Ušití povlečení - prosím o radu zkušené švadlenky

2612
13.7.14 15:28

Prosím o radu zkušené švadlenky

Prosím o radu. Šít neumím. Koupila jsem si bavlněnou dětskou látku a chci nechat ušít povlečení. Látka se má údajně po vyprání srazit. Látka se mi nechce předem srážet. Jaký rozměr mám nechat ušít na velké povlečení (polštář 90×70 cm, peřina 140×200 cm), když se látka srazí? Budu prát vždy na 40°. Děkuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27873
13.7.14 15:30

To nikdy dopředu nevíš nejlepší je fakt jí vyprat  :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
13.7.14 15:36

Tak ji vyžehlete na nejvyšší stupeň. Pračka má nižší teplotu než žehlička. Jinak na povlečení na jednu postel se kupuje 5m látky šíře 140cm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
13.7.14 15:42

Děkuji za příspěvky. Lásku na závěsy jsem vysrážela v horké vodě, to jsem nechtěla ryskovat, aby měl každý pruh jinou délku po vyprání. Na povlečení asi tedy jen přežehlím s napařováním. Ale nechce se mi, mám to na 4 povlečení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
13.7.14 15:48

Já to vždycky nacpu do pračky, je to lepší, než být pak nepříjemně překvapena, až se najednou třeba polštář nevejde. Každá látka se sráží jinak a i když to často prodejce uvádí, jaká je srážlivost, tak nejjistější je fakt to prohnat pračkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2841
13.7.14 16:08
@Adinka_2012 píše:
Děkuji za příspěvky. Lásku na závěsy jsem vysrážela v horké vodě, to jsem nechtěla ryskovat, aby měl každý pruh jinou délku po vyprání. Na povlečení asi tedy jen přežehlím s napařováním. Ale nechce se mi, mám to na 4 povlečení.

Tak nez zehleni;radeji pracka ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
13.7.14 16:18

@Adinka_2012 Když to ušiješ z nevysrážené bavlny, riskuješ spíš, že se ti bude povlečení krabatit ve švech, než že ho pak nenavlečeš na peřiny.
Tak buď překonej lenost (nic ve zlém, sama jsem líná jak veš 8) ), nebo si kup hotový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
13.7.14 16:18

@pusina1
No ono se to po pračce stejně musí přežehlit :)
Nevím teda, jak to provedu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
13.7.14 16:21

@Bersaba
no čekala jsem na první narážku na lenost…Jenže žehlit 25 m látku v 8. měsíci není žádný med. A látku jsem si chtěla koupit, páč se mi kupovaný žádný nelíbilo, ale to už je můj problém :).
myslela jsem, že mi napíší opravdu zkušené švadleny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1297
13.7.14 16:28

Coby švadlena bych z vypraného velkou radost neměla. Pračka roztřepí okraje, smyje povrchovou úpravu a i po vyžehlení už se s tím nikdy nebude pracovat tak dobře. Ale sražení opravdu předem neodhadneš. Proto nejlepší je přežehlit a důkladně propařit. Zkusila bych se domluvit se švadlenou, která to bude šít. Třeba má profi parní žehličku a celkově lepší podmínky si to vysrážet sama, než ty doma. Když jsem šila na zakázku, taky jsem si tyhle věci řešila sama, to by snad měla být samozřejmost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
13.7.14 16:47

@Adinka_2012 Promiň, ale když ono to břicho není přes klávesnici vidět. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
13.7.14 16:50

Já teď předepírám všechno, ale dřív jsem nepředepírala a šila rovnou. I povlečení, tam si teda nejsem jistá, jestli jsem ji předtím vysrážela nebo ne.

já bych to ale celé prostě předala švadleně a ona si s tím poradí.

25 metrů v kuse teda taky není sranda předepírat a žehlit už vůbec ne. :nevim:

taky pokud je to šité ze stejného materiálu, což je, srazí se to rovnoměrně. Problém je u použítí dvou různých materiálů, tam se to krabatit může.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
13.7.14 16:57
@Adinka_2012 píše:

Vysrážej to stejně, jak ty závěsy, žehlení nepomůže. Je to lepší vysrážet před šitím a neriskovat, že bude pak povlečení malé, nebo velké.

• Citovat
  • Upravit
2612
13.7.14 19:29

@crazzi
a myslíte, že stačí, když látku nakropím a pak vyžehlím? Profesionální parní stanici asi švadlena nemá. Ona šije v malým bytě jako „vedlejšák“ při zaměstnání. Ale zítra se jí zkusím zeptat. Ale myslím, že nemá, protože by mi to asi nabídla, když jsem se s ní na ušití domlouvala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
14.7.14 12:41
@Adinka_2012 píše:
@crazzi
a myslíte, že stačí, když látku nakropím a pak vyžehlím? Profesionální parní stanici asi švadlena nemá. Ona šije v malým bytě jako „vedlejšák“ při zaměstnání. Ale zítra se jí zkusím zeptat. Ale myslím, že nemá, protože by mi to asi nabídla, když jsem se s ní na ušití domlouvala.

Nestačí to, věř mi, mám dlouholeté zkušenosti. Nepsalas, kolik metrů jsi koupila, chápu, že to bude pracné, ale neriskovala bych.Ono to žehlení parní stanicí taky nebude brnkačka, pokud chceš, aby se látka vysrážela.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat