Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám dotaz ohledně bílkoviny Protifar.
Byl mi doporučen příbuznou, která trpěla v těhotenství (i teď při kojení) otoky nohou a nemůže si ho vynachválit.
Já včera zjistila, že už je to tu zase a nohy otékají. Zdá se mi to tedy brzy (28tt), ale bohužel. V prvním těhu jsem byla samá voda ![]()
Chci se zeptat na vaše zkušenosti a taky na to, jestli si ho můžu koupit i bez porady s doktorem. Do poradny jdu až příští středu…
Děkuju! ![]()
já jsem Protifar brala taky,ale ne na otoky.Naordinovali mi ho v dia poradně kam jsem docházela s těhotenskou cukrovkou.Prý jsem měla málo bílkovin…a to jsem jedla maso nejmíň 2× denně.
Ale každopádně chci říct,že na otoky mi to nijak zvlášť nepomohlo.Měla jsem je sice až ke konci těhu,cca 5 týdnů a to i přes užívání Protifaru.
Jo a jinak jsem taky byla samá voda.
No vidíš, i to je přínosná informace!
Ta moje příbuzná je z něho nadšená a bylo by fajn, kdyby mi pomohl. V prvním těhotenství jsme totiž tak otékala, že jsem kolikrát nemohla jít ven, poněvadž jsem se neobula do bot
. Bylo to v zimě, takže se nedaly vzít pantofle a já měla nohy jako bambule, ke konci i ruce a ksicht ![]()
no tak to já rodila v červnu,takže jsem v nejhorším mohla jít i bosá,ale naštěstí to se mnou nebylo tak hrozný.
Já dostala na diabetologii také Protifar a chci ho zkusit vysadit, protože se mi vrátily otoky a neumím si to nijak jinak vysvětlit než právě užíváním Protifaru. Objevily se mi do 3 dnů od počátku užívání (4× denně). Předtím jsem měla otoky ve 2.trimestru, po nasazení diety při zjištění těhot. cukrovky ZCELA vymizely až do včerejška. takže vysazuju Protifar a uvidím, co to do 2-3 dnů udělá. Chápu, že je to asi nelogické, ale já jsem přesvědčená, že do 2 dnů mi ty otoky zmizí. Kdyžtak bych se k Protifaru zase vrátila, kdyby to nebyla ta příčina. Podle mě je lidské tělo individuální a každý si na sobě musí vypozorovat, co je pro něj o. k. a co ne.
Dobry den, muze pomoci i klasicky proteinovy napoj urceny napr do fitka? A pomaha to i treba chlapum po urologicke operaci a otoku? Nebo to pomaha jen zenam po porodu? Diky