Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám problém se svou sedmiletou dcerkou, poslední dva týdny kulhá, vymámit z ní co ji bolí byl nadlidský výkon. Teď z ní vylezlo, že když šlápnete na nohu, tak ji to za bolí zezadu na stejně. U doktorky jsem byla, máme přijít na odběry pokud se to nezlepší. Nemáte některá podobnou zkušenost?
Počkej si na odběry. Mého vnoučka bolely nožičky a zjistili mu špatnou funkci štítné žlázy.
Mám zkušenost s dvouletou. Najednou začala kulhat, ale vzhledem k věku nešlo vymámit, kde bolí a asi to ani přesně nevěděla. Vzhledem k prodělaným neštovicím doktorka usoudila na zánět kloubu. Doporučila nurofen a klidový režim s tím, že pokud to nepřejde, tak vyšetřit na ortopedii. Nepřešlo to a na ortopedii opravdu potvrdili zánět kyčelního kloubu (i když dcera ukazovala, že bolí spíš koleno nebo kotník…). Bylo to vidět na sonu. Takže jsme museli pokračovat v klidovém režimu a pravidelném podávání nurofenu (nepůsobí jen na bolest, ale je i zároveň proti zánětu). Prý se to virózách někdy stává. Takže pokud nepomůže dětská, tak bych zkusila vyšetření na ortopedii.
To může být i natažený nebo natržený sval… nestalo se jí to při tělocviku nebo při běhu, hopsání, lezení apod.?
To může být kde co, od nataženého svalu přes plochou nohu, dokonce i od zad někdy bolí noha. Já bych řešila přes neurologa nebo rehabilitační - pokud se tedy neprokáže nějaký infekce.
Děkuji Vám za názory, má to už druhý týden, prý ji spolužák trefil míčem při vyvíjené, ale řekla to po týdnu i kulhat začala po týdnu, otok ani modřina nikde. No uvidím, nejhorší je to čekání a nejistota.