Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
od kolika měsíců jste dávali bílý jogurt a pšeničné chlebíčky.
Děkuji Markéta
Bílý jogurt (Hollandia) jsem dala poprvé někdy mezi 8 a 9měsícem. Nejdřív smíchaný s přesnídávkou, později samotný. Má ho dodnes nejradši a na ochucené mi zvysoka prdí:)
Chlebíčky jsem dávala nejdřív rýžové, pak kukuřičné. Ty jsme prvně ochutnaly někdy po 8ukončeném měsíci. Ale může i o něco dřív. Já vůbec s příkrmy začala kolem 8měsíce z důvodu rizika alergie a měla atopa, takže jsem do 8měsíce kojila.
GaB
Ahoj, bílý jogurt jsme v podstatě nedávali, neb ho Vilík absolutně odmítal a i teď se šklebí, když mu ho dám ochutnat. Ale vyzkoušeli jsme ho poprvé taky až kolem 8-9. měsíce. Pšeničné chlebíčky jsme začali dávat až v momentě, kdy jsme se přestali vyvarovávat lepku. Nejsme alergici, ale neviděla jsem jediný důvod, proč se do jeho konzumace hnát. ![]()
Jogurty - nejlepe s zivou kulturou se davaji od ukonceneho sedmeho mesice.
Psenicne chlebiky od ukonceneho osmeho mesice, protoze obsahuji lepek. Kukuricne nebo ryzove chlebiky je mozne davat driv, detem dost chutnaji a zabavi je
A taky se prima rozpatlaji po kocarku, kdyz jsou oslintane ![]()
Dobrou chut
Lesina
Zapoměla jsem napsat, že s lepkem jsem začala po ukončeném 11. měcíci.
Nám dr v 8měsíci řekl, že lepek od 9měsíce kvůli tomu AE, ale velmi pomalinku jsme sem tam zkusili sušenky Hero Baby s obsahem lepku již v tom 8měsíci. Piškoty a pečivo jsem začala dávat kolem roku, avšak jsem se nezaměřovala na to, že by to bylo kvůli lepku.
GaB
Ahoj, s jogurty sme zacli tak v 7m, a s chlebem zacnem od 9m. Sany.
ahoj holky,
mám 7-měsíční mimi a zaujalo mě podávání rýžových chlebíků. To myslíte ty tvrdé suché chlebíky,my jim doma říkáme polystyrény a živíme se tím hlavně proto, že je to nízkokalorické
?A to už je schopné tak malé mimi strávit?Nepřilepí se mu to na patro?Ono se to asi žužláním rozpustí…
Tvaroh vím,že se do 1 roku nemá dávat a bílý jogurt už od 7.měsíce? Jsme taky alergici,tak nechci příliš brzy začínat.Dík za radu.
Hela
Ahojky, tak my jsme zacinali s lepkem v 9 mesicich a s bilyma jogurtama v 10 mesicich. Trochu jsme se bali alergie. Jinak ryzove chlebicky ocucavame asi od tech 9 mesicu. Je to dobre na zabaveni.
Romca a David, za tyden 11 mesicni
Heluso,
toho bílého jogurt bych se nebála. A samozřejmě je lepší to vyzkoušet, pár lžiček a počkat na reakci. Co se jogurtu týče, tak když jsme byly prvně na kožním, dr mi zakázala mléko, ale jogurty proto, že jsou živé, jsem mohla. Malá reakci nijakou neměla a tak jsem se tolik nebála jí zkusit dát potom jogurt. A jak jsem psala, nejdřív ho bylo trošinku do přesnídávky a teď mi sní 200g jogurt na posezení a samotnej, nejlíp.
Co se těch chlebíčků týče, ano, jsou to ty polystyrény. Nejdřív to bylo spíš tak na ožužlávání a zabavení. Fungovalo to skvěle. I když měla zuby, moc toho neukousla, jen žužlala, ono se to rozpustilo. Samozřejmě jsem jí pravidelně podávala pití, aby si lokla a trošku to spláchla, kdyby něco. Později začala zkoušet ukusovat, dělalo jí to moc dobře i při prořezávání zoubků. A opravdu jí to dovedlo zabavit třeba na delší cestě autem nebo když měla hlad a třeba jsem byla venku a nebylo nic po ruce. Později jsem jako alternativu dala rýžové, pak pohankové, grahamové. Má je dost ráda. Teď jsem k nim přidala ty bebe a piškoty.
Jeden čas pak akorát malá dělala, že si ukousla velký kus a nevěděla si s tim rady a hltala větší kousky. Párkrát se jakoby dávila. Nejdřív jsem měla tendenci jípomáhat, pak jsem jí chviličku nechala, aby se naučila si s tim poradit. Samozřejmě jsem ji ale bedlivě sledovala, kdyby něco a je to naprosto v pohodě.
Moje tchýně tohle nemohla vydejchat a dostala jsem za to sprda, že tohle by se divila, kdyby dítě mohlo a že jsem špatná, když jí nedávám sušenky s čokoládou, ale at si trhnou. Zkuste a uvidíte:)
GaB
ahoj, nám řekla naše doktorka ať už začem v 5 měsících a tak jsem to zkusila a v poho. Samotný ho také nechce a tak holandii míchám s banánem nebo nastrouhaným jablíčkem. Ale v oblibě ho nemám, Míša má totiž reflux a jogurt v něm moc nedrží.
ale jinak mu smíchaný s ovocem moc chutná, Míša je celkově jedlík. věrka ![]()
Ještě se zeptám jogurty dáváte jen Holandia nebo i Activii a ještě, kdyby na to byla alerg. jak se to objeví jako vyrážka?
Děkuji Markéta
My ještě jogurty nedáváme, ale budu kupovat taky Holandii (activii nemám prostudovanou
), protože to je jeden z mála opravdových jogurtů - do kelímku šupnou mléko a kulturu a tak z toho vznikne jogurt. Většina ostatních „jogurtů“ je zahuštěna škroby nebo jinými zahušťovadly, což se dočteš na kelímku.
Dobrý výběr,
Věrka
Bílý jogurt dávám jen Hollandii, i když se nám jednou stalo, že nebyla a tk jsem zkusila obyčejnou bílou neslazenou nechucenou aktivii. Ochucený jsme zkoušeli Activii a Olmu, jiné zatím ne.
Hollandii mam ráda sama, nepřijde mi kyselá.
Jinak reakce, to je těžké. Může se osypat, event. další neobvyklosti, odchylky od „normálu“