Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
prosím o radu všechny maminky, které mají s metodou pevného objetí zkušenost. Po třetím přečtení knížky Když dítě nechce spát a už dvouměsíčním nevyspání jsem se rozhodla, že ji vyzkouším. Přijde mi méně „drastická“ , než nechat dítě vyřvat jen tak (to u nás mimochodem stejně nezabralo, ale asi jsem spíš vyměkla..) Ale narazila jsem na takový malinkatý problém. Prekopová uvádí, že až se dítě v náručí uklidní, má dostat „za odměnu“ láhev s pitím. No a to je ono. Náš Kuba totiž pití z flašky zásadně odmítá. Když jsem mu ji zkusila dát v noci místo prsa, začal řvát ještě víc. Tak nevím. Přece mu nebudu rvát v noci lžičku?!
Díky Luzilka a Kubík (8,5 m)
Ahoj Luzilko,
určitě to vyzkoušej, my jsme synovi na závěr vůbec nic nedávali, popravdě byl tak vyčerpaný, že hned usnul…můžu říct, že je to jediná metoda, která má dlouhodobý účinek a o které jsem přesvědčená, že „funguje“. To přesvědčení je velmi důležité, kdybyste začali a v půlce to nevydrželi a povolili, bude to jen horší, …ale to sis určitě přečetla..
Praktikuju ji i teď, když už vidím, že při vztekání to moc nezvládá…
Tak hodně úspěchů
Theo, Kryštof 25m ,Julie 6m
Lužilko, tak už jsi to vyzkoušela? A jak to funguje? Mně ta metoda taky zaujala. Měla jsem v úmyslu ji použít, abych Agátu odnaučila časté noční buzení (už se budila jen na jedno kojení ve 4 v noci, což šlo a pak se najednou asi před měsícem začala budit 3-5×). Taky skoro nepije (ani nejí) nic než MM (nějak o to nestojí) a když jsem jí v noci zkoušela podstrčit hrnek, tak z toho byl řev na půl hodiny. Dudlík taky nikdy nechtěla, takže možnosti, jak ji uspat jsou značně omezené.
No ale teď se začala budit jen 2×, tak ještě vyčkávám, jestli to bude mít sestupnou tendenci
Každopádně by mě zajímaly zkušenosti ostatních s touhle metodou.
Jen malé upozornění: metoda není vhodná pro děti,které měly potíže u porodu - hlavně dýchací. Mohlo by je to traumatizovat. TAkže opatrně.
Ahoj,
můžete prosím některá zhruba popsat tu metodu? My momentálně s Haničkou taky bojujeme s nočním spánkem - stále ji kojím a tak si zvykla budit se každé 2 hodiny a přitulit se ke mě. Jsem si docela jistá že nepije, jen si tak asi na mě zvykla
Už se to ale nedalo vydržet a tak zkoušíme noční vyřvávání, zatím teda dost neúspěšně, protože je mi líto sousedů
Takže pokud by jste měly nějaký zaručený recept na konečně klidnou noc tak sem s ní… ![]()
Dobrou noc
Hanka a Hanička 9 měsíců
Ahoj maminky.
Asi to bude vypadat, že si přihřívám kašičku, ale nedávno jsem tu o metodě pevného objetí psala deníček. Najdete ho tady- www.emimino.cz/modules.php?…
Teď objímáme asi 2 měsíce a vidím znatelné pokroky!!! Ty velké záchvaty vzteku, které míval můj syn předtím už se konají minimálně. A doufám, že to tak zůstane. Velkými záchvaty vzteku myslím ty, kdy se vztekal 1-1,5 hod. v kuse i déle a v první části jen fialověl, jak nemohl popadnout vzteky dech a pak už se vztekal směrem ven- kopal, křičel, snažil se mně i sobě ubližovat, tloukl hlavou o zeď, válel se po zemi… byli jsme z toho vyčerpaní oba…
Doufám, že vám případné přečtení deníčku pomůže.
U nás to rozhodně zafungovalo!!! O tom, jak se metoda provádí vám nejlépe a nejfundovaněji poví nějaký odborník. V Praze se můžete obrátit na centrum PAPRSEK. Případné jiné kontakty v jiných městech se mohu pokusit sehnat.
Přeji pevné nervy!!
CIBULKA+ ŠIMONEK 15m
Cibulko, díky za odkaz - to studio Paprsek je to ve Vitkově ul. vedle Áčka? Nemají nějaké internetové stránky?
Hanko, koukám že máme stejné zkušenosti. Zjišťuju, že to je v tomhle věku u kojených dětí docela časté. Jen nevím, jestli to zase samo přejde, nebo se z toho stane zlozvyk, který se o to hůř odnaučuje o co déle se tomu nechá volný průběh. Vyřvávání se mi příčí, takže to u nás nehrozí. Tohle je teda svým způsobem taky vyřvávání, ale když u toho to dítě chováš a objímáš, tak to pro něj asi nebude tak frustrující, jako když ho člověk nechá samotné a chodí ho kontrolovat a znovu a znovu opouští. Na to prostě nejsem. ![]()
Jsem zvědavá, jestli se tu ozve někdo, kdo tenhle problém řešil metodou dr. Prekopové
Ahoj,
tuto metodu jsem pouzila taky na zruseni nocniho buzeni (v 15m se Iva zacala budit co 2h), behem 2 noci zacala spat celou noc a vydrzelo ji to doted. A zadnou flasku s pitim nedostavala - to by byl rev
- a za odmenu ji kojit mi prisla blbost, kdyz jsem ji chtela v noci odstavit.
Pavlina a Iva (27m)
Pavlíno, no přesně
A s tou lahví za odměnu by to u nás taky nešlo. Jen si říkám, že po dlouhým řevu bude to mimi asi fakt vyprahlý. No, ale to asi nijak vyřešit nejde.
Třeba ten řev nemusí být ani tak dlouhý (zbožné přání
)
Jo, to jsem zapomnela napsat - Iva nastesti moc nervala, ale trvalo ji dlouho, nez se uklidnila (cca 2h), jen tak pofnukavala, nastesti.
P.
Ahoj.
LOLA_B- Paprsek jsem našla tady- www.sweb.cz/dcpaprsek/
Co se týče nočního buzení, mám taky bohaté zkušenosti. Do jednoho roku jsem to brala tak, že je dítě proto kojenec, aby mělo neomezený přístup k MM. Po roce jsem se pomalu začala snažit noční kojení omezovat. Velmi zvolna. Vlastně si to omezoval pomalu syn sám a tak jsme se dostali „jen“ asi na 4× za noc. Asi před tuším, že 6 týdny jsem to už chtěla omezit hodně a tak jsem mu prostě domluvila. Prostě jsem mu řekla, že mlíčko v noci nebude. Kupodivu hned první noc se probudil jen 1×. To pár dní trvalo, ale pak onemocněl a znovu se dožadoval kojení častěji. Jak asi víte, v situacích jako je nemoc se čtyřicítkama nebo příchod sourozence atd., dochází k regresi ve vývoji a dítě se vývojově vrátí o něco dozadu. Takže to jsem noční buzení neřešila, abych ho nestresovala ještě více. Je ale nemocný dodnes… Ale jak se po dnešní noci zdá, vrací se k jednomu kojení.
Probírala jsem to s jednou psycholožkou a ta mi radila, že v 15m je už dítě možné vystavovat menším frustracím a shodly jsme se na tom, že nejlepší cesta je dítěti prso sice nedat, ale poku pláče, tak být s ním, hladit ho , držet za ruku, zpívat a zároveň si trvat na tom, že nedostane kojo. Nechávat dítě vyplakat o samotě ale vhodné není. Já sama v noci taky mívám žízeň, takže zkusím nabídnout vodu nebo neslazený čaj a pokud má dítě opravdu žízeň, tak se napije.
Metodu pevného objetí jsem nyní používala hlavně na vztekání, ale dříve i na usínání, protože syn nebyl schopen ve dne sám usínat. Ale to bylo asi v 7m a bylo to ještě předtím, než jsem se ohledně této metody obrátila na odborníky. Naštěstí jsem i tehdy postupovala správně, ale teď už opravdu doporučuji se o tom nejdříve s někým, kdo se tím zabývá, poradit.
Pevné nervy přeje
CIBULKA+ ŠIMONEK 15m
Cibulko, dík za kontakt. A taky za informace. Já to s tím nočním buzením zatím taky nechávám být s vědomím, že je to jen taková fáze. Zatím se mi tenhle přístup vždycky vyplatil. Taky teď sleduju, že to má sestupnou tendenci - pár dní se teď už budila jen 2×, což je v pohodě. Ale radši sbírám informace dřív, abych byla připravená na nejhorši
![]()
Vyřvávání mi přijde děsný. To bych prostě nemohla svýmu dítěti udělat. Snad se tím nikoho nedotknu ![]()
Ten deníček byl moc zajímavej. Když budeš mít někdy chuť sepsat další zkušenosti, moc ráda si to přečtu.
Jo mmch, v reakcích na deníček jsem se dočetla, že jsi absolvovala nějakej „alternativní seminář“ - je na to na internetu nějakej odkaz? Něco z toho znělo docela zajímavě (něco je teda extrém, ale to tak asi u těchle věcí bývá vždycky
)
Lola
Tahle metoda mi nefunguje. Ale když někomu funguje, tak proč ta Prekopová neradí po uklidnění potom dát prso??? Proč by muselo kojený dítě dostat lahev, to teda nechápu. Petru
Pokud to člověk používá jako způsob jak zrušit časté noční kojení, tak dát na závěr prso je asi blbost, ne?
A na to vztekání bych řekla, že se to používá až u větších dětí, který často už kojený nebývaj. Tak asi proto radí tu láhev, ale nastudovaný to nemám
![]()
Ahojky, chcela by som sa spytat, ktore vydavatelstvo vydalo spominanu knizku-Kdyz dite nechce spat? Myslela, som ze portal, ale na ich stranke som to nikde nanasla. Mozno len zle hladam
. Metoda pevneho objatia nam cez den funguje skvele, ale v noci som to skusala, ale plakal tak, ze sa zacal dusit, tak som to zabalila. No asi som nezvolila vhodnu dobu, bol prechladnuty. ![]()
Len sa to uz nedalo vydrzat, on chcel spat celu noc s prsom v puse, nevedel spat ani so mnou, ani v postielke.
Ale badam pokroky, vcera zaspal tak, ze ho ocko ulozil do postielky uplne bdeleho, on si lahol a zaspal, to iste v noci. Pri mne sa vrtel a plakal, ze chce prso, ale ked som ho odniesla do postielky, tak sa hned skludnil a zaspal sam. Ani by som neverila, ze sa nam toto niekedy stane
.
U nas je ten problem, ze maly je v noci asi fakt hladny, on toho moc cez den nezje. Pretoze ked sa zobudi po kojeni, tak sa necha v klude uspat, tym, ze ho dam na bok a hladkam po chrbatiku. Ked ma vsak svoju papaciu hodinu, tak nefunguje nic. Z pohariku ani flasky sa v noci tiez nenapije. ![]()
Uvitam aj akekolvek skusenosti s touto metodou. ![]()
Cibulka tvoje dennicky mam precitane a ulozene. ![]()
Skus sa prosim ta spytat, ci neexistuje nejaka odnoz Prokopovej aj na slovensku, priznam sa, ze som zatial nehladala, ale idem sa do toho pustit. ![]()