Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky,
moc jsem nevedela, kam zaradit tuto diskuzi, ale tak mi to prislo, ze do miminka se to hodi, kdyz tu neni nic specialniho na kojeni…
obcas ctu v jinych diskuzich, ze maminka mela prsni infekci…ja na to asi dost trpim - prvni mimco trikrat, pri druhym uz jsem mela dvakrat jeden den nabeh, ale nejak se mi to podarilo zastavit, a jednu pekne velikou infekci pred 10ti dny. Tak bych chtela sebrat poznatky jinych maminek, co o tom vite, co vam o tom doktori rekli, treba proc se to dela, jak tomu predchazet ? Ja mam vzdycky neco jako ucpany kanal, kde to mliko zustane a pak se vytvori zanet z toho mlika. Jim hodne sladkeho, nevite nekdo, jetsli to nejak souvisi ? Anebo ze mam hodne mlika ?
dekuju vsem za zkusenosti ! sona ![]()
Ahojky
mám pocit že je pravidlem - kdo kojí jí sladké a to v daleko větším množstvím než před kojením (myslela jsem že jsem prase tak jsem dělala průzkum a měla to tak většina kojících matek:)
Jinak chtěla bych ti napsat k tomu ucpanému kanálku (resp. mlékovodu) zrovna nedávno jsme to rozebírali v diskusi a v našem deníčku Jarňulek 2004.
Takže mě už se to stalo 3×. Mám první dítě. Prostě jeden den zničho nic bolest prsa a pořád se to zhoršovalo. Nebolelo celé prso jen část - prostě ucpaný mlékovod a bulka na jedné straně prsa. Přisátí mimča bradičkou k bulce bylo nanic.
Takže jsem obvolávala gynekologa laktační poradkyni, porodnici (nechtěla jsem skončit se zánětem) a nic nic nic.....
Pak jsem to tady hodila do diskuse a jedna dobrá duše mi napsala (bohužel si nepamatuju jméno ale moc moc jí děkuju) že jde zřejmě o ucpaný mlékovod - že to měla její známá a že se to musí propíchnout nebo z toho bude zánět - což by určitě byl - však jak dlouho se může hromadit mlíko které nemá jak vytéct…
takže i když to znělo horzně i když jsem se půl dne odhodlávala ta bolest už byla nesnesitelná, prso už začínalo být horké (teplotu jsem ještě neměla) takže jsem šla do sprchy a snažila se odstříkávat a hledala jsem ten ucpaný mlékovod - našla jsem ho celkem snadno - taková bílá tečka na bradavce prostě něco jako uher (podruhý už byl teda hůř vidět, ale při stlačení bradavky jsem ho našla) no a když jsem viděla jak z celého prsa mlíko teče a jen z toho uhru ne, tak jsem se odhodlala a vydeseïnfikovanou jehlou to propíchla… ta úleva - mlíko stříkalo samo - a byla toho skoro 50tka aniž bych musela šáhnout na prso…
Po dvou kojeních jsem nevěděla že mi něco bylo…
Myslela jsem si náhoda - vždyt jsem to nikdy neslyšela - že by si někdo píchal do bradavky - o zánětech se píše pořád ale o ucpaným mlékovodu???
No a před pár dny tu psala holčina co říkala že má bulku v prsu, bolí to a prý na to dostal ATB - tak jsem jí to poradila - no a za půl dne psala že je to OK
Předevčírem to stejný měla Kačka z našeho deníčku - taky to pomohlo - a to okamžitě…
Takže to zkus - prostě pokud nemáš horečky, cítíš bulku v jedné čáasti prsu a pod teplou vodou při zmáčknutí prsa vidíš bílou tečku tak to propíchni uvidíš jak se ti uleví a nebudeš zbytečně trpět..
(jen chci napsat poprvní ta tečka byla viditelná i při nezmáčknutí bradavky, podruhý taky a potřetí jsem musela pěkně dlouho pobýt ve sprše a hledat … a pak x-krát jehlou odstraňovat - ten mlékovod byl ucpanej jako kdyby mléčným kamínkem nebo jak to nazvat - prostě když jsem to konečně vydolovala a vzala do ruky tak to bylo bílý a tvrdý
takže doufám, že to pomůže hodně maminkám od začínajících zánětů prsou a ještě jednou dík té dobré duši která mi o tom jako první napsala:))
To bylo dlouhý co? holt stručnější bejt neumím:)
jo koukla jsem do našeho deníčku a máme dalšího kdo se přiznal:
MaKačka:
Mako - mě když bolí prso, tak teď vím, že první co musím udělat, je kouknout na bradavku…Ušetřím si tím trápení. A atb?! No to je děs…Doktoři na všechno už dávají prášky…
Sandrik:
Mako - já měla zánět mlékovodu taky a po dloooouhém odhodlávání jsem špendlík použila taky. Ta úleva pak byla odměnou za nervy při propichování ![]()
kdyžtak se jukni na https://www.emimino.cz/modules.php?…
jsou to reakce z 25 a 26.10
dekuju Mako za dlouhou zpravu ! Jses hodna, ze jsi se podelila o dobrou radu. ![]()
Ja to ale moc nechapu. Takze to mliko, co zustava v prsu, ktere boli, je ucpane, protoze na bradavce je ucpany mlekovod ? Ja myslela, ze ten je ucpany v tom miste, kde to boli.
Co mam ja : zacne me bolet prso, ale na jednom miste, ktere je docela rozsahle (treba tak ctvrtina prsa), pak zcervena, a teplotu mam vetsinou hned. Pokud mam nizkou, tak se dam do sprchovani a odstrikani a pritom si masiruju tu bolavou cast, taky kojim, a pak zaleduju. Pokud teplota ustoupi, dobre znameni. Ale tuhle jsem zacla mit bolave prso, behem hodiny teplota vylezla na 39 a bolest jako blazen. Takze antibio, masaze v nemocnici, atd. Jeste ted, 10 dni po, mam prso trochu tvrde na tom miste.
Tak nevim, jetsli je to to same ? ![]()
Kazdopadne, jestli to zase budu mit, budu sledovat bradavku a tvrdou bulku v prsu.
Dekuju jeste jednou
Sona.
ahojky
tak to mě mrzí že to asi nebude tvůj případ. No mlékovod se podle toho co jsem četla ucpe u vývodu čili na bradavce. Kdyby to bylo někde „po cestě“ tak je to někde protože to by ti nic nepomohlo kromě ATB teda.. No mě když se to zacpalo tak bolela třeba i celá půlka prsa a byla na ní docela velká boule, ale jak to tu píšeš tak u tebe to má nějakej rychlej spád - já s tím vydržela den a půl od zaznamenání že něco není v pořádku, taky jsem nejdříve masírovala a ledovala ale nepomohlo to … a když jsem to měla poprvý, tak než jsem se odhodlala to píchnout, tak už jsem začínala mít teplotu -
Zčervenalý jsem to měla jen trochu a samozřejmě že to bylo na omak horký…
No víc nepomůžu, ale kdyby tě to mělo potkat ještě jednou, tak zkus pohledat jestli taky nenajdeš bílou ťupku na bradavce:) ale každpoádně ti přeju ať tě to už nepotká, neb někdo tu psal že je to hroší než porod (teda moc tomu nevěřím, ale bolest to musí bejt pěkná)
tak kojení zdar
Ahoj..
Možná jsem zažila něo podobného. Začalo mě bolet prso, jakoby v jednom prsu zatvrdlinka, a v jedné části červené a horečky za hoďku. Byla jsem u dr. ten mi napsal jedny atb. ny tři dny, ale po nich měla být hladinka ještě 14 dní, kojit je pitom dalo, ale měla sem na ně špatnou reakci - strašné křeče v žaludku, no děs - už si nepamatuji název Tak jsem šla znovu k dr. napsal nové na 14 dní, tuším Rulid, kojit se při něm také dá. Mlíčko ne odstříkávat, ale odsávat odsávačkou, prý je to při zatvrdline efektivnější, kvůli mé vysoké teplotě mlíčko převařit. Jinak prso ledovat, chladit, a dávat obklady z tvarohu - to fakt super, vytáhlo to tu horečnatost z prsu. Jinak do dvou dnů mi bylo fajn.
Ahoj Soni
, taky jsem mela zanet prsu, bylo to desny, z niceho nic najednou horecka skoro 39,5 a bolest v prsu. Jela jsem k dr., dal mi atb a rikal, at leduji a jak uz nekdo psal, davam tvaroh, hodne to ulevilo. Rozhodne mi ale doporucil dale koijt, coz moc bolelo az mi tekly slzy z oci
Za 14 dni se mi stalo to same u druheho prsa, hruza, des! Ten samy prubeh a nakonec se mi zacalo ztracet mliko, mala nepribirala a tak v Kristynky 3 a 1/2 mesicich zacala mala dostavat Nutrilon. Hodne jsem to obrecela, ale to uz je jine tema ![]()
Preji zadne zanety ![]()
Simona&Kristy(15 mesicu)
Ahoj Soni.
Me se to stalo dvakrát. Poprvé jsem měla teplotu 37,3 a na teploty netrpím,tak jsem umírala. Po druhé jsem si to pěkně ohlídala a hned na začátku před kojením jsem šla do sprchy nahřát, hodně toho odstříkala a pak dala Matýskovi dopít. Krásně mi to vycucnul. Stačilo mi to dělat jeden den a druhý už pohoda. Chce to jen na to přijít čas, ale myslím, že teď už poznáš, že se k tomu schyluje. Toť mé zkušenosti.
ahoj holky,
dekuju moc za odpovedi. Koukam, ze na kazdou z nas to leze nejak trochu jinak…no, ja nektery taky poznam, ale rikam, ta posledni prisla tak rychle, ze sem ani nestihla zareagovat…me by jenom strasne zajimalo, jak by se toho clovek mohl vyvarovat. tak ted aspon sleduju prsa a koukam, jestli nekde netvrdne, jenze se bojim, ze to stejne nepoznam. no ted taky sleduju ty bradavy, jestli neuvidim neco jako byly uher (
). ja jsem chodila s tou infekci do nemocnice, a tam mi delali masaze te zatvrdle casti (musim priznat, ze v tom momente to opravdu boli vic nez porod, no ale zalezi jaky - nez ten muj prvni, druhy byl horsi
, a taky kdyz jsem to mela uplne poprvy, tak to strasne bolelo, asi ze jsem nebyla zvykla na tu bolest ?), verim taky, ze tvaroh to musi dobre vytahnout, jenze ja tu zadny nemam
- bydlim totiz v japonsku, tady ho vubec neprodavaj
. nevite, co by mohlo pomoct jinyho ? slysela jsem, ze listy zeli…
tak hlavne hodne zdravi z zadny zanety ahoj
sona