Prosím o radu mzdovou účetní

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
desire11
2.3.10 16:44

Prosím o radu mzdovou účetní

Dobrý den, mám prosbu na zkušenější kolegyni. Zaměstnanec nám opožděně ohlásil změnu zdravotní pojišťovny. Konkrétně od 10/2009 je u jiné. Odhlášku a přihlášku provede kolegyně v PC, ale co mám nachystat já, pojistné, které bylo odvedeno chybně zaměstnanec + zaměstnavatel od 10/09 do 1/10 mám spočítat a co dál… je na to nějaký formulář. Moje zkušenější paní šéfová mi jen sdělila, že mám nachystat podklady, ale je to můj první případ, tak nevím, jak se postupuje. Děkuji moc za radu

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
754
3.3.10 09:11

Já bych si spočítala kolik ten rozdíl dělá a pak bych zavolala na konkrétní pojišťovnu a domluvila se s nima… že tam máš přeplatek tak teď zaplatíte o to méně a u druhé naopak že zaplatíš více, že jste nevěděli o změně… to je asi tak vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
3.3.10 09:32

ahoj podle mě to je chyby zaměstnance, má povinnost to do 8 dnů hlásit pokud tak neudělal, ať si to zařídí sám :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
754
3.3.10 09:34

No je to chyba zaměstnance ale ty si musíš vyřídit ty platby které si odvedla… to ti zaměstnanec nespraví, maximálně mu můžeš dát k úhradě penále kdyby pojišťovna nějaké vyčíslila ale to myslím neudělá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
16.3.10 14:15

u nás se toto stává dost běžně. Ale spíš je to chyba na straně zaměstnance, že neví ani u jaké je pojišťovny a pak při kontrole - většinou u VZP se to zjistí, že to není jejich zaměstnanec a je vymalováno.
Musíš si za každý měsíc podat „opravný“ přehled na dané pojišťovny - na tu co jsi omylem zaplatila více, i na tu, kde jsi nevědomky zaplatila méně.
Pak píšu dopisy na každou pojišťvonu zvlášť a vysvětluju v nich, jak k tomu případu došlo, kdy to zaplatíme a všemožně se omlouvám. Pak jen čekám, až pošlou dopis s vyměřeným penále.
Někdy jde požádat o jeho prominutí, např. když platí zaměstnavatel vždy včas a žádný jiný „průser“ tam za ta léta neměl. Občas vyhoví, někdy ne.

Tak hodně zdaru.
Naposledy jsem to dělala když jsem tam zaměstnance měla cca 2,5roku. A zjistilo se to až po roce co odešel k jinému zaměstnavateli!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
1.6.16 23:38

Prosím o radu,
od roku 2014 jsem na mateřské. Zaměstnavatel mi v roce 2015 po skončení pracovního poměru na dobu určitou proplácel dovolenou. V tom roce to byl jediný můj příjem od zaměstnavatele. Na účet mi přišlo 6497,–Kč. Na potvrzení o zdanitelných příjmech je pak uvedeno –základ daně 12.676,–Kč, úhrn pojistného 3.216,–Kč, sražená záloha na daň 1.920,–Kč a úhrn příjmů 9.460,–Kč. Částka, kterou jsem dostala na účet nekoresponduje s Potvrzením a „výplatnici“ jsem nedostala, nemám to podle čeho zkontrolovat. Vychází mi, že jsem měla dostat 7.540,– Kč. Je možné, že tam byly ještě jiné srážky, které zde nemusí být uvedené nebo zaměstnavatel udělal chybu? Nechci ze sebe udělat blbce, když to tam půjdu řešit a ono to bude správně, a bohužel žádnou známou aktivní účetní nemám.

Děkuji za radu

• Citovat
  • Upravit
248
2.6.16 10:03
@Janli píše:
Prosím o radu,
od roku 2014 jsem na mateřské. Zaměstnavatel mi v roce 2015 po skončení pracovního poměru na dobu určitou proplácel dovolenou. V tom roce to byl jediný můj příjem od zaměstnavatele. Na účet mi přišlo 6497,–Kč. Na potvrzení o zdanitelných příjmech je pak uvedeno –základ daně 12.676,–Kč, úhrn pojistného 3.216,–Kč, sražená záloha na daň 1.920,–Kč a úhrn příjmů 9.460,–Kč. Částka, kterou jsem dostala na účet nekoresponduje s Potvrzením a „výplatnici“ jsem nedostala, nemám to podle čeho zkontrolovat. Vychází mi, že jsem měla dostat 7.540,– Kč. Je možné, že tam byly ještě jiné srážky, které zde nemusí být uvedené nebo zaměstnavatel udělal chybu? Nechci ze sebe udělat blbce, když to tam půjdu řešit a ono to bude správně, a bohužel žádnou známou aktivní účetní nemám.Děkuji za radu

Dobrý den,

tak 9 460 hrubého + 34% zdrav, soc zaměstnavatel = 12 676
daň 15% z 12700 = 1 905,– kč
11% (4,5 +6,5) z 9460 zaměstnanec 1041,– kč

čistého 9460 - 1041 - 1905= 6 514,– Kč takže mi ten výpočet daně nesedí o 15 Kč, ale jinak ok…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
2.6.16 15:08

@Cidre Jasně, takže jsem tam nezapočítala daň 1041,–, co platím já. Už mám jasno. Díky :kytka:.

• Citovat
  • Upravit
9556
23.8.17 14:07

Prosim o radu mzdovou účetní, která by se mi mrkla na moji výplatní pásku - prosím do SZ

dekuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6879
23.8.17 14:15

@surikataXY napiste do SZ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
24.8.17 07:32