Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
ráda bych se zeptala, jestli máte některá zkušenosti s tím, že dítě z bolesti (vzteku) nepopadne dech a začne modrat.
Nám se tohle stalo už 2× a bylo to bolestí - malý se uhodil do hlavy a pak se škrábnul v pusince. Ale byl to horor, začal mít nepříčetný výraz a vůbec nemohl popadnout dech. A tak dlouho … no možná tak 20 vteřin. Hrůza? Nevíte nejrychlejší prostředek jak na to? Co se má udělat? já mám z toho ještě teď husí kůži!
My jsme s ním zatřepali (ale ne zase moc) , mluvili a nic. Tak jsme museli zatřepat víc.
Proč se to ale stává? Nemůže mít nějakou nemoc? Hledala jsem ve starších fórech a nic nenašla, možná jsem něco přehlédla.
Díky za rady.
Ahojky,
prý pomáhá fouknout do obličeje. Jinak je to prý docela běžný jev, nám se to ale naštěstí ještě nestalo. Žádná nemoc to myslím není, ale obávám se, že období vzdoru bude pro vás asi brutální zkušenost ![]()
Pa Katka
Nám se to nestalo zatím a doufám, že nás to mine, ale četla jsem, že se má fouknout do obličeje nebo pokropit vodou.
Markéta
Fouknout do obličeje jsme zkoušeli a nic… ![]()
Zatím to modrání bylo jen z bolesti, doufám jen že to nebude ze vzteku. to bych si rovnou mohla předplatit záchranku na 24 h denně ![]()
Pojem brutální období vzdoru se mi moc líbí. Super:)
Ale teď vážně, až takhle mi to holka nedělá, ale jinak vás asi opravdu čeká krušné období. DOporučuju přečíst diskusi vzteklounka = křiklounka (nebo tak nějak). Fakt jen zírám, co ty naše stvořeníčka dokáží:)
nepřihlášená
Gabča a Barča, 13měs
Ahoj Mydlinko,
už tady taková diskuze proběhla. Je na stránce:
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Mydlinko, také i nám se to stávalo - jen když malý spadl dozadu na hlavičku. Křičela jsem na něho, bouchala do zádíček, ale myslím, že to moc nepomáhalo a nakonec se nadechl sám.
Po roce opakování (od 10m) jsme šli pro jistotu na neurologii a všechno je OK. Nyní už jsem zjistila, že to dělá (a hlavně padá) pokud je unavený, a tak pokud se pořádně víc jak tři dny nevyspí, tak ho „donutím“ k delšímu odpolednímu spánku - při probouzení ho klepu po zadečku, aby spal dál ![]()
Evka a Vojta 26m
Já si z dětství pamatuju, jak se mi tohle jednou stalo. Sjela jsem po zádech s prudkých schodů s půdy(při cestě dolů se schodů, kdybych šla nahoru, to bych nejspíš nepřežila). Moje teta mě popadla a dala mi pořádnou perdu do zad. Dodnes si pamatuju jak jsem ji za to nenáviděla, že jsem se děsně leknula a ona mě ještě uhodila, ale po letech, když jsem jí tu křivdu ze srandy vyčítala, tak mi řekla, že jsem nedýchala a modrala jsem. Matně si pamatuju na ten pocit bez dechu, ale vůbec mi to tehdy nepřipadalo že bych se nějak dusila - jenom jako pořádné leknutí. Slyšela jsem, že se má fouknout do obličeje, tlesknout před očima nebo chrstnout do obličeje trochu studené vody.
Pochybuju, že by to mělo nějaký vliv na období vztekání, podle mého názoru je to opravdu spíš o tom, že se dítě lekne a zapomene dýchat.
Ahoj.
Máme podobný problém s Radimkem asi 2 měsíce. Modrá a nemůže popadnout dech vždy, když se hodně rozruší. Řve a toto je závěrečná fáze. Obvykle s ním zatřepu, foukání do obličeje nám nepomáhá. Vždy se nadechl asi do 15 vteřin. Stalo se nám to i u doktorky před očkováním. Celkem ji to nevzrušilo. Prý je to celkem normální. Jen se musí hlídat délka „nedýchání“ a situace. V rozrušení, ze vzdoru se to stává, ale nemělo by v klidovém stavu.
Kamarádčina dcera toto dělala, když nebylo po jejím. Jen délka „nedýchání“ se prodlužovala. Zabrala náhlá sprcha.
Beruška
Ahojky,
zkus ho k sobě postavit zády a chytit ho podkoleny a schoulit ho do klubíčka. Nohy přitáhnout k hrudníčku. Poloha jako když čůrají venku holčičky. Mě se to osvědčilo, dítko se trochu zklidní.
Pa Štěpík
Ahojky,
nám se to naposledy stalo v herně v plavání. Foukání pomáhalo dříve, teď ne. Syn se nakonec nadechl, foukala jsem do obličeje, dostal pěknou facku atd…ale nadechl se ve chvíli, když jsem zrovna nezasahovala. Samozřejmě mi pak všichni radili, co pomáhá. Měla by studená voda nebo udělat např. pohyb s dítětem, který ho hrozně překvapí a on se leknutím nadechne.
(Pokud jsem to pochopila dobře, kupříkladu ho držíš a rychle ho otočíš hlavou dolů - samozřejmě ho musíš chytit
). no nevím, vím jak dlouhá doba to je než se to modrající dítko nadechne, je to hrůza ![]()
Tak ať se vám tyto chvíle vyhýbají!
Theo
Ahoj Péťo,
naše Zuzka není žádný velký vztekloun, ale někdy se stane, že když se hodně bouchne (a většinou je to také když je unavená), že se také jakoby nemůže nadechnout a třeba když ji držím začne kopat nohama, jakoby se fakt nadechnout nemohla a začíná být fialová. Nikdy jsem ji moc dlouho nenechala a nevím kolik to může být sekund, ani nevím, jestli by to samo přešlo, ale když vidím, že to přichází, držím ji v náručí proti sobě a zakloním dozadu. Nedělám to nijak moc rychle, tak snad není ani v šoku a vždycky se hned normálně rozbrečí. Tohle mi poradila mamka a funguje. Kamarádka svoji dceru stříká tou vodou, ale z toho bych měla strach, protože nevím, jak bych to řešila, kdyby se něco stalo a voda nikde na blízku. Tak na to pozor.
AHoj Mája
Ahouj Péťo,mi to starší syn udělal asi dvakrát a pomáhalo otočit hlavou dolů a trošku zatřepat.Na neurologii mi radili vlhký ručník na hrudník.Ale ta první varianta je rychlejší.
Dana
Tak dnes jsem zažila snad nejhorší dobu před koupáním malého přítel přišel z práce a vzal si malého k sobe já šla mejt nádobí najednou slyšim řev ale až nemohl popadnout dech tak jsem přiběhla vzala si ho uklidnila a kyž jsem mu šla rozdělat plenu nebylo to moc dlouho po jeho výstupu tak mě modrý zadečet no šok vůbec nevim čim to mohlo bejt stalo se nám to poprvé a když plakal sice nemohl popadnout dech ale nemodral jen ten zadeček nemáte někdo takovou zkušenost?