Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, chtěla bych se vás zeptat na zkušenosti s proutěnými koši pro miminka. Chtělo v něm vaše dítko spát a do kolika měsíců jste ho tam nechali (tzn. do kolika měsíců je vhodný).
Jde o to, že postýlka mi do ložnice nevleze (musela bych rozebrat celou ložnicovou stěnu a fakt nevím kam bych dala věci z ní) takže jsem uvažovala o koši…ale jsou poměrně drahé a pokud by to mělo být jen na dva až tři měsíce, tak si myslím, že to moc smysl nemá. Ale zas nechci mít malého už od narození ve vedlejším pokoji.
A tudíž mě napadá, kdy podle vás je nejdřív možné/vhodné nechat dítě spát o samotě? Já byla s rodiči v ložnici do 3let věku (sourozenci ještě déle), ale manžel byl s rodiči v ložnici jen do dvou měsíců a pak v samostatném pokoji…ale to mi přijde jako extrémně krátká doba.
Ahoj,
holky byly v kosi do 4 mesiců. Vydrzely by tam i dele, ale byly znacne dopredu s hrubou motorikou. Obe se v te dobe pretacely ze zad na brisko samy a pritom nozcku prehazovaly pres okraj kosiku. Zdalo se mi to uz nebezpecne…Jinak tam vydrzi deti kamaradek do pul roku.
Ja mam na samostatne spani dost sverazny nazor a asi tady budu jako vzdy jedna z mala. Holky samy spaly vzdy od tri mesicu. Bylo to hlavne kvuli me. Porad jsem byla ve strehu kde se co sustne, budilo me kazde brouknuti, atd. Nemohla jsem z toho normalne spat, takze supajdily s chuvickou do vedlejsiho pokoje. Maminka spokojena a deti vypadaji nepoznamenane. Samozrejme v dobe nemoci, nocnich desu a rustovych bolesti kolen (kolena trapi triletou dceru) spime spolu a muckame se. U starsiho ditka mi to kupodivu nevadi.
Kazdopadne, ty si to nejak naplanujes dopredu a pak to skonci uplne jinak, podle potreb ditka a tve psychiky. Takze kos bych brala. Urcite pujde sehnat nejaky z druhe ruky a pak ho pripadne prodas. Ale dal bych se ridila az konkretni situaci.
Terik
Ahoj, s košíkem zkušenost nemám, ale naše dítko spalo jinde odzaččátku. Měli jsme v době pidibyt - dvě místnosti, a nebyly mezi nimi dveře (jen futra). Sice jsme na miminko přímo z postele neviděli, ale slyšeli jsme všechno.
Pak asi ve třechměsících jsme se přestěhovali a to už normálně svůj pokoj a my svou ložnici.
Myslím, že pro všechny zůžastněné to mělo samé výhody.Naučil se usínat sám, a co jsme přestala kojit, spí celou noc. (akorát teda dokud sjem kojila, měla sjjem to k němu dál… A když jsem si ho brala k sobě do postele na kojení, nebyl jsme schopný usnout ani jeden. Dodnes pochybuji, že by se s náma v posteli vyspal.)
Taky na něm nepozoruji žádné následky.
U dalšího miminka zatím nevíme, jak to bude - zezačátku asi nebudou moct bejt spolu, bo by se ten starší nevyspal. ALe jinak to taky plánuji co nejdřív.
Ahojki, já koš neměla, ale mrzí mě to, moc se mi líbí. Kamarádky holka v něm vydržela do pěti měsíců, pak už jí koupili rovnou nějakou tu rostoucí dětskou postel z Ikea,,,, prostě postýlku úplně vynechali. Ovšem malou takhle mají v ložnici ještě teď, má tři a čtvrt roku, nechtějí se vzdát letiště, každej večer rozkládat sedačku v obýváku, aby holce uvolnili pokojíček, jim připadá strašnééééééé. Takhle „staré“ dítě mít u sebe mi už opravdu připadá divné, chápu, že někdy to ale jinak nejde. Já holku měla u sebe do dvou let, ale měla jsem 1+kk, tudíž nebylo zbytí, pak jsme se přestěhovaly do 2+kk, takže od dvou let má pokojíček a velkou postel a já rozkládám v obýváku sedačku,,,, ale je to supr, konečně jsme se obě vyspaly, do dvou let holka spala příšerně, budila se bezdůvodně, co spí sama, tak je klid, asi jsme se nějak vzájemně rušily nebo co...... já jsem zastáncem odděleného spaní, ideál mi připadá tak od šesti měsíců. A.
Ahoj,
my jsme meli starsi dceru v loznici do roku, potom jsme ji odstehovali do obyvaku, protoze jsme tenkrat nemeli misto na detsky pokoj. Prave okolo toho roku jsme si nejak navzajem zacali v loznici zavazet a navzajem se budit.
Mladsi jsme odstehovali pred tydnem, premluvila nas starsi dcera, pry chce mit mladsi segru u sebe v pokoji. Za par dni bude mit 8 mesicu. Kdyz jsem nad tim tak premyslela, tak ani nevim, proc nas to nenapadlo driv, protoze nas v noci nepotrebuje a kdyz jsou holky sami v pokojicku, tak spi rano dyl. (teda ta mladsi spi dyl, starsi by nejradeji nevstavala pred desatou ![]()
Do pul roku jsme pouzivali kolibku a byla fajn, protoze v loznici nezabrala tolik mista.
Teriku - jak to delas, ze mas tak aktivni deti
? Potrebovala bych trosku postrcit sve holky. Ja dost dobre nechapu, jak je mozne, ze obe holky jsou tak pohodlne, ackoliv maji aktivni rodice. Vanessa bude mit 8 mesicu a max. se tak otoci ze zad na bricho a to je vsechno. Jessy krome plavani a tancovani taky neni zrovna sportovni dite.
Jééé JAMAP, téma, na které Ti dokážu odpovědět. ![]()
V košíku Naty spala do půl roku, ale měla ho jen na spaní přes den, já jsem tak řešila, aby si zvykla spávat ve svém pokojíčku. Nevím, jestli to pomohlo, ale spala pak v pokojíčku bez problémů (bez řvaní). Košík je prima věc, ale hlavně si dej pozor, ať je v něm dobrá matrace, když ho budeš mít místo postýlky.
Naty spí od 7,5 měsíce ve svém pokojíčku.
Důvody:
Ahoj,
malý spal v košíku asi první 3.měsíce.
ad spaní s rodiči:to bych neřešila,nakonec to uděláš stejně tak,jak to budeš cítit,nějaká tabulka na to,kdy je to vhodné a není díky Bohu neexistuje.My spíme všichni ve velké posteli a nehodlám na tom zatím nic měnit,maximálně to vyhovuje všem! ![]()
ahoj,
já jsem měla kolíbku.Jája v ní spal cca do necelých 4 měs, protože byl rychlík, a nejen že se otáčel, ale ve 4m si klidně s oporou klekl. což nešlo s kolíbkou dohromady (byť šla zajistit aby se nehoupala). Takže šel do postýlky a akurát včas, páč si v 5m stoupl
.
Pokud bych měla dítko lenocha, určitě by vydržel dýl.Vzhledem k tomu že máme jen 2 místnosti, spí s náma v ložnici.
Ale vůbec bych se nebránila po tom půlroce kdy jsem ukončila kojení, kdyby byl v samostatném pokoji. Jinak ten 3 měsíc si myslím že by šel pro přesun do jiné místnosti.
Mmch já jsem byla v noci tak líná, že jsem jáju nakojila v leže u čehož jsem usnula, takže s nama spal defakto porád v posteli ![]()
ahojky,
košík jsme měli a bylo to moc fajn, hrozně jsem s ním byla spokojená… malý v něm spal snad do půl roku, pak se začal různě točit a přitahovat rukama tak se mi to zdálo nebezpečné a putoval do postýlky…
s tím spaním v pokoji je to individuální...... záleží na tobě co si prcka naučíš......
Já bych koš nekupovala. Sice jsem ho používala, ale jen na spaní přes den v obýváku. Byl půjčený od kamarádky a malý v něm byl do třech
měsíců. Potom už tam byl natěsno, tak jsem to vyřešila ohrádkou se zvýšeným dnem.
A spaní v samostatném pokoji? Měla jsem to naplánované, že tam prcek půjde velmi brzy, ale ikdyž mám nomitor dechu, stejně ho i teď pořád kontroluju (je mu 5 měsíců), tak asi u nás v ložinici bude do 18. ![]()
Prostě jsem to před porodem brala nějak víc v pohodě a teď je ze mě
nějaká úzkostlivá mamina.
Ahoj,
my jsme měli koš půjčený a syn v něm spal jen do 2-3 měsíců. Pak už chtěl koukat kolem a z koše moc neviděl. Osobně mi přijde zbytečné ho kupovat - maximálně si ho někde půjčit, protože to není na moc dlouho. Dost maminám vydržel max. do 4-5 měsíců - záleží na velikosti a pohyblivosti mimča.
Můj 2letý syn stále spí v ložnici, protože ještě nemáme pokojíček, takže na 2. otázku bohužel své zkušenosti nemohu poskytnout.
My meli kos u nasich, nastesti jen pujceny, pac mala v nem byla jen do 3 mesicu, pak uz ji byl trochu natesno, hlavne proto, ze se uz o 2 mesicu pretacela na bok a od 3 ze zad na brisko. Takze se nakulila na stenu, zpatky nemohla a zacala jecet
Tak jsme poridili postylku. Jinak spi s nama, ale jen diky malemu bytu. Jinak by supajdila do svyho pokoje brzy ![]()
Ahoj my máme dceru stále v naší ložnici a to je jí 3,5roku. Prostě není místo, kam jinam bychom jí šoupli
Každopádně nám to nikomu nevadí a všichni se krásně vyspíme a nikdo nikoho nebudí. Naopak si neumím moc představit, že by spinkala někde jinde…ale až zrekonstruujem horní patro v domě, tak bude mít svůj pokojíček. Myslím, že před nástupem do školy už by měla mít svoje soukromí a pracovní stůl.
tak já osobně si myslím, že košík je perfektní věc, miminko může být všude s vámi, nemusíte pořád řešit kam ho položit, když je tak maličké a když máte třeba větší byt nebo dům. já ho v začátku používala jako postýlku, malé se v něm lépe spinkala, je totiž strašně útulný. měla jsem ho do 5 měsíců, ale kamarádka ho má pořád ještě dobrý a malá už má 6 měsíců. myslím si že to záleží na každém mimču jaké dělá pokroky, jestli se už otáčí, sedí a jak je velké. ale košík je hodně prostorný, takže si myslím, že s velikostí není vůbec žádný problém. košík můžu jen a jen doporučit a určitě budete spokojeni. nejsou to jen vyhozené peníze, budete z něj nadšeni určitě tak jako jsem já. kupovala jsem si ho na www.bazos.cz a jsou tam fakt krásné barvičky