Promlčecí doba dluhu

Anonymní
18.1.11 09:05

Promlčecí doba dluhu

Nevíte někdo na jaké přesně dluhy se vstahuje tříletá
promlčecí doba?
Mám dědické usnesení, kde jsem zdědila nějaké dluhy po mamce, ale jelikož jsem zůstala sama, tak jsem na splácení neměla.
Už je to skoro 4 roky a z bank, kde jsou ty dluhy, se ještě nikdo neozval.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14546
18.1.11 09:18

bohužel :nevim:
aby se z toho spíš za pár let nestal balík…
vím, že ta tříletá promlčecí doba je např. u toho, že ti někdo pošle na účet peníze a ty ho upozorníš, tak od té doby je promlčecí doba 3 roky, a hraje tam roli to, že ho upozorníš - to se stalo kdysi mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14546
18.1.11 09:19

ještě mě napadlo, ty jsi s bankou nějak jednala? nebo jsi sama od sebe neplatila, aniž bys někomu něco nahlásila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.11 09:21

Nikomu jsem nic nehlásila,byla jsem na tom dost blbě a tak jsem čekala až na tom budu líp.

• Citovat
  • Upravit
249
18.1.11 09:22
Anonymní píše:
Nevíte někdo na jaké přesně dluhy se vstahuje tříletá
promlčecí doba?
Mam dědické usnesení,kde kjsem zdědila nějáké dluhy po mamce,ale jelikož jsem zůstala sama,tak jsem na splácení
neměla.
Už je to skoro 4 roky a z bank kde jsou ty dluhy se ještě nikdo neozval.

dědí se dluhy ale i movitý či nemovitý majetel. Jestliže se vzáš jak majetku (čili peněz) zak ani dluhy neplatíš. Není to automatické. např. nejde zdětit dům v hodnotě třeba 5 mil a nechat si ho a na druhou stranu vzdát se právě těch sluhů. Buď děditství i s dluhy, nebo vůbec nic. papa :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14546
18.1.11 09:28

ano, nevěděla jsem ,že maminka nežije, tak to jo, to je pravda, buď všechno a nebo nic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ilwen
18.1.11 09:38

Podle mě je promlčecí doba běžná, tříletá, ale počítá se až od doby splatnosti dluhu, což nevím, kdy bylo. Ale určitě je tu někde nějaký právník :wink: Ať to dobře dopadne.

• Citovat
  • Upravit
29436
18.1.11 09:51

Jak už tu někdo píše, dluhy se dědit nemusí. Ty se dědí s majetkem. Zdědila jsi po mamce něco? V opačném případě, se majetku můžeš vzdát a dluhy mít po ní nebudeš, ale vím, že se to musí hned při dědickém řízení. To samé, pokud jsi žádný majetek nezdědila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14546
18.1.11 09:54
gabi.design píše:
Jak už tu někdo píše, dluhy se dědit nemusí. Ty se dědí s majetkem. Zdědila jsi po mamce něco? V opačném případě, se majetku můžeš vzdát a dluhy mít po ní nebudeš, ale vím, že se to musí hned při dědickém řízení. To samé, pokud jsi žádný majetek nezdědila.

no právě, já to tu sleduju, čekám rozuzlení-více informací
jestliže mamka zemřela a zdědila dluhy,tak jí přece musel někdo informovat o těch dluzích… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.11 10:07

Zdědila jsem podíl na domku,ale žije tam bratr s rodinou
a brácha splácí dluhy z dědictví,které jsme si rozdělili.Dům prodat nechce,protože to slíbil našim a aby mě vyplatil tak na to ted ještě nemá.
Já platím podnájem a jsem sama s 2 dětma.
Až půjdou do školky,tak se vrátím do práce a zas to bude lepší a začnu splácet ,ale do té doby se klepu strachy kdy na mě vlítnou.

• Citovat
  • Upravit
185
18.1.11 10:09

Banka čeká, protože má ještě čas, její právo vymáhat pohledávku se promlčí za deset let od chvíle , kdy bylo vydáno usnesení o nabytí dědictví. Dědictví jsi nabyla i s dluhy a tudíž se u toho bankovního ústavu raději na jejich současnou výši informuj, případně si domluv splátkový kalendář.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1853
18.1.11 10:17

nevím jestli nejsi sama proti sobě .Ty platíš nájem brácha žije ve „svým“ a tobě zatím v bance naskakují úroky na dluh .A ani se nenaděješ budeš dlužit víc než kolik ti brácha ,kdy za tvůj podíl v domě vyplatí .A budeš na tom hůř než kdyby jsi dědictví odmítla .
Co nejdřív se informuj u banky a pak podle výše dluhu se domluv s bratrem ,at ti platí nájem z tvojí části ,nebo at ten dluh převezme,nebo at te vyplatí .

• tohle by se mohlo hodně rychle obrátit v tvůj neprospěch.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3328
18.1.11 11:26
pavlak5 píše:
nevím jestli nejsi sama proti sobě .Ty platíš nájem brácha žije ve „svým“ a tobě zatím v bance naskakují úroky na dluh .A ani se nenaděješ budeš dlužit víc než kolik ti brácha ,kdy za tvůj podíl v domě vyplatí .A budeš na tom hůř než kdyby jsi dědictví odmítla .
Co nejdřív se informuj u banky a pak podle výše dluhu se domluv s bratrem ,at ti platí nájem z tvojí části ,nebo at ten dluh převezme,nebo at te vyplatí .
  • tohle by se mohlo hodně rychle obrátit v tvůj neprospěch.

Souhlas.Zkus se domluvit s bratrem a pokud by s ním nebyla domluva možná,zkusila bych nadhodit,že v tom případě se muže stát,že tvůj podíl na domku připadne bance,protože nemáš na to splácet.Uvidíš,třeba najednou zjistí,že peníze vlastně má a vyplatí tě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Fojta
26.5.11 12:12

Promlčecí doba se vztahuje na možnost vymáhat dluhy soudní cestou.

• Citovat
  • Upravit
kralovna1972
3.3.12 18:07

pokuta MHD

dobry den poradi mi nekdo…nedavno jsem se dozvedela ze nebyla uhrazena pokuta a je to uz asi 4 roky a 4 a pul roku co jsem se odstehovala pryc..a obratila jsem se na soud kdy mne napsaly ze mi soud pridelil opatrovnika a nabyti pravni moci bylo v cervnu 2009 daly mne aj adresu abych se na nej obratila ale zatim cekam…ale nejdrive to bylo spolecnost Intrum Justicia neochotni,neprijemni,vubec semnou nediskutovaly,,,prachy jen prachy…a az po teto reakci teto jmenovane spolecnosti jsem se obratila na soud..promlci lhuta tech 3 let v cervnu ttohoto roku?..a co znamena v teto situaci opatrovnik, :,(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel