Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, pomalu se blíží prázdniny a já zakládám diskusi pro ty, co pracují z domu a mají malé děti.
Pojďme sdílet tipy, jak skloubit práci a rodinu, když se zavřou školky. Co dětem chystáte za program, když zrovna nehlídají babičky nebo nemáte dovolenou, aby jen nekoukaly na pohádky než skončíte s prací.
My máme pro tyto případy children friendly office. Je to v podstatě hernička, je tam i slečna na hlídání. To je velká výhoda. Když je potřeba napíše přes Teams. Rodiče mohou volit klid a jít na své místo, přesto však mohou využít i prosklenej sdílenej openspace, aby byli na očích dětem.
Skrz HO: nedávno mi HR dalo pakl dohod o HO pro mě a můj team, kde stálo, že zaměstnanec má být na adrese, kterou má uvedenou v systému. I přesto bych s dětmi osobně šla někam do herničky a vzala si NTB.
Dále, pokud máš zahrádku, tak je super tam mít herní prvky, trampolínu a vyslat děti na zahradu. My jsme už v bytě bez zahrádky, ale ve vnitrobloku máme hřiště, pump truck a umím si představit už vyslat děti (8 a 4,5) samotný. ![]()
Ano to mám taky v plánu sednout na terasu a pustit děti na zahradu. Jinak asi nachystám nějaké úkoly a aktivity, které by si mohli vyplnit. Online na rádiu junior jsou pohádky k poslechu.
Tak já mám děti 10 a 13, takže velké. Budou fungovat samostatně. Půjdou do na zahradu, vlezou si do bazénu nebo na kolo. Včera jsem s nimi měla debatu na téma povinnosti. Takže jsem jim včera nastavila nějaká pravidla. Ráno pokud budu potřebovat nakoupit, půjdou do nedalekého Terna.
Dcera má na starosti pověsit prádlo na zahradu.
Nooo, dítě mi na pohádky nekouká, tak když to bude nezbytné, holt dostane tablet. Jinak budu muset po večerech…
Primestak. Dají se sehnat i pro předškoláky. Případně náhradní/sberna školka (ne všude tedy existuji). Občas hlídání kamarádkou/příbuznou na materske nebo ve směnném provozu.
Tak u nás to bude tak, že brzo ráno budu pracovat a kolem oběda budeme chodit ven na kolo nebo k vodě. No a práci zase večer dodělám. Dělám to tak již několik let. Mezitím TV, a hřiště u domu, kde můžou i samé. No a ještě k tomu příměšťák aby měli nějakou změnu.
I když si můžu přes léto vzít víc dnů HO, tak než mít dítě celé dny u nějaký obrazovky, nebo v módu, počkej, až to dodělám, mám teď meeting a pod, tak raději zaplatím příměstský tábor.
Když už, tak si dávám pár dní půl dne HO a půl dne dovolená…
Jako by mě fakt zajímalo, co za práci děláte, po obědě vyrazím na koupák a práci dělám večer… @Dollorres no tak to musí být sen všech dětí, trávit léto v zasedacce / hernicce…
A vy se můžete jen tak random kdekoli přihlásit na VPN přes veřejnou WiFi? Nějaká IT bezpečnostní opatření??
Školku máme otevřenou 2 týdny, 1 příměšťák zaplacený + 2 týdny budu mít dovolenou, ale ještě zbývá pár týdnů, které budeme muset nějak vymyslet.
@Anonymní píše: Více
Je lepší hernička nebo obrazovka?
A ano na Wifi se připojit můžeš, ale nefungují určité složky a sharepointy, ale VPN máme globální. Nejsem IT, ale vím, že když se připojím na Wifi, pak dám VPN Zurich, tak mi všechno běží.
Jinak já nejsem vyznavačka HO, radši pracuji z kanceláře. Taky nejsem fanoušek braní dětí do práce, já to prakticky nikdy nedělám. Umím si to zařídit jinak. Nicméně jsem radši pokud moji kolegové dochází i s dětmi. To zázemí mají pěkné, moderní a zároveň spolu můžeme FTF komunikovat, což je efektivnější.