Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám 3 měsíční holčičku, kterou pořád trápi prdíky (ne jenom večer, ale v podstatě celý den) a neumí se sama vykakat, vždy strašně tlačí, vzteká se u toho, ale nejde jí to, pomůže jen rek. rourka. Přitom cvičíme s nožičkami, dávám jí teplou plínu na bříško, které taky masíruji, dávám ji do klub. metody, sab simplex, ale nic z toho nezabírá. Od 8 týdne nekojím a přešli jsme na umělou výživu (Nutrilon). Prosím vás, které máte nebo měly jste stejný problém, jestli mi můžete ještě něco poradit a kdy můžu čekat, že se to srovná, jsem už totiž z toho zoufalá a nešťastná, když vidím, jak se moje dítě trápi. Děkuji moc za odpovědi. Pa Nat
Ahoj
Našemu malému bude za 10 dní 5 měsíců. Nás trápí prdíčky taky už od narození. Ve třetím měsící u nás nastali podobné problémy nejdřív to byl průjmíček, pak nic, pak zase průjmíček a teď se to něj střídá s tím, že se mu špatně tlačí, ale stolici má řídkou - bude to asi těma prdíčkama, co nás pořád trápí. Tady jsem ze zoufalosti zakoupila rektální rourku a taky mu pomáhá, ale poslední dny, vždy večer, když začíná usínat, tak si s ním vlezu do postele a dám mu svou ruku na bříško, nekdy hladím, někdy masíruji někdy jí nechám jen položenou na jeho bříšku a musím zaklepat, je to mnohem lepší, i když prdíčky má, tak si s nimi tak trochu poradí sám.
Ahoj, my sme taky od 1m na UM(Nutrilon), na prdiky nam vystacil Sab…, masirovani briska Pupikem, a Feniklovy cajanek, zacpu sme resili obdobne jako ty a casem uz se vykadila sama. Srovnat aspon z casti by se to melo az zacnete s prikrmy. Jinak jestli vam opravdu nic nezabira a nezabere tak Nutrilon vyrabi specialni mliko „pro citliva briska“ tady se muzes podivat http://www.nutrilon.cz/produkt.php?… Sany.
Ahoj, my sme na Nutrilone prakticky od prichodu z porodnice a malu trapily prdiky uplne neuveritelne. Tiez som mohla robit cokolvek, nic nezaberalo, po Sab simplex sa mi zdalo ze to bolo este horsie
(ma niekto taku istu skusenost?). Nakoniec som rezignovala a kupila som rektalnu rurku. Problemy sa skoncili zo dna na den s ukoncenym 9. tyzdnom
Este je to sice len nieco vyse tyzdna (tak snad sa netesim predcasne) ale akoby sme mali doma ine dieta
Tak neporadim ine, ako cakat, ze to prejde samo. Ale rektalna rurka pomahala a keby boli problemy, bez vahania ju pouzijem znova. Viem ze su voci tomu vyhrady, ale pomahala RYCHLE a boli sme potom spokojne obidve.
Inak my sme presli aj na Nutrilon Omneo, ten sice problem s prdikmi nevyriesil, ale mala mala aspon riedku stolicku. Teraz jej striedam Nutrilon Premium s Omneom, zatial nam to tak vyhovuje.
Ahoj,
můj chlapeček 3měsíce také trpí na prdíky, ale už více, jak týden rozdělám UM v lehkém fenyklovém čaji a je to lepší. Pediatrička mi doporučila UM Omneo sice také prdí, ale po týdnu už měl pravidelnou stolici a dále prý projímá heřmánkový čaj - tak 2 lžičky. Já jsem ho dávala trochu z lahvičky. Doufám, že se to zlepší - my s tím také těžce bojujeme. Pa
Ahoj.
Jak jen si jsou miminka podobná?
Náš Radimek byl od 6 týdne jen na UM - Nutrilon. Měli jsme problémy s prdíky a s častým papáním. Nutrilon Premium jsme proto kombinovali s Nutrilonem Forte. Nastaly problémy s kakáním. Mnohde vychvalovaný Nutrilon Omneo naprosto odmítal - je poněkud hutnější a hořký. Na doporučení lékařky jsme přešli na Bebu - je prý pro některé děti stravitelnější a také obsahuje bifidobakterie.
Problémy se poměrně rychle vyřešily. Když se začal otáčet - 4 měsíce- o zácpě a prdících nebylo vidu ani slechu.
Beruška
Ahojte holky,
problémy s prdíky jsou příšernost. Nás opustily až v 3,5 měsíci a doufám, že se nevrátí. Malý každopádně prdí stále příšerně, ale už si lépe poradí. V podstatě jsem měla prořvané skoro celé dny a byla jsem z toho příšerně vyčerpaná. Chce to vydržet!! Lépe je tomu, kdo nemá další dítě, neumím si představit, že bych se u toho starala o jiné.
Prdíkům zmar!
Jitka
Ahoj
poradte… 27.3 budou memu chlapeckovi 4.mesice a prdiky nas trapi neustale! Rekla bych, ze se to zhorsilo od 2.mesice. I ted se mi posledni dny budi v noci a rve, ve dne mi usne v kocaru a za hodinku je vzhuru a zveda nozky nahoru, ale neprdne si. Je mozny, ze si neumi sam prdnout a zvykl si na to, ze za nim vzdy prijdu, zvednu mu kolinka k hlavicce, nebo ‚jedeme na kole‘ a prdi o 106? Davam uz 3 tydny laktobacilky baby od Biopronu, ale zadny efekt jsem nezaznamenala. Prejdou tyto problemy az se zacne otacet? Zatim se s moji pomoci otoci jen na bok… Prijdu si tak neschopna!
@Macgorka ahoj, u nas zabral hermankovy cajik a hodne jsem ho davala na odpoledni spanek na brisko. Jinak mu masiruju pred spanim olejickem od weledy brisko. Ikdyz u nas to nikdy nebylo spojeno s celodennim revem- tak jsem asi moc nepomohla
![]()
A nás pomahal fenyklový čají, masáž bříška a cvičení s nožičkama a taky občas teplý hadr dát na bříško a nebo v lékárně prodávaj takovou rourku a tím jí hodně pomůžeš taky jsem jí používala nemohla se vykakat a trápily jí prdíky a to fakt hoodně pomohlo když dojdeš do lékárny řekneš že chceš rourku do zadečku tak ti jí daj.
A nebo jsou takové prášky oni teda stojí kolem 200kč obsahují ty probiotika nebo jak se to jmenuje a naší malé taky pomohly ted jsem si vzpomněla že mě koupila sestra a jsou bez receptu řekni že se nemůže vykakat že bys chtěla nějaké prášky s probiotiky a oni ti poradí vysypává se do do pití a nám teda hodně pomohly když byla malá na antibiotikách a taky jí bylo kolem 3 měsíců
Kdyz ja vyzkousela fenyklovy caj, kminovy caj, rourku mam doma taky, ale tu pouzivam jen kdyz uz mu nejde kajdit a rve, vyzkousela jsem i Lefax, Infacol, Sab, Espimussan, ted mam baby calm, to jsem musela i snizit davkovani, protoze mel prujem. Ted jsem vyslala mamku do lekarny pro Bio gaia, tak snad uz se to zlepsi! V noci jen zaknuci a ja uz nespim…
Ahoj-zkusila bych ho dávat na bříško-pod dohledem. Jestli máš monitor tak i v noci. Malej nikdy na prdíky netrpěl, právě možná proto, že od malička spinkal na bříšku. Prostě tak byl spokojenej, tak jsme koupili monitor pro klid a bylo to. A poradil si s prdíkami sám. To se pak z postýlky ozývaly petardy
A k těm laktobacílkům-vyzkoušet i jinou značku-co vím z diskuzí, tak na každý mimčo zabírá něco jiného a je to pak formou pokus omyl
Ahoj, malá je od 2měsíce na Nutrilonu Comfort, je prý vhodný při zažívacích problémech. Na malou to moc efekt nemělo
.Každý den měla křeče, nemohla se vyprdět. Přes den jsme dávali feniklový čajík, Sab a při chování s ní hodně houpat (skoro až poskakovat) to zabralo vždy. Na bříšku mi zvracela. U malé jsem, ale zjistila, že se jí kapičky na prdíky musí dávat na lžičku, pak nebyl večer problém střílela jako z děla
,když je měla v mlíčku nezabraly.
Ja taky premyslela, ze bych zkusila koupit naky UM na brisko, ale prej se musim poradit s doktorkou, tam jdeme az za dlouho a hlavne, aby si na to pak nezvy, kdyz plne kojim? Zkusim tedy i jinou znacku laktobacilku, zkusim ho dat spat na brisko, ale tomu moc neverim, ani pres den na nem nevydrzi dele jak minutu…