Prodloužení mateřské

144
26.7.11 16:10

Prodlouzeni Materske

Ahoj holky mam Matersku dovolenou na 3 roky a za 8 mesicu mi konci ale chtela bych se zeptat slo by kdybych si chtela zazadat jeste o rok nebo uz t nejde???Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1438
26.7.11 16:21
ivisek87 píše:
Ahoj holky mam Matersku dovolenou na 3 roky a za 8 mesicu mi konci ale chtela bych se zeptat slo by kdybych si chtela zazadat jeste o rok nebo uz t nejde???Dekuji

Tak mateřskou dovolenou určitě nemáš, ptž ta je do cca půl roku dítěte.

Pokud se ptáš na rodičovský příspěvek - tedy dávku z úřadu práce, tak pokud jsi zvolila tříletou variantu, tak tam pobírání dávky rozhodně prodloužit nejde (u zdravého dítěte, prodloužení se dá vyřídit u dětí se zdravotním postižením nebo závažnou nemocí).

Pokud se ptáš na rodičovskou dovolenou, tedy volno u zaměstnavatele, tak ani tam rodičovská dovolená prodloužit nejde, ptž ta je maximálně do tří let života dítěte. Můžeš si ovšem se zaměstnavatelem dohodnout neplacené volno, pokud on s ním bude souhlasit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
925
26.7.11 16:39

Ahojky,rodičák prodloužit nejde,ale můžeš se domluvit se zaměstnavatelem aby ti držel místo,že nastoupíš později,ale nebudeš brát žádné peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
144
26.7.11 17:14

Docetla jsem se ze u sveho zamestavatele si muzete zazadat o neplacene volno Takze vlastne do 4 let veku ditete.Ale co dal??Mam jit na urad prace? Z ceho budem zit?Poradite jsem bezmocna v tehle vecech se moc nevyznam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
925
26.7.11 17:32

Na pracáku ti taky nic nedají,tobě prostě končí rodičák který jsi si zvolila a pak musíš buď nastoupit do práce nebo si zažádat o prodloužení u zaměstnavatele ale nikdo ti nic platit nebude.Z pracáku by ti dali pouze pokud bys v práci skončila,ale stejně by dali jen nějakou minimální částku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
26.7.11 17:45
ivisek87 píše:
Docetla jsem se ze u sveho zamestavatele si muzete zazadat o neplacene volno Takze vlastne do 4 let veku ditete.Ale co dal??Mam jit na urad prace? Z ceho budem zit?Poradite jsem bezmocna v tehle vecech se moc nevyznam

Požádat si můžeš, ale je na zaměstnavateli, jestli ti vyhoví nebo ne. Pokud ti vyhoví, tak na úřad práce se jít zaregistrovat rozhodně nemůžeš, ptž jsi stále zaměstnaná. Skočit bys ale měla na zdravotní pojišťovnu nahlásit se jako osoba celodenně osobně pečující o alespoň jedno dítě do 7 let věku (nesmí chodit do jeslí/školky na víc jak 4 hodiny denně), aby za tebe byl plátcem pojistného stát. Ono možná tě tam nahlásí zaměstnavatel, ale na to bych moc nespoléhala. Žít budete z toho, co domů přinese manžel/otec dítěte.

Na úřad práce by ses mohla jít nahlásit, pokud bys v zaměstnání nežádala o neplacené volno, ale dala výpověď. Pak by ti skončil pracovní poměr a mohla by ses registrovat na pracáku (s povinnostmi z toho vyplývajícími - docházet na konzultace, obíhat vhodná zaměstnání…), a pak bys dostávala podporu v nezaměstnanosti. I když tedy pokud vím, tak po rodičáku je minimální, něco kolem tříapůl tisíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
1.8.11 09:58

Koukám, že tady se řeší podobná věc, kterou řeším já. Ovšem s tím rozdílem, že mám dle posudkové doktorky dlouhodobě nemocné, nikoli postižené dítě, tudíž mi prozatím nevzniká možnost prodloužené RD - nicméně se budeme odvolávat.

S tím zdravotním pojištěním mám jasno a potvrzuji to, co napsala Les2311, jenom nevím, jak je to se sociálním pojištěním?
Mohly by jste mi poradit? Je mi jasné, že to za mne nikdo platit nebude i to, že pokud vyjde odvolání a RD mi prodlouží (což snad dělají i zpětně), tak to doplatí „stát“, ale jak to udělat abych neměla nikde žádný dluh?

Moc děkuji za odpovědi a zakladatelce se moc omlouvám za skočení do tématu, ale nevím, zda se to nebude týkat i jí :nevim: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
1.8.11 10:18

Dluh mít nebudeš, pokud nejsi OSVČ, nemusíš si sociální platit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
1.8.11 10:22
nonina píše:
S tím zdravotním pojištěním mám jasno a potvrzuji to, co napsala Les2311, jenom nevím, jak je to se sociálním pojištěním?
Mohly by jste mi poradit? Je mi jasné, že to za mne nikdo platit nebude i to, že pokud vyjde odvolání a RD mi prodlouží (což snad dělají i zpětně), tak to doplatí „stát“, ale jak to udělat abych neměla nikde žádný dluh?

Sociální pojištění není povinné, takže ti nikde žádný dluh nevzniká. Až potom někdy v daleké budoucnosti půjdeš do důchodu ( :lol: ), tak budeš dokládat roky, po které jsi měla placeno důchodové pojištění (součást sociálního) a mimo jiné se tam uvádí i péče o dítě - u zdravého do 4 let, do tuším 10 let, pokud bylo dítě zařazeno do lehkého stupně závislosti a pokud je zařazené do vyšších stupňů, tak se započítává i u starších dětí a dospělých. To za tebe nikdo neplatí, jenom se ta doba bude započítávat. Ale jestli je metřík dobře, tak tvoje dítě ještě není ani čtyřleté, takže i kdybys byla doma zadarmo bez dávky se zdravým dítětem, tak se ti ta doba započítává do důchodu.

Pro tebe je důležité si akorát pohlídat zdravotní pojištění, abys na pojišťovně byla nahlášená jako osoba, za kterou je plátcem pojištění stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
1.8.11 10:58

Jé, holky moc děkuju. Jsem to tak rychle ani nečekala. Ale jsem za zprávičky vděčná.

Takže pokud to správně chápu.
Dcerka bude mít 3 roky v září - zajd podepsat četné prohlášení na zdrav. pojišťovnu o tom, že se starám o své dítě a není ve školce více jak 4 hodiny denně . Tudíž pak bude zdravotko hrazeno „státem“.
A sociální si teda řešit nemám vůbec, mám to prostě nechat být. Ani to nikam nemusím hlásit.

Mám v práci domluveno neplacené volno , dcerka má pro PNP (příspěvek na péči) prozatím 1. stupeň, což nám snad mají teď změnit na 2. stupeň.
Ovšem pro prodloužení RD se posuzuje pouze diagnoza a ne důsledky, tudíž máme „jenom“ dlouhodobě nemocné dítě - což snad taky pořešíme odvoláním k naší „spokojenosti“ :oops: ( o co spokojeněji bych měla zdravé dítě :cry: )

Omlouvám se za věčné vyptávání, ale ani ve zlém snu mne tento scénář nenapadl a teď jsem tak nějak mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
limmetka
27.10.11 14:28

Můžu také poprosit o radu?Jsem na rodičáku tento měsíc mi končí.Jelikož jsem to nějak popletla a měla za to že mám rodičák do čtyr let dítěte,tak jsem ho nehlásila do školky.Ted už je bohužel pozdě a nikam mi jí nechtějí vzít což je jasné.Hlídání nemám a tak musím být doma s malou já.V zaměstnání jsem před nástupem na mateřskou rozvázala pracovní poměr.Tudíž se nejedná o zaměstnavatele.Chtěla jsem si prodloužit mateřskou ,ale na sociálce se semnou nebavili a rovnou mě přesměrovali na úřad práce.Tak jsem jim vysvětlila situaci a paní mi nabídla dvě možnosti.Bud budu doma,budu mít placené zdravotní,sociální a nedostanu ani korunu,nebo se zapíšu normálně na pracák budu pobírat minimální mzdu ,ale budu se muset hlásit do práce.Což je v mém případě bezvýchodné jelikož nemám hlídání.Jsem samoživitelka a v prvním případě bych zůstala bez koruny :cry: takže jsem volila druhou variantu ??? i když myslím,že zbytečně.Nemáte nikdo s tímto zkušenosti?moc děkuji Mirka

• Citovat
  • Upravit
101575
27.10.11 19:13

Jen doplním, pokud dostanete v práci neplacené volno, tak vyřízení zdravotního je povinností zaměstnavatele, nikoliv vaše a případný dluh by i platil zaměstnavatel.
Což samozřejmě neznamená, že to tam člověk nemůže nahlásit, ale povinnost to primárně není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
13.10.12 13:10

Prodloužení a další mimi

Ahoj holky, chci se zeptat, jestli jste některá neřešily podobnou situaci a nemáte pro mě radu.. končí mi dvouletá rodičovská a zároveň se snažíme o druhé mimi. Vzhledem k tomu, že se nám zatím nezadařilo a čeká nás ivf, chci si rodičovskou prodloužit. Nechci ale zůstat bez peněz a tak zvažuju prodloužení jen o 3 měsíce. Pak už by snad mohlo být těhu a nastoupila bych na neschopenku, at nejsem bez peněz. Myslíte, že to takhle lze, nebo je to blbost? díky za reakce. Vanda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat