Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, moc prosím o radu.
Náhodou jsem našla dcerce v hlavě veš, hnidy nemá ani jinou žádnou veš jsem nenašla. Myslíte, že ty hnidy se vylíhnou později nebo jsem to chytli hned na začátku? Moc díky
Lucka
To je uplne jedno, stejne ji musis odvsivit a za 8-10 dni to zopakovat. Staci jedna dalsi ves nebo par hnid, ktere jsi nenasla a litate v tom.
Odvsiv, obleceni vyprat, nejlepe taky v odsivovacim samponu, vsechny textilie, kde prisla do kontaktu, hreben,… jsi si jista, ze je to ves?
Taky jsme našli synovi jen jednu veš, on ani nikdo jiný neměl hnidy ani vši. Ale radši jsme použili olej a šampon proti vším. Asi na něj přelezla od kluka, který tady byl ten den na návštěvě
Taky jsme se báli, ale jedno umytí stačilo.
Odvšivit, hned teď. Pokud spí s vámi v posteli, ta i vás. Vyprat, vyžehlit, vyčesávat hnidy a za týden opakovat. A modlit se, ať jste to fakt podchytili včas.
@MarieOVMUC píše:
Odvsiv, obleceni vyprat, nejlepe taky v odsivovacim samponu, vsechny textilie, kde prisla do kontaktu, hreben,… jsi si jista, ze je to ves?
No vypadá že jo, světle hnědý brouček a vpředu nožičky.
Já se raději ujištuji, protože mi už studenti tvrdili, že mají doma blechy a byly to octomilky:D
@llucika Nam pomohlo napatlat hlavy opravdu fest olejem a nechat dve hodiny ty potvory udusit. Vlasum to neublizi, jen je kolem dost mastno, tak bacha. Plus izolovat na tyden veskere cepice, prala jsem povleceni a radsi i bundy. A opravdu peclive ji prohlidni, je mozne, ze jsi hnidy mohla i prehlednout. Jsou fakt miniaturni, uplne tecicky. Nejlip na dennim svetle a centimetr po centimetru.
@MarieOVMUC píše:
Já se raději ujištuji, protože mi už studenti tvrdili, že mají doma blechy a byly to octomilky:D
Mohla to být ta jedna prapůvodní, co pak naklade hnidy a zasviní celou hlavu, ale taky jich tam může být víc, nebo už i hnidy (ze začátku jsou úplně nalepené na hlavě a těžko se hledají),v hustých a delších vlasech to snadno přehlídneš. Normálně klasicky odvšiv.
1. Odvšivit šamponem - LiquiDuo, Paranit, Všiven… a pak vyčesat hřebínkem
2. Vyprat veškeré oblečení, ložní prádlo, plyšáky nejmíň na 60°C (pokud to umožnuje materiál). Když mrzne, vyndat věci na mráz
3. Vydezinfikovat ostatní plochy - Desident
4. Za uši dětem i dospělým každý den máznout kapičku TeaTree oleje - ten vši nesnášejí (prevence)
5. Po 10 dnech zopakovat odvšivovací kúru
6. Modlit se, aby to udělaly všechny rodiny ve třídě
@Pruhovaný_mýval píše:
2. Vyprat veškeré oblečení, ložní prádlo, plyšáky nejmíň na 60°C (pokud to umožnuje materiál). Když mrzne, vyndat věci na mráz
4. Za uši dětem i dospělým každý den máznout kapičku TeaTree oleje - ten vši nesnášejí (prevence)
Holky děkuji,
jela jsem koupit paranit,
no nenašla jsem nic, tak uvidíme, snad jsme to zachytili včas. Jen dcerku zítra čekala oslava narozenin sestřenice, tak máme doma slzavé údolí ![]()
Měli jsme ve školce vši před svátkama, to jsem preventivně mazala za ucho tea tree olejíček a nechytli jsme. Říkala jsem si, že po svátcích bude klid, že vši rodiče pořádně přeléčí a jsem v šoku. Dnes mi paní v lékarně říkala, že je jich teď zase hodně, a někteří rodiče prý děti ani neošetří
to je bezmoc
@llucika píše:
Holky děkuji,
jela jsem koupit paranit,
no nenašla jsem nic, tak uvidíme, snad jsme to zachytili včas. Jen dcerku zítra čekala oslava narozenin sestřenice, tak máme doma slzavé údolí
@Pruhovaný_mýval píše:
Jinak moc děkuji za tu desinfekci, pořád jsem uvažovala čím desinfikovat hřebeny. ![]()