Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chci se prosím zeptat na váš názor:
naše děti měly před 3 lety neštovice a nyní má přijet k nám na víkend známá s holčičkou, která má čerstvě neštovice. I když naše děti už neštovice měly, mám divný pocit z toho, že u nás bude 2 dny s čerstvě vysetýma neštovicema.
Odvolali byste návštěvu nebo byste to neřešili?
Díky za názor.
@SarkaNovo píše:
Ahoj, chci se prosím zeptat na váš názor:
naše děti měly před 3 lety neštovice a nyní má přijet k nám na víkend známá s holčičkou, která má čerstvě neštovice. I když naše děti už neštovice měly, mám divný pocit z toho, že u nás bude 2 dny s čerstvě vysetýma neštovicema.
Odvolali byste návštěvu nebo byste to neřešili?
Díky za názor.
Ano odvolala bych to. Proč to riskovat? Navíc třeba holčičce nebude dobře a bylo by jí lépe doma. Jak jste na tom s manželem s protilátkami? Abyste si z toho neodnesli pásový opar ![]()
No právě, toho se bojím. My jsme sice oba s manželem neštovice měli, ale slyšela jsem, že i když se neštovice prodělají, je možný že dostanou pak pásový opar.
Jediné, co mě zaráží je, že někdo chce tahat dítě s čerstvě vysetými neštovicemi na návštěvu. Je to sice dětská nemoc, kterou ve většině případů děti zvládnou v pohodě až na tu otravu se svěděním. Nicméně i neštovice umí být zákeřné a mohou nastat vážné komplikace.
Takže návštěvu bych rozhodně odvolala a to hlavně kvůli té holčičce. Někteří rodiče by zasloužili..
![]()
Z tvého pohledu není důvod to rušit, nemusíš se bát nákazy… spíš nechápu, že ona chce přijet ![]()
@Halamka píše:
Jediné, co mě zaráží je, že někdo chce tahat dítě s čerstvě vysetými neštovicemi na návštěvu. Je to sice dětská nemoc, kterou ve většině případů děti zvládnou v pohodě až na tu otravu se svěděním. Nicméně i neštovice umí být zákeřné a mohou nastat vážné komplikace.
Takže návštěvu bych rozhodně odvolala a to hlavně kvůli té holčičce. Někteří rodiče by zasloužili..![]()
Právě. Já myslela, že když má neštovice, tak že nepřijedou, ale oni že jsou to „JEN“ neštovice, tak co prý… ![]()
@SarkaNovo píše:
No právě, toho se bojím. My jsme sice oba s manželem neštovice měli, ale slyšela jsem, že i když se neštovice prodělají, je možný že dostanou pak pásový opar.
Stačí být oslabený a stát se to může. Já bych to neriskovala, ten pásový opar hodně bolí.
@Halamka píše:
Takže návštěvu bych rozhodně odvolala a to hlavně kvůli té holčičce. Někteří rodiče by zasloužili..![]()
Jestli je matka taková, že by jela, může jet místo toho jinam, kde jim to vadit nebude. Ale po přečtení mě napadlo to samé, že jí lépe bude doma.
Já bych to také odvolala s ohledem na tu malou nemocnou a proč riskovat že kdykoliv z vás včetně dětí muže dostat pásový opar. A krom toho nevím jeslti k vám pojede autem či jinak. Ale muže nakazit kohokoliv cestou at malého nebo velkého. jen neštovice. i s těmi se muže skončit na kapačkách v nemocnici. je to od ní lehkomyslnost malou někam tahat.
O svoje děti bych se až tak nebála, neštovice nedostanou, ale i tak bych to odvolala, protože dítě s čerstvými neštovicemi na návštěvu nepatří. Obvykle mívá teplotu, neštovice je pravděpodobně svědí (jak koho, ale i tak), je hodně oslabené a bude asi i nevrlé. Kdyby s nemocí už končili, asi bych to pochopila, ale takto? Maminka toho dítěte by měla mít rozum.
@SarkaNovo píše:
Právě. Já myslela, že když má neštovice, tak že nepřijedou, ale oni že jsou to „JEN“ neštovice, tak co prý…
odvolala bych, nevidim důvod, proč se s nimi setkávat v době, kdy jsou infekční
I když Tvoje děti ohroženy nejsou, v ojedinělých případech je dostanou lidi 2× ![]()
Taky mi to prijde divny, tomu decku bude blbe a bude se vam tam placat s nejakejma puchejrema ze ktrerejch potece sekret, bude se otirat o nabytek, koberec - takovy trochu nechutny mi to pripada. Clovek to u vlastnich snese, kdyz musi, ale ze by to vyhledaval.
jenze jak ty se z toho diplomaticky vykroutis - snad aby sis vymyslela u svejch deti virozu.
@SarkaNovo
rozhodně bych odvolala. tvoje děti nejsou sice ohrožené neštovicemi, ale za určitých blbých souher náhod mohou dostat pásový opar (reaktivace viru neštovic v těle).
Další věc je, že to dítě je nemocné, bude mu asi blbě, má ležet doma v posteli/na gauči, v klidu.. Protože ona nemá pravdu. Nejsou to JEN neštovice. Neštovice můžou být pěkné svinstvo, a přinést celou řadu komplikací.
což bych jí i řekla..
Nehledě na to, že jak píše Pudloslava, i mně to přijde nechutné.. ![]()
řekla bych jí na rovinu, že dítě s neštovicemi doma nechci.
@Nataša píše:
@SarkaNovo
rozhodně bych odvolala. tvoje děti nejsou sice ohrožené neštovicemi, ale za určitých blbých souher náhod mohou dostat pásový opar (reaktivace viru neštovic v těle).
Další věc je, že to dítě je nemocné, bude mu asi blbě, má ležet doma v posteli/na gauči, v klidu.. Protože ona nemá pravdu. Nejsou to JEN neštovice. Neštovice můžou být pěkné svinstvo, a přinést celou řadu komplikací.což bych jí i řekla..
Nehledě na to, že jak píše Pudloslava, i mně to přijde nechutné..řekla bych jí na rovinu, že dítě s neštovicemi doma nechci.
pasak nechytnes z nove infekce, to jsou tvoje vlastni viry zevnitr tela, vylezou pri oslabeni. pasak realne nehrozi. podle me nic nehrozi, jen je to trochu nechutne
@Pudloslava píše:
pasak nechytnes z nove infekce, to jsou tvoje vlastni viry zevnitr tela, vylezou pri oslabeni. pasak realne nehrozi. podle me nic nehrozi, jen je to trochu nechutne
jo, já vím, že jsou to vlastní viry.. ![]()
jak ale funguje to „oslabení“? nemůže být tělo trochu v nepohodě (což nevíš, to neodhadneš..) a další setkání s neštovicemi by je prostě vzbudilo, stejně jako jakákoliv jiná nemoc?
Já jsem v tomhle paranoidní, tchýně ho má i žije jí v dost blbém místě.. (a neštovice tvrdí, že neměla, což víme že je nesmysl, spíš proběhly všelijak a nepamatuje se..)– a není jediná z rodiny, kdo ho má.. a tak je náš starší očkovaný (mladší to nestihl, prodělal je dřív..). tchýni leze i při kašli, jakékoliv nemoci. a neštovice jsou prostě taky choroba.. Valtrex je u nás stále v pohotovosti.. ![]()
(navíc, teda, za určitých okolností je přece lze chytit znova, znám asi 3 lidi, co je měli dvakrát.. )
plus jak se třeba dívat na to, co se stalo mé příbuzné - měla neštovice, vyloupala se, a za dva týdny - znovu, masivně, potvrzeny obě nemoci dr., plus nález na plicích při druhé nemoci. brrr.