrát
Napoprvé jsem zapomněla na ten trojnásobek, podruhé se mi popletlo sčítání a odčítání - a napotřetí jsem výsledek poslala SZ
Sice mi to dohromady trvalo ani ne pět minut, ale mám dokonalou depku ze stavů svého mozku před návratem do práce…
Chjo, asi budu muset rodit navždy ![]()
L.
Zelcika, Lesina - máte to správně
![]()
Eliško - nevzdávej to, určitě na to přijdeš ![]()
Inge - ano ikdyž, až tak jednoduché jako 3*X=Y to není
první číslo musí mít tvar 1ABCDE a druhé ABCDE1
Pudloslava - no ono to v podstatě takový postup „pokus/omyl“ je, ale to je vedlejší, hlavně, když na to člověk přijde
mozek se musí cvičit, aby nezakrněl
![]()
sandrik píše:Inge - ano ikdyž, až tak jednoduché jako 3*X=Y to není
první číslo musí mít tvar 1ABCDE a druhé ABCDE1
Nebo taky první je 100000+x a to druhé 10×+1, že
![]()
Inge WHAW
tak až takhle matematicky jsem na to nešla, klobouk dolů - smekám!
![]()
Vymyslet to v pohodě, ale na cvakání do kalkulajdy nesmím být pako
.
No, tak vidím, že moje řešení teda nebylo moc elegantní
. Stejně už nechci jít učit
.
Inge , nejdřív jsem si to spočítala svým způsobem a pak jsem šla dumat nad tím tvým. Sice to chvíli trvalo, ale mozek se rozhýbal a logicky zdůvodnil ![]()
Sandriku , super úloha, díky
Tak jsem tady s řešením ![]()
jedna varianta je jak psala Inge :
3*(100000 + x) = 10× + 1
ta je taková poctivá matematická a hlavně chytrá a elegantní metoda ![]()
druhá varianta (kterou jsem použila já) je metoda pokus/omyl, ale účel splní taky ![]()
Protože trojnásobek čísla, které hledáme končí jedničkou, dospěla jsem k tomu, že číslo musí končit číslicí 7.
Pak jsem v excelu vypsala různá čísla (smlňující 1 na začátku, 7 na konci)a vypočítala, jaký poměr mi dávají a podle výsledku buď snížila, nebo zvýšila
300 071 / 130 007 = 2,308
500 071 / 150 007 = 3,334 … hledané číslo musí být někde uprostřed, tj další je 450, dál jsem jen tipovala
450 071 / 145 007 = 3,104
425 071 / 142 507 = 2,983
427 071 / 142 707 = 2,993
428 071 / 142 807 = 2,998
428 571 / 142 857 = 3,000
tj. hledané číslo je 142 857 ![]()
a mám prosbu - když někdo budete mít nějaký podobný rébus/hádanku, hoďte to do placu, ať nám šedá kůra mozková nezakrní
![]()
Inge a jak se pocita s cislem ve tvaru 1ABCDE - to si musíš rozlořžt na (100000 + Ax10000 +Bx1000 +Cx1000 +Dx10 +E)
ja mela matematikuorezanou, radeji jsem mlatila do kalkulačky po jednom cisle odpredu - + jsem myslela, ze by na konci melo byt 7, ale to mi moc nepomohlo.
Pudloslava píše:
Inge a jak se pocita s cislem ve tvaru 1ABCDE - to si musíš rozlořžt na (100000 + Ax10000 +Bx1000 +Cx1000 +Dx10 +E)
ty písmena jsem dávala jen jako příklad - aby bylo jasný, že pořadí číslic v první čísle je stejné jako v tom druhém, pouze 1 je přesunutá na konec … promiň, jestli jsem tě tím zmátla