Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobré ráno maminky a všichni ![]()
Chtěla bych se zeptat jestli máte některá zkušenost..
Mám malého syna, 4 měsíce a má neštovice a potřebuji jit se starším synem k doktorce, kam jsme už dlouho objednání..
Chci se zeptat, jestli si manžel může vzít propustku a hlídat menšího doma? Jestli mu ji potvrdí? Mně minule rikala dětská dr.,že mi propustku potvrdit nemůže, když jsem na mateřské. Že prý by manza mohl dostat důtku v práci
ale co mám dělat s tím mensim, nechat ho jako samotného ![]()
I kdybych staršího preobjednala na jindy, je to klinika kde není zrovna vhodné prostředí pro malé dítě.. takže to bohužel není řešení.
Děkuji předem ![]()
Poslat manžela se starším k lékaři, s tím na mateřské nejsi. Nebo se domluv, jestli ti potvrdí propustku pro manžela tam, kam jdete. Můj manžel měl na nejstaršího paragraf, když jsem byla na mateřské s nejmladším, a žádný problém to nebyl.
@M_Tereza Ne, na hlidani mladsiho doma proustku dostat nemuze, na to, aby sel se starsim k doktorovi ano.
@j.a.n.i1
Ano, tak je to jasné. Ale jde o to, že manza je jouda v tomto
proto bych byla radši kdyby to šlo opačně. Ale to už je pak asi na doktorovi, či bude ochotný to potvrdit ![]()
Ale i tak děkuju
Manžel může požádat o den nebo půlden dovolené, o přehození směny (pokud lze) nebo prostě požádat šéfa o volno, které si napracuje jindy. Propustka = placené volno, a opravdu není běžné, aby zaměstnavatel byl hozen do situace, že platí zaměstnance za to, že hlídá dítě, které je doma s matkou na MD/RD.
Takže buď půjde se starším k doktorovi (toho joudu radši komentovat nebudu, občas mám pocit, že ženské dělají z chlapů neschopná děcka), nebo bude hledat v práci jiné cesty než placenou propustku.
Tatínkům běžně propustky potvrzuji, když přijdou do ordinace, ale na hlídání druhého dítěte, se kterým je doma asi těžko.
Tak jděte všichni čtyři (ty zůstaneš s kočárem venku), v ordinaci ať mu to potvrdí a pak může jít s mladším se projíždět po venku, nikdo nebude chtít infekční dítě s neštovicemi do ordinace a ty se pak s ním vyměníš a půjdeš dovnitř za starším.
@zrcadlo
Ano to jsou všechno varianty nám známé. Jako přehození směny apod.. kdyby to šlo, udělal by to! Hledám prostě jinou variantu než tu, aby musel čerpat dovolenou.
A slovo Jouda, jsem použila proto, ne že bych z něj chtěla dělat debila nebo něco podobného. Nic takového si o něm nemyslím, ale sám tam jít nechce. Nepočítá pauzy mezi dýcháním apod.., protože prostě spí a neví o nich a kdyz do něj ‚nasypu‘ veškeré info tak zprehaze co může a poplete to..
Takže z něj nedělám nic ale on sám prostě ví, že já to vím lépe!
Každopádně děkuji za reakci ![]()
@HankaHK
Ano, také varianta. Ale s dítětem a neštovicema v -15 venku, to tak, není dobré.
Domluvim se s manželem a když nebude chtít jít k doktorovi sám, vezme si dovolenou a bude.
Díky ![]()
@ka2ka o tom jsem nikdy neslyšela a měli jsme kolegyni co do práce víc nechodila než chodila a vše na propustky.
@Aspera píše:
@ka2ka o tom jsem nikdy neslyšela a měli jsme kolegyni co do práce víc nechodila než chodila a vše na propustky.
děkuju jsem právě těhotná a ze zdrav. důvodů neřídím a tento měsíc se mi zdraví hodně rozsypalo a doktory mám z ruky takže mě manžel musí vozit a fakt toho bylo strašně a v práci se jim to moc nezdálo i když se snažím jít třeba ke dvěma v jedno dopoledne a nebo mě odveze a vrátí se do práce a pak mě vyzvedne, tak mě zajímalo jestli je to nějak omezené
@Annapavelkovaml díky existuje očr, ale ten nepotřebuju, jen toho bylo tenhle měsíc katastroficky moc takže těch propustek je hodně
@ka2ka píše:
Prosím je nějak omezen počet propustek za měsíc?
Jedine omezeni je v dobe nezbytne nutne. Pokud nelze jit k lekari mimo pracovni dobu, pak jinak zadne omezeni neni.
Zalezi take na lekari, jestli potvrdi propustku. Treba v Praze, kam kazda tehotna dojede busem, by mi to mnohdy prislo zbytecne (pokud tehotna neni rizikova).
@ka2ka propustku k lékaři můžeš využít pro sebe kdykoliv jakkoliv často a jeji použití se vztahuje i na doprovod s osobou blizkou, tj. Deti, partner, rodiče i prarodiče. V práci připravuji docházku jako mzdový podklad, takže tohle vim.