Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Holky měla bych takový dotaz.Minulý týden u mě byla švagrová s devíti měsíčním synovcem a po chvilce hraní se malej Tomášek začal tak divně předklánět jako by byl postiženej mi to přišlo,tak jsem se švagrový ptala co to dělá a jak na to přišel tak mi odpověděla,že když seděl v kočárku tak,že byl mírně s kopečka a jak se takhle hejbal tak ,že se kočárek pohyboval kupředu a prej od tý doby to dělá,ale mě se to tedy nezdá slyšela jsem ,že tohle děti dělají ,když se jim rodiče nevěnují ,je tedy pravda ,že on je od malinka hodnej vůbec o něm neví u jedný hračky dokáže být i hodinu,což moje dcera tak pět minut
,takže si myslím,že prostě jak si tak furt hraje sám a nikdo si ho nevšímá tak by to mohla být pravda.Samozřejmě ,že řešit nic nebudu jenom mě zajímá váš názor zda jste o tom někdy neslyšely.Díky pa Eli
Ahojky,
popisuješ to jako stereotypní pohyby, které mají děti v ústavech nebo v nemocnicích. Jde o kývání tělem v pravidelném rytmu. Dělají to děti, aby se zabavily, některé i před usnutím.
Pa Štěpík
Ahoj holky,
před časem jsem koukala na pořad sama doma o autistických dětech a právě toto pohupování prý může být jedním z příznaků u těchto dětí. Nechci strašit, asi dost záleží i na tom jak vnímá jak se chová, a jestli je všechno ostatní normální, tak to nejspíš bude to co psala selka.
Ale švagrovou s tím radši nestraš, Andrea
Já bych si starosti nedělala. Píšeš, že to dítko začlao dělat od doby, co se to náhodou stalo vk očárku. A prckovi se to zkrátka zalíbilo. Moje holka to dělá taky, začala s tim teda kolem roku, kdy se takhle pohoupala v kočáru v tramvaji.
Moje mamka si taky dělá legraci, že jí řiká autista, ale mě to vadí, protože o tom silně pochybuji. Vím, že to dělá jako houpy houpy. Je to na vás, ale myslím, že to nic není. Pokudby se to stupňovalo a dělalo to dítě hodně, pak bych se zeptala asi dr, ale určitě bych neletěla hned, tím spíš, že vím, kdy to začalo, že to bylo tím houpáním v kočáru.
GaB