Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Ahoj všem,
maminy prosím o tip na kvalitní pohodlnou autosedačku. Když jsem před 20 lety měla syna, autosedačky nebyli a děti se vozili tak ňak na volno, hrůza!!!Chtěla bych pohodlnou, polohovatelnou, hodně cestujeme tak aby měl prcek pohodlí. Děkuji za Vaše tipy. ![]()
Nejlépe aby v ní mohl jezdit už nyní 7 měsíců neb do vajíčka se už nevejde
Příspěvek upraven 19.01.14 v 15:35
Sedí už samostatně, posadil se sám, udrží se v sedu? kolik váží?
na vajíčko navazuje kategorie 9-18kg, ale musí samo sedět a mít aspoň 9 kilo…
Jinak jsou autosedačky různých cenových relací, my máme Romer King plus a jsme naprosto spokojeni, sice dražší, ale jedna z nejbezpečnějších, už ji má mladší, starší už z ní vyrostla… nebo Maxi cosi Tobi, taky kvalitní
@veveruskaa v sedu se udrží, váží 8.5 kg, ale když ho posadím do vajíčka musí mít skrčené nohy neb jak sedí otočený čelem do sedačky už se nevejde, on je hrozně dlouhý. Děkuji za tip, kouknu na ně
A sedl si sam, nebo se udrzi, kdyz ho nekdo posadi?
Skrcene nohy nevadi. Byt vami, necham ho jeste ve vajicku, je nejbezpecnejsi. A v osmi mesicich nemuze byt tak dlouhy, aby se nevesel. Obe moje deti jsou nadprumerne vysoke a obe byly ve vajicku do roka( starsi dokonce do roka a ctvrt)
@hanča74 tak skrčené nohy skrz bezpečnost až tak nevadí, vadí hlavně, když přečuhuje hlava… 8,5 kg to je na hraně… no hlavně aby samostatně seděl, aby si udržel krční páteř, v té posměrné autosedačce je to důležité, páč při čelním nárazu hlava letí dopředu (ve vajíčku se zamáčkne do autosedačky)
@hanča74 na 9 až 18 kg je ještě brzo, snažila bych se vydržet ještě měsíc dva ve vajíčku, skrčené nožky nevadí, nesmí čouhat hlava. nebo koupit sedačku 0 až 18 kg, ketrá se dá poutat i protisměrmě pro novorozence a pak jí jen připoutáš po směru, já mám britax first class plus…
Skrčené nohy jsou úplně šumák, ty bude mít i malé mimino. Důležité je, jestli nepřesahuje hlava a jestli mu jsou dobré pásy. Do posměrné sedačky kategorie 9-18 kg musí mít min. 9 měsíců, 9 kg a sám sedět. Pokud něco z toho nesplňuje, musíte jít do kategorie 0-18 kg, konkrétně třeba kvalitní a testovaná ADAC je Römer B ritax First class.
V sedmi měsících je velmi riskantní dát dítě do posměrné sedačky. Mělo by být v protisměru ideálně do roka. Je to pro něj daleko bezpečnější.
Pokud hlavička dosahuje konce autosedačky nebo už přečuhuje, hledej v kategoriích 0-18 kg, kde jde dát sedačku i proti směru.
My měli, teda ještě máme tuto, dá se otočit i do protisměru a malej tak vydržel docela dlouho, je sice dražší, ale super. Je to kategorie O-18, tak pro vás v pohodě
http://www.zbozi.cz/?…. seznam. cz&utm_medium=hint&utm_term=britax+first+class+plus&utm_content=produkty
@hanča74 taky bych jeste mmesic az dva pockala. Jinak my mame Be Safe izi comfort, mesic jsme prochazeli a zkouseli s malym ruzne sedacky a rozhodli jsme se pro tuto z duvodu polohovatelnosti. Je to nejvice polohovatelna sedacka v kategorii 9-12kg, coz bylo pro nas jedno z nejdulezitejsich kriterii, nebot kazdy mesic jezdime trasu cca 3-4 hodiny, tak aby se malemu dobre spalo. Ma vnitrni vlozku, ktera se da vyndat, az bude vetsi, aby mel vic pohodli. Jak nam rekl i prodavac, je to v podstate jedno, jakou sedacku vyberete, dulezite je, aby mela ADAC testy ![]()
Oni se ty sedačky moc polohovat nedají mám Maxi cosi Tobi a Romer King a naklonit jdou minimalne je to pry kvuli bezpečnosti
ale jinak jsou dobre, z těchto dvou mozna lepší to MC, lip se zapíná.
Doporučuji Romer king 9-18kg, jedna z nejbezpečnějších (a nejprodávanějších) autosedaček.
My teď jdeme do dalšího Romera (18-36). ![]()
Volila bych některou ze sedaček z kategorie 0-18kg, které se dají dát proti i po směru jízdy. Těch kvalitních sedaček je v téhle kategorii dost, ale většinou jsou hodně drahé. Ze značek je to Britax, Romer, BeSafe, Cybex
Záleží na tom jaké má člověk požadakvy a jak dlouho má v plánu vozit dítě v protisměru ![]()
My jsme v listopadu kupovali Cybex Sironu 0-18kg. Ještě jsem zvažovala BeSafe Combi.
Zdravím všechny, chtěl bych se podělit o nějaké ty zkušenosti ohledně výběru autosedačky. Vybírali jsme z kategorie 9-18kg. Jelikož odebíráme časopis Dtest, tak jsme se chytli dvou sedaček, které vlastně získaly nejvyšší ohodnocení. Někdo bude namítat, že Dtest nemusí být zárukou kvalitního rozhodnutí (skandál s falšováním v německém ADACu), ale kde se zeptat, u prodejce?? od známých?? Podle čeho oni posuzují? že prodejce chce prodat?? že se prckovi v ní líbí? Autosedačka má v první řadě ochránit dítě před nárazem. Takže jasnou volbou jsou crashtesty (Dtest) nebo někdo, kdo už nehodu zažil na vlastní kůži a ví, že ta dětská sedačka obstála (myslím těžkou nehodu).
K věci: rozmýšleli jsme, jestli sedačku s pásy či pultíkem přesvědčilo nás toto video(vysvětlení je ve videu v čase 4:35) http://www.youtube.com/watch?…
Takže pultík vyhrál. Mimochodem nejlépe umístěná sedačka s pásy byla od ROMERu za 8000Kč. Začali jsme shánět dvě autosedačky Kiddy Phoenixfix Pro 2 a Cybex Juno 2 fix. Obě jsou s isofixem a obě získaly hodnocení přes 80%. Vyzkoušeli jsme je obě. Byli jsme nakloněni pro kiddy, ikdyž byla dražší asi o 1500Kč. Byla nám sympatičtější a příjemnější. Cybex byla taková obyčejná. Vyhrála ale Cybex 4600Kč. U ní je totiž mnohem lepší manipulovatelnost s isofixem asi tak o 100%. Ani prodavačky(ve finále byli tři) nebyly schopné nasadit kiddy do našeho auta ( fabie 2004 hatchback), zatím co cybex, ta tam byla hned. Chyba u Kiddy je ta, že se isofix jen pevně vysune asi o 15-20cm dozadu, ale cybex se vysune mnohem více a ještě má isofix na pohyblivém rameni. Tudíž auta, které mají úchyty na isofix utopené v sedadlech směrem k podlaze(Fabia) nemají šanci sedačku kiddy připnout(jen s použitím hrubé síly, což není OK). U cybexu je snímatelný potah. Taková blbost. Hned při první jízdě se osvědčil, náš malý prcek pultík celý ožužlal. Zarazila mě jedna věc a to je polohovatelnost autosedačky(tzn. sklopení zadní části autosedačky), která je uvedená u obou sedaček. Je mizerná, téměř žádná hlavně u kiddy, u cybexu je to o trochu lepší, jen díky delšímu vysunutí isofixu. Vlastně jste limitování úhlem sklopení zadní sedačky ve vašem autě. Pokud je máte nastavitelné, tak jsou polohovatelné i tyto dětské sedačky. Pokud ne, tak se o polohovatelnosti nedá mluvit. Cybex sedačka se dá sklopit max asi o 10cm, což není nic moc. Druhý stejně velký problém - hned po manipulaci s isofixem, byla délka pásů, zapli jsme obě dvě autosedačky, ale jen tak tak (kluk měl 8,7Kg, už sám seděl, na sobě zimní oblečení, byl leden 2014. Nejdříve jsem řešil výměnu pásu. Škoda Auto nic takového nezná ani nepovoluje. Mimochodem jsem to jen tak přeměřoval. Pásy na naší Fabii(r. v.2004) jsou utopené v kufru asi 20-30cm a to nám chybí. U toho nejnovějšího modelu Fabie jsou pásy hned nahoře za sedadlem a tudíž ten pás je dostatečně dlouhý. Výměna vám nepomůže a ani nedoporučuji, protože jsou pásy uchycené v jiném úhlu a nemusely by fungovat, je to nebezpečné
!!! A to i z jiných aut. Na internetu jsem našel prodloužení pásu http://auto.bazos.cz/…eni-pasu.php
Tohle ale není certifikováno, tudíž potencionální bezpečnostní problém. Takže jsem se zaměřil, jak prodloužit zámek pásu, do kterého pás zacvaknete. U fabie to je hodně utopené. Sehnal jsem na vrakáči delší asi o 20cm asi z nějakého terenního Isuzu, ale ten byl látkový a k připnutí autosedačky bylo zapotřebí obou rukou. Pátral jsem dál a našel jsem IVECO eurocargo valník a to bylo ono. Výborný úhel uchycení i délka a byl spletený z drátů, takže pevnější než látkový pás(pořád mluvím jen o té koncovce s tím červeným mačkátkem!!! ne o celém pásu). Takže jsem z naší Fabie odšrouboval šroub, který držel původní koncovku pásu a přidal jsem koncovku z Iveca a tím samým šroubem přišrouboval zpět. Šroub je dostatečně dlouhý tudíž jsem tam nechal i původní fábiáckou koncovku. Budete namítat, že je to zásah do pasívní bezpečnosti vozu. Já si ale myslím, že jsem bezpečnost neohrozil vůbec. Pás z Iveca má 100% homologaci(tudíž zátěžové testy) a přišroubováno je to původním šroubem z Fabie. Když půjdete tou samou cestou jako já, tak vybírejte jen nebouraná auta(jistota nepoškození koncovky pásu), do kterých nepršelo (aby byla zachována správná funkčnost koncovky)a ještě se přesvědčte, že to jsou originální pásy z toho vraku (aby nebyly domontovávány). Ještě jsem zapomněl, je několik typů koncovek pásů (myslím tím to, co držíte při zapínání v ruce - ten kovový nesmysl a strkáte ho do té koncovky s tím červeným mačkátkem) tak bacha na to.
Na závěr něco k isofixu - je to super!! měli jsme vajíčko bez isofixu klasika jen na pásy. No myslím si, že bezpečnost s isofixem je o několik tříd vyšší. Ale… není isofix jako isofix. Není autosedačka jako autosedačka. Vyhledejte si na youtube crashtesty. Nejhorší možná situace pro díťě v autosedačce je boční náraz na stranu, kde sedí. A není dáno, že kiddy či cybex jsou super a všechny jejich modely mají vysokou bezpečnost, třeba Kiddy Guardianfix Pro dostalo známku nedostatečnou, proto dávajte pozor na přesné označení sedačky. Apropo, abych nebyl zastáncem těchto dvou sedaček, nejpohodlnější posez a čalounění je od ROMERu + vysoká bezpečnost. A že ty sedačky jsou nad 4000Kč??. Raději na dovolenou nepojedu nebo nebudu chodit půl roku do hospody, nekoupím si nejnovější iPAD. Mimochodem já mám nejobyčejnější mobil za 500Kč, důležitější je pro mě bezpečnost syna!!! Kdyby jste se chtěli na něco zeptat, tak směle do toho, popř udělám i foto zapojení sedačky. Prostě rád pomůžu, protože jsem sám na internetu a po různých diskuzí nic nenašel, co se mého případu týče.