Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nevím jak dál, nevím jak to všechno vydržím. Mám dceru z prvního manželství a teď 1,5 roku starého klučinu. Vdávala jsem se podruhé s nadějí, že vytvořím dceři i dalším případným mrňouskům nádherný domov plný lásky a pohody. Včera se manžel sbalil (přijel pro něho jeho otec transitem, aby mohl odvézt co nejvíc věcí naráz) a odjel. Jediný důvod je, že si nenašel k dceři z prvního manželství vztah a chtěl ji vychovávat na 100%, nechtěl respektovat, že má vlastního otce a poměrně dlouhou dobu byla jen se mnou (asi 5let), tak jsem ji možná víc věcí povolovala, než kdyby tady byl tenkrát pořádný taťka.
Sedím tu, brečím, třesu se a nevím co jak dál. Snažím se dětem zajistit všechno potřebný alespoň přez den, ale na víc jsem dneska nestačila. Měli jsme se moc rádi, ve všem jsme si rozumněli, máme rozestavěný domek a teď tahle pecka. Donutil mě, abych mu podepsala jakousi předběžnou dohodu o vypořádání majetku jinak zůstane a bude dělat dceři peklo. Tak toužil po miminku, tak byl nadšený, že je to kluk a přesto všechno vzdal a utekl.
Jak to přežít?
Neumím tě moc utěšit, ale zkus ještě problém řešit až vychladnete návštěvou manželské poradny. Třeba je to o tom , že zatím neumíte najít kompromis. Ve stavu v jakém se nacházíš ti doporučím jen jedno - nic nepodepisuj. Návrh dohody můžeš zpochybnit, protože byl podepsán ve stavu nouze. POkud by se manžel nechtěl dohodnout, najdi si určitě právníka.
Pajusko, nevim co napsat. Je mi lito, ze ses ocitla v takove situaci. Ja si ale umim predstavit jen 2 varianty. Bud ten tvuj chlap je slaboch a „nevi co chce“, nebo to je jen vymluva a ma jinou zenskou…
Podle meho nazoru, ty s tim nic stejne nenadelas, nebot uz od vas odesel, takze tobe zbyva jen cekat, jestli se situace jeste nejak vyvrbi.
Tim ze ti vyhrozoval, ze by ti delal peklo (resp. tve dceri) kdybys neco nepodepsala, tim bych ho automaticky odsoudila, ze to stejne neni „dost dobry chlap“… a uz bych si ho tolik nevazila a nemela bych v nej duveru.
Chapu, ze je to to lito, je ti smutno, chtela bys to asi vratit zpatky, ale s odstupem casu to snad uvidis strizliveji…
Asi jsem ti nijak nepomohla, jen jsem se ti pokusila nastinit, jak vidim veci ja - takze jen na zaklade trochy informaci.
Moc bych ti prala stastnejsi zivot, tak se drz, snad se priste postesti!!!!!
Hromix
Pajusko, jak se rika, nic se neji tak horke, jak se to uvari.
Vim, ze je to hrozne tezke, ale zkus se sebrat a nechat to vsechno alespon na zitrek a dalsi dny. Urcite se nejake reseni tve tezke situace najde, nejak to pujde, zit se musi a mas dve deti, ktere svou maminku moc potrebuji.
Potkavam se s takovymi situacemi casto, pokud mas dite a znovu se vdas, je to vzdycky stav, ktery hrozi ruznymi konflikty, nedorozumenimi a podobne. Vzdycky. Nevim, jak jste na to byli pripraveni a zda jste problemy zkouseli resit.
Mate spolecne dite, rozchod neni tak snadny, jak si to mozna manzel predstavuje. Nevim, co je v te dohode, ale skoro jiste, podle toho co pises, neni vubec platna a asi ji manzel vubec nebude moci pouzit. Takze z toho si hlavu ted zrovna nedelej.
Budu ti moc drzet palce, at se vse vyresi.
Pajusko,
to,co jsi napsala, je fakt hrozné
.To se jako jen tak z ničeho nic odstěhoval?A nechal tě s dětma?A odstěhoval si všechny své věci?
Taky přemýšlím,kdy chlap opustí ženu s jeho dítětem(dětmi) v rozestavěném domě…
Já bych to taky se snažila řešit - pokud to půjde- buď v manželské poradně, jestli bude chtít.Nebo určitě u právníka - opravdu mu nic nepodepisuj, i když jen tak podepsané bez ověření,to nemá váhu.A má vůči tobě a dítěti vyživovací povinnost.I když vím,jaké jsou u nás soudy, něčeho by jsi se určitě domohla.
Co tvoji rodiče,ti nemůžou pomoci.Sourozenci?Dát si s ním schůzku, zeptat se ho,co se děje,že to tak nejde…
Pajusko, bud silna!!!!!
Protoze tady je kazda rada draha a protoze tahle situace te bude stat moc sil, hlavne si nezacni sypat popel na hlavu a netyrej se. Tvuj manzel to skvele zvlada sam…
Promin, ze to reknu natvrdo, ale neni prilis pravdepodobne, ze by kvuli rozporum o vychove nevlastni dceri opustil tak nahle vlasniho syna a vasi domacnost - spis si myslim, ze v tom je neco uplne jineho. Zvlast, pokud jste az dosud meli tak nejak normalni vztah… Vetsinou takovym problemem byva jina zena…
Takze hlavu vzhuru, timhle zivot nekonci a ty casem zjistis, ze se zadna kase neji vrouci a ze tenhle pruser je mozna jen zacatek neceho lepsiho… A co ty vis, treba se vse vysvetli a urovna - i kdyz se to zda byt nepravdepodobne.
Hlavne se drz!!!!!
L.
ženská v tom určitě nebude, měl kancelář doma, tak vím, že nikde nepoletoval. ono to všechno asi postupně narůstalo - změna práce, miminko, stavba domku, pubertální dcera. Byli jsme spolu prakticky 24h denně a věřte, že to je náročný (v bytě 2+1, kde z jednoho pokoje vznikla pracovna). S jeho sestrou jsem mluvila, ta je v šoku, prý ví, že nechce žádný problém řešit (závažnější) a od všeho uteče.
Já mám i strach, je dost chytrý, všechno si vyhledá na internetu a navíc když potřebuje, mluví s úžasným klidem. Do manželský poradny jsme byli objednaný teď ve středu, ale to nemá ani cenu abych tam chodila sama.
Odvezl si opravdu všechno co si myslel, že si odvézt může.
Moc vám děkuju, že si s vámi o tom můžu aspoň trošku popovídat, nemám tady nikoho, tak to v sobě dusím.
Pajusko, já si myslím, že by jsi tam měla jít i sama!Třeba to aspoň bude k tomu,že zase získáš jiný názor.
Já to nechápu - on si jako dovezl i nějaký nábytek, spotřebiče apod.?A co uvedl jako důvod, že odchází?
Do te poradny bez, to nic nepokazi…
No, stavet dum, pracovat spolu a jeste prakticky bydlet v 1+1 (kdyz je z jednoho pokoje pracovna) to je zahul, to jo - ale resit to takhle podvratacky? No!!!!
Stejne bych v:,–(ila na to, ze neodchazi od tebe ale ze odchazi jinam…
L.
Pajuško, nechci zpochybňovat morální kvality tvého muže, ale chlap, který opustí manželku s dvěma dětma a rozestavěným domem jen kvůli tomu, že nenašel vztah ke své nevlastní dceři… To JEN mi tam jaksi nesedí.
Spíš se obávám, že v tom bude asi jiný další důvod.
Co to je za chlapa, který vyhrožuje, že bude dělat DÍTĚTI peklo?????
Možná bych tu situaci nechala chvilinku vychladnout a snažila se zjistit, proč skutečně odešel.
Přežít to musíš. Kvůli dětem. Kvůli nim musíš mít sílu, i když je to tolik těžké.
Posílím ti na dálku hodně síly. Je mi to líto. M.
Ahoj Pajusko,
asi budu papouškovat, ale taky je mi moc líto, co teď prožíváš
. Ale jak jsi psala, že jste se měli moc rádi, ve všem si rozumněli… Určitě spolu nějaký pátek jste, tak nechápu to náhlé rozhodnutí, aniž by sis kdy něčeho všimla? Osobně si myslím, že v tom bude asi jiná, nevím no… Určitě bych si s ním co nejdříve promluvila, ať Ti vše vysvětlí, proč tak najednou apod. Žádné dohody nepodepisuj, jedině, že by jsi s nima 100% souhlasila.
Je mi to fakt líto, ale těžko pochopit, co ho k tomu vedlo..Myslím takhle náhle, z ničeho nic ? A co tchýně nebo tchán? Kontaktovat je? Jestli že tchán pro něho přijel, musí být do věci zasvěcen.. A jak se manža staví k synovi? Miluje ho?
Přeji Ti, aby se to co nejdříve vyřešilo. S.
Odvezl si elektroniku, oblečení, všechno pracovní, všechno na cyklistiku (nemáme ani čím nafouknout kolo), všechno el. domácí nářadí… Byt nechal tak, aby byl funkční. A ještě tady mám dva psi! Jeden je do kapsy, ale druhý potřebuje strašně moc pohybu, což já nestíhám. On se se svým otcem dlouho nestýkal, až se mi je podařilo dát cca před 4 roky dohromady. Nevím, asi jsem jim nepadla do oka - jeho první žena byla právnička a mimochodem - vydrželo jim to taky pět let. Já jsem tenkrát začala podnikat, ale dala jsem přednost mrňouskovi - vymodlenýmu.
Holky moc moc díky. Dneska se snad díky tomu, že jsem se tu vypovídala i vyspím.
pajuško, myslím, že bych se rychle poohlídla po dobrým právníkovi.
všechen majetek, který nabydete během manželství, se dělí napůl! nemůže vám jen tak nechat funkční byt, dát ti něco podepsat, a zmizet.
drž se a když se budeš chtít vypsat, piš, vždycky tě tady vyposlechneme. pa M.
Souhlasím s Makinou - právníka a nedej se!!!!
![]()
Vím,že je to těžký,ale nebojuješ jen za sebe,ale i za děti!
A napiš…
Ahoj Pajuska , situace, ve ktere ses ocitla, ze opravdu zapeklita. Chovani tveho muze je zcela nepochopitelne, jen tak z niceho nic prijet, vybilit byt a odjet v podstate bez vysvetleni. Jeho reakce jsou, rekla bych, velmi nedospele, coz potvrdila i tvoje svagrova, kdyz rekla, ze on pred problemy jen utika, nikdy neresi. Ale pochopila jsem, ze uz asi nejake problemy ve vasem vztahu byly, kdyz jste byli objednani do manzelske poradny. Tam bych urcite zasla, i sama, dozvis se nazor odbornika, ale prece jen zkus kontaktovat muze, jestli by nesel s tebou. Mimochodem, co bylo pricinou jeho prvniho rozvodu? To mel tu dohodu, co ti nechal podepsat, uz predem pripravenou? Nezapomen se o teho dohode a natlaku manzela zminit v poradne, oni si o tom jiste udelaji zaznam, to jen pro pripad, ze bys pak potrebovala svedky pozdeji treba u soudu.
Muzu zase jen poradit, poohlednout se po dobrem pravnikovi. Nemusis k nemu jeste chodit, jen se informuj, ktery pravnik v tvem okoli je dobry atd. Je dost mozne, ze tvuj manzel uz nejakeho ma, nebo hleda. A hlavne, co se tyka jakychkoli mimosoudnich dohod, bud velice opatrna a neustupna. Nez jsem odesla do Japonska, mela jsem sanci byt u nekolika rozvodovych rizeni a nekteri lide se u rozvodu meni v „bestie“. Ale nastesti jsem mela pocit, ze v techto pripadech soud stoji na strane slabsich. Jenze za ty 4 roky se toho mohla taky spousta zmenit. To jen pro pripad, ze by doslo k nejhorsimu, tedy k rozvodu. Treba se to podari urovnat, pokud dokazete spolu jit do te poradny, at uz ted, nebo pozdeji, je to jen dobre znameni. Drzim pesti a fakt doufam, ze se to vyresi co nejlepe a hlavne, co nejdriv. Drz se.