Čerpání dovolené

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
473
8.8.12 19:56

Prosím o radu - čerpání dovolené

Dobrý den, někdo, kdo dělá mzdy, poraďte mi prosím. Pracovala jsem do poloviny července loňského roku a z nemocenské jsem plynule nastoupila na mateřskou. Loňský rok jsem nečerpala dovolenou a teď před nástupem na rodičák jsem si zažádala o čerpání dovolené (proplacení). Zarazilo mě, že mi mzdová krátila dovolenou i o dobu, kdy jsem na mateřské. Je to oprávněné? Navíc mi teď kámoška odpověděla, že kdybych si zažádala před nástupem na mateřskou, že by mi ji za tu dobu pak nekrátili. Pokud je to pravda, tak mě mzdová pěkně občurala, protože jsem tam před porodem byla a ptala jsem se a ona mi odpověděla ať přijdu, až mi bude končit mateřská… :zed:
Jak to tedy je?
Díky za odpověď a pěkný večer.
 J.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
553
8.8.12 20:18

Ahoj, do té poloviny července jsi byla nemocenské? Je to nutné vědět přesně, protože dovolená se ti krátí ne za mateřskou ( bere se jako odpracovaná doba), ale právě za nemocenskou pokud překročí tuším 108 dnů ( tím si nejsem jistá, kdyžtak pohledám), ještě upřesni, od kdy do kdy jsi měla mateřskou a kolik dní máš ročně dovolenou. Žádání před mateřskou je blbost, správně jsi požádala o čerpání dovolené, tak aby navazovala na konec mateřské dovolené, tj. před nástupem na rodičovskou dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
553
8.8.12 20:26

Aha, teďa jsem nakoukla do metříku a pochopila :oops:. Ty jsi pracovala do poloviny července 2011, pak šla na nemocenskou, na té byla do nástupu na mateřskou v letošním roce ( tuším kolem začátku února, že). Takže dovolená za rok 2011 se ti krátí o 1/12 za prvních 100 pracovních dnů zameškaných z důvodu nemoci a dále pak o 1/12 za každých dalších 21 zameškaných pracovních dnů (nepočítám to přesně, nemám kalendář, ale odhadem by ti měli zkrátit dovolenou u cca 2/12, tj. o 1/6). Za rok 2012 ti dle mého názoru náleží dovolená celá ( do nástupu na mateřskou neuplynulo 100 pracovních dní nemocenské), kdyžtak mne někdo opravte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
8.8.12 21:06

Ano, to jsem si taky myslela, ale mzdová mi tvrdí, že v odpočtu té 1/12 za každých 21 dnů pokračovala i po dobu mateřské, protože se to prý počítá stejně, jako kdybych byla na nemocenské. Takže tím pádem se mi to z 25 dnů smrsklo na 9. 16 dnů mi odpočítala. Samotnou diskuzí ji nepřesvědčím, že to tak není. Nevíte, jaký bych měla hledat paragraf?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3907
8.8.12 21:24

@rosnatka http://www.mpsv.cz/ppropo.php?… tady je to zákonem.. ale zkus si tam zavolat! Podle mě ti to taky počítá špatně :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
8.8.12 21:49

No, já si to myslím taky, ale potřebovala bych vyjádření někoho, kdo mzdy dělá, protože jako laikovi, se mi bude těžko oponovat. Na ten zákon jsem se koukala a řekla bych, že je tam psaný, že mi za tu dobu mateřskou krátit nesmí,,, ale že by to byla taková potvora??? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101537
8.8.12 22:02
@rosnatka píše:
Ano, to jsem si taky myslela, ale mzdová mi tvrdí, že v odpočtu té 1/12 za každých 21 dnů pokračovala i po dobu mateřské, protože se to prý počítá stejně, jako kdybych byla na nemocenské. Takže tím pádem se mi to z 25 dnů smrsklo na 9. 16 dnů mi odpočítala. Samotnou diskuzí ji nepřesvědčím, že to tak není. Nevíte, jaký bych měla hledat paragraf?

§ 216
(3) Pro účely dovolené se jako výkon práce neposuzuje doba zameškaná pro důležité osobní překážky v práci, pokud nejsou uvedeny v prováděcím právním předpisu (§ 199 odst. 2). Doba čerpání mateřské dovolené a doba, po kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou a doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání vzniklého při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním, se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce .

:palec: :palec: :palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101537
8.8.12 22:02
@rosnatka píše:
No, já si to myslím taky, ale potřebovala bych vyjádření někoho, kdo mzdy dělá, protože jako laikovi, se mi bude těžko oponovat. Na ten zákon jsem se koukala a řekla bych, že je tam psaný, že mi za tu dobu mateřskou krátit nesmí,,, ale že by to byla taková potvora??? :nevim:

Neřekla bych, že je taková potvora, řekla bych, že je tak blbá…
A za rok 2012 si dostala celou dovolenou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
8.8.12 22:11

Doufala jsem, že s ozvete… :kytka: Za rok 2012 mi nepočítala nic. Pořád mi tvrdila, že na to má vliv to, že jsem z nemocenské plynule přešla na mateřskou, takže nejen, že nemám nárok (na mateřské jsem od 30.1.2012) na dovolenou, ale ještě mi ji za ten půlrok mateřské pokrátila. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101537
8.8.12 22:17

@rosnatka Napiš mi přesné datumy, nástup na nemocenskou, přechod na MD, konec MD a já ti to spočítám přesně a pak si normálně písemně stěžuj, ať to kouká opravit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
8.8.12 22:23

Nástup nemocenské 17.7. 2011
ukončení nemocen. 29.1. 2012
nástup mateřské 30.1. 2012
nástup rodičovské 13.8. 2012

Dovolenou v roce 2011 jsem nečerpala, naopak jsem měla 3 dny staré dovolené a 2 dny bonus za to že jsem nebyla za 1. pololetí nemocná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101537
8.8.12 22:34

@rosnatka Takže :-) krácení dovolené se vždy provádí pouze v daném kalendářním roce.
Za rok 2011 bylo zameškáno 116 pracovních dní, to jest krácení o 1/12, o nic dalšího v daném kalendářním roce krátit nelze, tj. z celkových 25 dní se to zkrátí na 23. (jak je to s těmi 2 navíc nevím, ale myslím, že by měly normálně zůstat)
Za rok 2012 trvala nemocenská pouze 20 dní a tudíž se dovolená nekrátí. Mateřská dovolená v daném roce trvala déle než 60 pracovních dní, takže vzniká nárok na celou dovolenou za rok 2012, tedy 25 dní a jelikož bylo o čerpání dovolené požádáno v návaznosti na MD, tak dle § 223 není možné ji s ohledem na budoucí RD nijak krátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
8.8.12 22:40

Díky za jasnou odpověď a nechcete ještě telefon na mou mzdovou účetní? :mrgreen: Ne, dělám si legraci, samozřejmě. Zítra jí napíšu a zatelefonuji a když mi bude pořád mlet svou, tak se jí zeptám na paragraf, podle kterého to počítala. A vlastně, pokud bych si měla stěžovat, tak kam vlastně? Napsat ji doporučeně dopis a s odpovědí se pak obrátit kam?
Jo a ještě jednou děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101537
8.8.12 22:49

@rosnatka S odpovědí zkusit asi inspektorát práce, ale většinou to tak daleko nedojde a účetní si to dostuduje :-) jinak tady máš všechny kousky paragrafů, které se toho týkají:

Zákoník práce

§ 212
(1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se nesčítají.

§ 216
(2) Pro účely dovolené se za výkon práce nepovažuje doba zameškaná pro důležité osobní překážky v práci, pokud nejsou uvedeny v prováděcím právním předpisu (§ 199 odst. 2). Doba čerpání mateřské dovolené a doba, po kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou a doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání vzniklého při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním, se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce.

§ 217
(4) Zaměstnavatel nesmí určit čerpání dovolené na dobu, kdy zaměstnanec vykonává vojenské cvičení nebo výjimečné vojenské cvičení, kdy je uznán dočasně práce neschopným podle zvláštního právního předpisu61), ani na dobu, po kterou je zaměstnankyně na mateřské nebo rodičovské dovolené a zaměstnanec na rodičovské dovolené. Na dobu ostatních překážek v práci na straně zaměstnance smí zaměstnavatel určit čerpání dovolené jen na jeho žádost.
(5) Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, a zaměstnanec zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení rodičovské dovolené do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět.

§ 223
(1) Nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu. Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
8.8.12 23:02

Prima, už jsem si to začala pomalu z toho taky takhle vytahovat, ale jste mnohem rychlejší a je to komplet.
Dám pak vědět, jak to celé dopadlo… asi to odešlu mailem ještě dnes, jak se znám.

Pa a dobrou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat