Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky. Za pár týdnů čekáme náš druhý přírůstek. První dítě jsem kojila jen chvilku, ale prostě se malá najedla, odbrkla, dudana a byl klid. Byla úžasně hodné miminko
No a teď jsem udělala tu,, chybu,, že jsem se na fb přidala do různých skupin a dennodenně čtu, jak by to miminko mělo být na prsu ideálně skoro 24/7. Kníkne - přiložit, pláče - přiložit, nemůže spát - přiložit. Neustále čtu i o spurtu a to se údajně má ta matka vykašlat úplně na vše, což já třeba s pětiletým dítětem a manželem v práci ani nemůžu, protože jídlo jí udělat musím a nemůžu jí na deset hodin co je muž pryč zavřít do sklepa, aby náhodou něco nepotřebovala a já nemusela mimi na deset min odložit a jenom to malé nechat dudlat prsa klidně i na prázdno nebo dát do šátku a nechat prostě dudlat jak bude chtít. A mě jen ta představa udělat ze sebe živý dudlík šíleně děsí. Nesnesu dotyk na bradavce déle, než je nutné. Vadí mi to i od sebe samé i od manžela, prostě je mi to hodně nepříjemné. S kojením jako takovým nemám problém, kojit chci, ale to prostě beru tak, že miminko jí a to mi nevadí. Ale při představě, že mám u prsa třeba půlroční dítě, které ho jen žužlá, tak mě až vyloženě oklepe. Máte to někdo podobně? Dcera třeba byla hodná, nemusela jsem ani uspávat, prostě jsem jí položila vedle sebe a spinkala. Ale nevím, jaký bude ten druhý mrňous a nechci každý pláč řešit prsama. Budu tedy moc ráda za nějaké typy, jak jinak jste třeba vy uklidňovaly svoje uřvánky. Houpání, chování, fyzický kontakt kůže na kůži nebo tak to jo a na to se i moc těším, ale z toho, jak všude čtu, že jediné správné řešení jsou ta prsa a miminko vlastně nepotřebuje a nechce nic jiného, než mít z mámy dudlíka, tak z toho na mě jdou mrákoty.
Ano, mám to podobně. Když čtu o tom, jak některý ženský že sebe dělají dudlík a celkově začínají najíždět na model toxického rodičovství, který je dneska moderní jak u žen, tak u chlapů (os. Zkušenost), tak se mi dělá blivno už jen z té představy stát se pouhým nástrojem k něčemu. Celkově mě i dostávají pojmenování „takhle by se k matce svého dítěte chovat neměl“, dělat že sebe nástroj dítěte, jakože nebude to už partnerka, ale pouze matka. Ale to už je o něčem jiném. Takže bych si z toho nic nedělala, tohle se mění každou chvíli, za chvíli bude podle nich správné něco jiného
a dělala bych to podle sebe.
@Meredithx píše:
Ano, mám to podobně. Když čtu o tom, jak některý ženský že sebe dělají dudlík a celkově začínají najíždět na model toxického rodičovství, který je dneska moderní jak u žen, tak u chlapů (os. Zkušenost), tak se mi dělá blivno už jen z té představy stát se pouhým nástrojem k něčemu. Celkově mě i dostávají pojmenování „takhle by se k matce svého dítěte chovat neměl“, dělat že sebe nástroj dítěte, jakože nebude to už partnerka, ale pouze matka. Ale to už je o něčem jiném. Takže bych si z toho nic nedělala, tohle se mění každou chvíli, za chvíli bude podle nich správné něco jinéhoa dělala bych to podle sebe.
Ta věta „takhle se chováš k matce svého dítěte?“ mi taky utkvěla v paměti. Chudák muž, co tohle musí doma poslouchat.
@_0812_ : mene cti a delej, jak ti to vyhovuje. Mne teda prijde ujete rikat, ze si z tebe dela dite dudlik, kdyz dudlik byl vymyslen jako umela nahrada prsu
ale dobra no, kazdehi volba
Dite se da uklidnit samozrejme I kontaktem, nosenim, vozenim v kocarku, houpanim, skakanim na mici, v zavesne hacce…je milion ruznych zpusobu, konec koncu, matky s detmi na UM jim nemuzou nacpat lahev kazdou chvilku. Zalezi, co vyhovuje tobe a diteti, ja uz mam dve a reknu ti, ze kazde bylo jine a musela jsem (a porad musim) hledat jine cesty, takze bych pockala, jak to pujde.
@beruska9 píše:
@_0812_ : mene cti a delej, jak ti to vyhovuje. Mne teda prijde ujete rikat, ze si z tebe dela dite dudlik, kdyz dudlik byl vymyslen jako umela nahrada prsuale dobra no, kazdehi volba
Dite se da uklidnit samozrejme I kontaktem, nosenim, vozenim v kocarku, houpanim, skakanim na mici, v zavesne hacce…je milion ruznych zpusobu, konec koncu, matky s detmi na UM jim nemuzou nacpat lahev kazdou chvilku. Zalezi, co vyhovuje tobe a diteti, ja uz mam dve a reknu ti, ze kazde bylo jine a musela jsem (a porad musim) hledat jine cesty, takze bych pockala, jak to pujde.
Souhlasím! Náhražka je dudlík, ne prso.. A nevím, proč to řešíš teď, každé miminko je jiné.. Navíc dceru můžeš už dát do školky a mít tak na mimčo více času..
@_0812_ píše:
Ahojky. Za pár týdnů čekáme náš druhý přírůstek. První dítě jsem kojila jen chvilku, ale prostě se malá najedla, odbrkla, dudana a byl klid. Byla úžasně hodné miminkoNo a teď jsem udělala tu,, chybu,, že jsem se na fb přidala do různých skupin a dennodenně čtu, jak by to miminko mělo být na prsu ideálně skoro 24/7. Kníkne - přiložit, pláče - přiložit, nemůže spát - přiložit. Neustále čtu i o spurtu a to se údajně má ta matka vykašlat úplně na vše, což já třeba s pětiletým dítětem a manželem v práci ani nemůžu, protože jídlo jí udělat musím a nemůžu jí na deset hodin co je muž pryč zavřít do sklepa, aby náhodou něco nepotřebovala a já nemusela mimi na deset min odložit a jenom to malé nechat dudlat prsa klidně i na prázdno nebo dát do šátku a nechat prostě dudlat jak bude chtít. A mě jen ta představa udělat ze sebe živý dudlík šíleně děsí. Nesnesu dotyk na bradavce déle, než je nutné. Vadí mi to i od sebe samé i od manžela, prostě je mi to hodně nepříjemné. S kojením jako takovým nemám problém, kojit chci, ale to prostě beru tak, že miminko jí a to mi nevadí. Ale při představě, že mám u prsa třeba půlroční dítě, které ho jen žužlá, tak mě až vyloženě oklepe. Máte to někdo podobně? Dcera třeba byla hodná, nemusela jsem ani uspávat, prostě jsem jí položila vedle sebe a spinkala. Ale nevím, jaký bude ten druhý mrňous a nechci každý pláč řešit prsama. Budu tedy moc ráda za nějaké typy, jak jinak jste třeba vy uklidňovaly svoje uřvánky. Houpání, chování, fyzický kontakt kůže na kůži nebo tak to jo a na to se i moc těším, ale z toho, jak všude čtu, že jediné správné řešení jsou ta prsa a miminko vlastně nepotřebuje a nechce nic jiného, než mít z mámy dudlíka, tak z toho na mě jdou mrákoty.
Nenechej ze sebe dělat dudlík, to dělají jen praštěné eko bio matky, lesany.
@_0812_ Tak věnovat se té starší můžeš i s dítětem v šátku
Nebo může jít do školky. Nebo dej miminu dudlík (ten je mimochodem náhražka prsa, ne naopak). Však nemusíš dělat vše jako mámy ve skupinách na FB.. Já taky preferuju kontaktní rodičovství, ale prostě mám dvě děti 2 roky po sobě a taky jsem se po porodu druhého musela starat o oba najednou. Ještě ani nevíš jaké to dítě bude a jaké bude mít potřeby.. přečíst rady, inspirovat se, poradit se ano, ale udělej to jak to bude vyhovovat vám dvěma (třem).
První dítě vyrostlo na UM, ani odbrknout jsem ho nedávala…po 6 letech mám cácoru co se už na sále přisála jak pijavice a i díky ní jsem se bez problémů rozkojila, nečekala jsem to, doma byla nachystána flaška a UM. Ale díky Bohu mě nemá za dudlíka, opravdu se napije jenom tolik kolik potřebuje, nějaké uklidnění/uspání na prsu u nás neexistuje. Tož někdy bych to, ale brala.
Po příchodu z porodnice jsem ji hned vrzla dudlík, vzala hned první (MAM). A jak píšeš cucání bradavky mi není extra příjemné, ted se jich chlap nesmí ani dotknout
Jo a k tomu spurtu, myslela jsem, že ho „má“, ležely jsme polonahé v posteli, já ji rvala prso a závěr - poblila se jak byla přepitá a za 10min jsem ji už klasicky uspávala zavinutou. ![]()
Co bylo dřív? Prso nebo dudlík? Možná proto, že máš takový přístup jsi první kojila jen chvilku. Vždyť můžeš mít miminko u prsa a s dcerou si číst, nebo skládat puzzle. Já kojila na požádání opravdu hodně a i tak jsem tam syna neměla 24/7. Navíc jde přeci jen o pár týdnů ne? Pak už bude miminko větší a bude mít i jiné zájmy, nevím, proč z toho děláš takové haló.
Prvni syn mel cudliky asi 10ks a nedal bez dudliku ani ránu.
Ale dcera dudlik prostě nechce. Koupili jsme jich 9, vsechny mozne tvary a značky a proste ne.
Nakonec jsem objevila kousatko na zadni zoubky od MAM a to ma rada. Mame kousatko i na predni zuby, ale to moc nechce.
Kdyz nebude chtit dudlik, tak s tim nic neudělaš…
Vykašli se na články a dělej to, co bude vyhovovat tobě a dětem. Já jsem měla první dva kluky jako tvoje dcera. Řvali teda dost, uspavani byl horor, ale prsa je nijak nezajímala. Jen se najedli a tím jejich zájem končil. Mně to naprosto vyhovovalo. Ani mě nenapadlo.jim to prso cpát, když nebyl alespoň přibližně čas jídla. Zato teď si to „užívám“ se vším všudy. Máme 7tydenni holku a ta by na prsu byla nejradši nonstop. Dlouho se nedokázala uklidnit nijak jinak, mohla se uřvat, byla úplně modrá, už ztrácela hlas a zvracela. Tak to prso dostala, protože nehodlám nechat vyrvat novorozence. Teď už se to lepsi, už vydrží bez jídla hodinu a půl, někdy i dvě. V noci jednou spala 3 hodiny, to jsem slavila ![]()
Takže já radim, počkat na mimino a řídit se jím. Nedesit se, protože dle popisu byla dcera naprosto dokonale mimino, to se často nestává, tak abys pak nebyla zaskočena tím, že ti dítě řve a neusne bez vteřiny tam, kde ho položíš.
Moje dcera měla prso opravdu jen na jídlo. Když řvala a zkusila sem ji ho dát jen tak tak ho ani nechtěla. Kojila jsem 1,5 roku. Jinak dudlik. Dělej co bude vyhovovat tobě a miminku a na nějaký bláboly z netu kašli. Pak tady akorát čteš, že 3 lety usina jen u prsa a co s tím.
Ja to mam taky tak, nesnesu jakykoliv dotek na bradavkach. Muj odpor je bohuzel natolik silny, ze jsem z toho duvodu nekojila. Predstava, ze mne decko nostop ocucava je priserna.
Jinak, moje dite bylo hodne drazdive a bylo na UM, cili ja prso ani nabidnout nemohla a zvladlo se to nejak. Lehke to nebylo. Mozna, kdybych byvala kojila, mohlo byt vse jinak, kdo vi. Co ale vim od sestry, tak jeji dcera kojena byla a byly s ni ty stejne potize jako s moji malou, takze nejspise bych si s ni uzila uplne stejne, kojeni nekojeni.
Co se tyka komentaru, ze dudlik je nahrada prsa. Jasne ze je. Neznamena to ale, ze decku musime prso v jednom kuse strkat do pusy. Dudlik maji deti proto nonstop v puse, ze to prso prave neni a je to jednoduche a pohodlne a matku to nijak neomezuje, narozdil od toho prsa, takze ten dudel muze decko mit i dlouhodobe v pusince. Obracene to ale neplati, ze kdyz muze mit dudel v puse na uklidneni stale, tak to znamena, ze to stejne ma matka delat s prsem. Jezis Marja. Prso neni uklidnovaci prostredek, je to zdroj jidla, at si eko bio matky rikaji co chteji, je to patologicke mit nonstop decko na prsu.
A kdyz uz jsme u toho, plinky jsou nahrada ceho? Otreni decka lopuchem. Tak prestat nakupovat pampersky a alou trhat listi do parku.
Proste doba se posunula dal, mame urcite vymozenosti moderni doby, k tomu patri i takove siditka jako je dudlik.
Mám to stejně. Kojení beru jako jídlo/pití, ne nějakou uklidňovací techniku, i když bych za tenhle názor od laktační ligy asi jednu slízla
Jela jsem to přesně, jako ty: nakojit, jakmile přestane sát, z prsu sundat a finito. V době spurtu jsem třeba kojila po hodině, ale rozhodně ne nonstop (na druhé jsem byla ještě přísnější, protože těžko můžeš kojit půl dne, když máš doma batole). A plačící dítě (ne hlady samozřejmě) jsem vždy uměla uklidnit jinak, než prsem. Celkem se to hodilo, minimálně když hlídal tatínek nebo babičky, které mlíko nemají, že
A i odstav pak pokaždé proběhl nenásilně v režii dítěte.
@warita : ja nepopiram vyhody dudliku, moje deti ho mely taky, jen mi to prijde vtipne, kdyz se deti „obvinuji“ z toho, ze by rady delaly to, co je prirozene a co delaly tisice let, nez nekdo vymyslel dudlik. Proste mi prijde veta „Dela si z prsa dudlik“ prastena, to je vsechno ![]()