Lze prodloužit mateřskou dovolenou o 3 měsíce?

575
14.10.13 07:31

Prodloužení md o 3 měsíce

Ahojky, zajímalo by mě, jak je to s prodloužením MD. Když jsem odcházela 8 týdnů před porodem ze zaměstnání (trvalý pracovní poměr) tak jsem brala 6 měsíců peněžitou podporu v mateřství no a pak přešla normálně na rodičovskou dovolenou, tu mám do 3 let dítěte, tudíž její délka je 2,5 roku. Jelikož mi mateřská dovolená končí někdy před Vánocemi tak by mě zajímalo, jestli bych si ji mohla prodloužit např. do konce ledna, tj. o 2 měsíce. A musím o tom informovat zaměstnavatele nebo mi to musí povolit, když mám trvalý pracovní poměr? Kdybych si těch 220 000 znovu přepočítala a ponížila tak by to mělo jít, ne?

No a kdyby mi zaměstnavatel dal výpověď dohodou, mám nárok na podporu, když jsem po mateřské?

Moc díky za vaše zkušenosti!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5801
14.10.13 07:46

Změnit délku rodičovského příspěvku můžeš každé tři měsíce, takže to jde určitě. Se zaměstnavatelem je třeba se určitě nějak domluvit, má povinnost držet ti místo tři roky, pak už ne. Ale myslím, že pokud máš rozumného zaměstnavatele, tak ty dva měsíce by snad neměl být problém.
Pokud jde o ten ÚP, tak nárok na podporu se odvíjí podle toho, jak dlouho jsi byla před nástupem na MD zaměstnaná (jako výkon práce se počítá i doba, po kterou jsi brala PPvM). Pokud jsi tam nebyla vyloženě chvíli, asi by ti podpora vyšla. Jen přesně nevím, zda podpora není o nějaké procento snížena v případě, že ukončíš pracovní poměr dohodou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3098
14.10.13 07:55

@DnnnK - Délka mateřské změnit jde, ale musíš o tom uvědomit zaměstnavatele, který by s tím měl souhlasit. Co se týče podpory, tak na tu nárok máš, i když bude pracovní poměr ukončen dohodou. Pokud v dohodě bude, že byl ukončen z důvodů nadbytečnosti, tak se ani tak podpora nekrátí. Podpora se krátí jen v případě, kdy ty podáš výpověď a nemáš k tomu vážné důvody. Ale vážným důvodem je i péče o dítě, např. nemůžeš dělat na směny a bývalé zaměstnání na směny bylo. A mateřská se počítá do náhradních dob zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
14.10.13 07:59

Rodicovsky prispevek ti podle me prepocitaji, jak chces a je to nezavisle na jinych vecech, ale rodicovskou dovolenou ti zamestnavatel muze prodlouzit a nemusi, zalezi na jeho ochote. Do tri let (ale veku DITETE, ne trvani RD) mas narok, potom je to na jeho libovuli. Muj zamestnavatel vstric nevychazi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35329
14.10.13 07:59

Koukam, ze v tom mate zmatek. Prodlouzit RD nejde, je vzdy max. do tri let veku ditete. Pokud chces nastoupit do prace pozdeji, musis pozadat zamestnavatele o neplacene volno - a ten nemusi souhlasit.
S delkou a vysi pobiraneho RP to nema zadnou souvislost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3098
14.10.13 08:25

@mroe A kde jsi na to přišla? Toto je podle zákona „Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině, a to až do vyčerpání celkové částky 220 000 Kč, nejdéle do 4 let věku tohoto dítěte.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11824
14.10.13 08:28

Jak už bylo napsáno - rodičovská dovolená se týká zaměstnání, ze zákona zaměstnavatel drží místo do 3 let věku dítěte. Další je na dohodě s ním (nejlépe písemné).

Rodičovský příspěvek - celkem 220000 Kč - dokud není vyčerpaná celá tato částka, lze prodloužit dobu čerpání (myslím, že max. do 4 let věku dítěte, ale to si nejsem úplně jistá).

Úřad práce - podpora v nezaměstnanosti - náleží jen uchazečům o zaměstnání, tedy těm, kteří chtějí a mohou nastoupit. Což nejde, když jsi na mateřské a staráš se o dítě, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
14.10.13 08:33
@carnation píše:
@mroe A kde jsi na to přišla? Toto je podle zákona „Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině, a to až do vyčerpání celkové částky 220 000 Kč, nejdéle do 4 let věku tohoto dítěte.“

A jakou to má souvislost s rodicovskou dovolenou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
14.10.13 08:34
@carnation píše:

Přišla na to jednoduše, rodičovský příspěvek jsou pouze a jen peníze od UP a nemají s délkou rodičovské dovolené pranic společného…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3098
14.10.13 08:38

Délka rodičovské dovolené je závislá na domluvě se zaměstnavatelem. A znám pár maminek, které měli delší rodičovský příspěvek než do 3 let věku dítěte a zaměstnavatel s delší rodičovskou dovolenou souhlasil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
14.10.13 08:40
@carnation píše:
Délka rodičovské dovolené je závislá na domluvě se zaměstnavatelem. A znám pár maminek, které měli delší rodičovský příspěvek než do 3 let věku dítěte a zaměstnavatel s delší rodičovskou dovolenou souhlasil.

To je naprostá blbost, zaměstnavatel nemohl souhlasit s delší rodičovskou dovolenou, protože to zákoník práce neumožňuje, jednalo se o to neplacené volno, o kterém psala @mroe ale sposta lidí to vůbec nerozlišuje a pak vznikají takovéhle nesmysly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
14.10.13 08:40

@carnation. Neměly rodičovskoú dovolenou ale neplacené volno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
14.10.13 08:44

@carnation přišla na to tak, že RD a RP jsou dva rozdílné pojmy. Můžeš pobírat RP a už chodit do práce, nebo naopak už nepobírat nic (z důvodu vyčerpání balíčku), ale domluvit se se zaměstnavatelem na pozdějším nástupu do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3098
14.10.13 08:51

Tak tady budeme slovíčkařit, jak magoři. Vždyť je to jedno jestli se tomu říká rodičovská dovolená nebo neplacené volno, peníze jsou ji tak i tak vypláceny z rodičovského příspěvku, sociální a zdravotní pojištění má také placeno a nárok na podporu ji také vzniká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
14.10.13 08:53

@carnation není to jedno, jsou to dva různé vztahy s úplně rozdílnými pravy a povinnostmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí