Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojky holky,
budu dělalat dort s krémem z lučiny. Celý dortík bude obalený tímto krémem. Nahoru chci dát jedlý papír, takže lepit nebude potřeba, ale četla jsem, že je lepší ho něčím namazat, aby to vytáhlo hezky barvy. Speciálni gel nemám. Čím můžu nahradit? Je to vůbec potřeba? Prý jde želatina, cukrová voda?..
Co třeba olej? Bojím se, že ho pokazím. Máte s tím zkušenosti? ![]()
Předem děkuji za pomoc ![]()
Já vzdy použila speciální gel. Ale měl by jít med, bohužel zkušenost nemám
A taky ten papír má tendenci se začít kroutit. Tak po tom co ho potru ještě okraje papiru zdobím kolem dokola krémem. To ho jakoby zatizi…
@Fonty Děkuju moc za tip
Zkusím to s tím medem, mohl by fungovat na podobném principu jak Decorgel. Pak dám vědět, jestli to vyšlo
A to s tím krémem okolo je taky dobrý, jen nemám ty nástavce na krém, pytlík jo, tak přemýšlím jak to hezky ozdobit okolo ![]()
@Sofi183 tak pytlikem taky půjdou udělat hezké "tečky " dokola…
Ten med bych zkusila nejdřív jen na kousek… nebo možná bude stačit jen podlepit ho zespoda a seshora zlehka olejem, fakt tence, je to kvůli barvam… trochu mám obavu aby se ten papír neporusil a nerozpil se obrázek..nebo si objednej ten gel…má dlouhou trvanlivost…stojí kolem stovky…já ho vždycky kupuju rovnou s těmi jedlymi obrázky…no a dej vědět jak to dopadlo. Taky by mě zajímalo
@Fonty No dortík už mám hotov.
Ten med za mě tak napůl. Alternativa fajn, příště koupím s jedlým papírem stopro i gel. Mohlo to dopadnout lépe, ale příště snad bude na 1
Možná med nahoru a olej by byl lepší.
Med bylo potřeba rozehřát, aby se rozpustily krystalky cukru a nedělalo tom na papíře cucky. Nemohl být ale ani moc horký, aby se to celý nerozpustilo. To mi došlo až v průběhu.
Med ani není průhledný jak ten gel, takže já měla štěstí, že jsme měli právě papír žlutý, ale třeba na bílý bych ho úplně nedala. ![]()
Taky to nelepilo úplně, jak by asi mělo a krému na ty kraje sem si nechala trochu míň, ale vyšlo mi ho jen tak tak ![]()
Přidávam foto ![]()
@Sofi183 jé parada
děkuju za zprávu a foto. Všechno nej oslavenci ![]()
My máme 3 dětičky tak pecu docela často
letos zatím 1× dort unorovemu oslavenci
v létě jsem nechávala péct od cukrárky za 2tisice a už nikdy víc
je to mazec kolik dneska stojí nechat si upéct dort… a to ty 2 tisíce jsou ještě vlastně docela málo…
@Fonty Já děkuji za pomoc
a za přání. Dortík máte krásnej
No to máte pravdu, to se vůbec nevyplatí, ani to nechutná tak dobře, jak doma. Já moc ráda peču, takže u toho zrelaxuju, ušetříme a pochutnáme si ještě o to vic..když je to dělané s láskou.. pro naše dětičky viď?
![]()
Já často dělám i pro manžela, rodiče atd. mrkvovej dort, i právě tento byl. Taková sázka na jistotu. A jako musím říct, že lepší dort jsem asi nejedla. (Možná ještě Míša dort
)To samé slyším vždy od rodiny. Když má někdo u nás narozky, tak první co slyším je jen “Sofi, a bude mrkváč?” ![]()
@Sofi183 a můžu být otravná a poprosit o recept (odkaz) na ten mrkvac? Pořád pecu bud piškot korpus nebo Míšu a chci zkusit něco nového…
Doufám, že půjde odkaz otevřít. Vůbec nejste otravná, moc ráda se podělím a předám dál ověřený recept
![]()
Jen takové moje vychytávky/postřehy: 1)mrkev v hrnku stlačím, takže opravdu hodně plné 3 hrnky i ořechů se nebojte dát fest (hlavně když jsou na hrubo - to je pak luxusní ![]()
2)krém trochu šlehám a nechám co nejdéle v lednici než to dám na korpus - dost pak zhoustne a lépe drží na vrstvách
3)cukru do krému dávám místo 2 hrnků tak maximálně 1 hrnek (ale postupně si přidejte podle chuti, korpus už je dost sladký, tak zkusíte - uvidíte
)
4)citrón taky zkuste jak vám bude chutnat, někdy dám trošku míň než ten jeden celý (teď jsem dělala s 1 celou malou limetkou)
5)mám ráda, když je v dortu hooodně krému takže jsem teď dělala ze 700g lučiny a klidně by to sneslo i 800-900g, ale taky podle chuti a množství vrstev - dělávám totiž ze 3
Příspěvek upraven 18.03.23 v 23:46
@Sofi183 je vy jste zlatá, děkuju, určitě ho zkusím. V dubnu mám svátek tak se to hodí. Jen prostrednimu ditku musím zatajit tu mrkev ![]()
Děkuju za tipy ![]()
Pak sem schválně vložím výsledek
![]()
@Fonty dort je moc pěkný, toho.Ale v naší vyzkoušené cukrárně bych za něj dala tak 800 Kč a to už taková úspora není.
@Fonty není vůbec za co
pak se určite pochlubte, jsem moc zvědavá, hlavně jestli bude chutnat ![]()