Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, tak jsem dala teď na noc Johance fenistil kapky a zjistila jsem, že prošly k 31.7.2012, myslíte, že se ji něco stane. Jsem blbá no. Má 3 roky a třičtvrtě.
Ahoj, já tedy běžně užívám prošlé léky
Neboj, nic se jí nestane ![]()
@kokomo no já si na to normálně dávám pozor. ale teď mi to nějak ušlo no
Já taky myslím, že jí nic nebude.. Není to zas tak hrozně dlouho a ty datumy bývají minimální trvanlivost.. Takže možná budou i fungovat správně..
@gabriela82 no ono je normálně na nich napsáno, že se mají používat maximálně půl roku od otevření, ale volala jsem kvůli tomu jednou doktorce, že už je mám otevřené teda dýl a ona říkala, že to vůbec nevadí, že budou mít maximálně menší účinek. Tak uvidíme no
@kocourka170 Jo já malý nakapala Opthalmo-septonex - myslela jsem si, že je to novej z porodnice a on byl asi 8 let starej z domova.. Měl se spotřebovat do měsíce.. Zatím to vypadá, že vidí - to je jen tak pro zlehčení, ale je to pravda ![]()
Jak píše @gabriela82 - snižuje se maximálně účinnost, je tam ale určitá tolerance - výrobce nemůže uvést to hraniční datum, dokdy se mají spotřebovat, je to vždy uvedeno s rezervou…
U leku bych si davala bacha. Jsem z oboru a popravde si to dost hlidam. Pouze ignoruju doporuceni na kapkach „spotrebovat do mesice“, ja je pouzivam i pul roku, ale jinak prosle vyhazuju.
Kazdopadne dva mesice prosle kapky jsou v poho, pul roku a rok bych uz nedavala.
@kocourka170 píše:
Holky, tak jsem dala teď na noc Johance fenistil kapky a zjistila jsem, že prošly k 31.7.2012, myslíte, že se ji něco stane. Jsem blbá no. Má 3 roky a třičtvrtě.
Nic se jí nestane, ale nedávala bych jí je dál a pořídila neprošlý.
Léky nejsou čokoláda aby si člověk řekl „ještě dobrý“ ale po jednom podání k ohrožení malé rozhodně nedošlo - buď v klidu.
Dobry den dnes jsem podala dceri mesic prosli nurofen mam strach aby se ji neco nestalo dekuji za kazdou odpoved
@VERONIKA secka píše:
Dobry den dnes jsem podala dceri mesic prosli nurofen mam strach aby se ji neco nestalo dekuji za kazdou odpoved
nic se ji nestane ![]()
Prosím, použili byste kapky Fenistil, otevřené v prosinci 2015? Prošlé nejsou, ale po otevření se mají spotřebovat do půl roku…
@spiritt píše:
Prosím, použili byste kapky Fenistil, otevřené v prosinci 2015? Prošlé nejsou, ale po otevření se mají spotřebovat do půl roku…
Ne
Pokud bych je nutně potřebovala a jiné doma neměla, tak ano. ona se jen snižuje jejich účinnost…
Já vyhazovala po půl roce otevření jak píšou, rok načaté bych ani neváhala a vyhodila bych je.