Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla bych se zeptat jak to vlastně je u nekojeného dítěte s krmením.Malá od 2 měsíců je na umělé stravě a nyní v 8mém měsíci mi doktorka řekla,že mám přestat dávat Bebu a začít kašičky..Připadá mi to divné..Teď tedy dávám ráno kašičku,pak příkrm,přesnídávku a končím den zase kašičkou..a přes noc když se budí tak jen čajíček.To krmení přes den má asi 4hodinové odstupy.Příjde mi to jako málo mléka…?Děkuju za rady.
Ahoj tak nám je skoro 20 měsíců a ráno pijeme cca 250ml sunaru, pak snídaně se mnou (to je spíš něco symbolicky) pak svačinka, oběd, zase nějaká svačinka, někdy už i malá večeře a na noc cca 260ml sunaru. Kaši jsem dávala na noc asi od 5 měsíce do 14?? a pak už večer kaši nechtěl a najeli jsme na mlíko. Nějak nechápu proč bys to mléko neměla dávat, já mám z toho alespoň dobrý pocit že má nějaké tekutiny. Ale třeba to někdo vysvětlí. Lenka a Péťa (19 měsíců).
No nevim,Nancy,to mi prijde divny.Nemyslela Dr.davat kasicku jen misto mlika na noc?aby mala treba lepe spala.Bubo
Ahojky,
u nas je to podobne, Klarka 12,5m ma nad ránem 240ml sunaru, snida se mnou, pak svacinka, obed, ovoce a vecer zas 240ml sunaru. Kasicky mela, ale uz je tolik nechce, ma radsi vecer mlicko, tak ji ma jen nekdy misto odpoledni svacinky, abysme je dojedli a uz je nekoupim. Uplne nahradit mleko kasi mi pripada divne
Jo a mala mezi tim stlaska jeste susenky, jablicka, hrozny atd, je to zrout.
Pa
Lucka+Klarka
Ne právě,že mi řekla,že ta Beba jí tolik nenasytí jako kašička..Jinak čajíčky má i během dne.Kašičky jí dělám do lahvičky,nechce to lžičkou,takže je to jak sunar,ale prostě mám furt pocit,že sunar má víc vitamínů atp..co je vhodných pro vývoj dítěte..nebo se mýlím..?A krom toho všeho…když ted nahradím Bebu kašičkama..tak jen ty mě vyjdou měsíčně na skoro 2tisíce
.Na dítěti šetřit nechci,to ne,ale nemůžu uvěřit,že to je takhle normální i u jiných maminek..
Já bych si s tim nedělala hlavu, myslim že i v té kaši vitamíny jsou. Ale pokud malé vyhovuje mlíčko tak bych jí ho klidně nechala, nebo tu kaši dávat na noc místo večeře. My v tomhle věku (8 měsíců) pili mléko ráno, pak i odpoledne místo svačiny a večer tu kašičku. Uvidíš co bude malé vyhovovat.
Lenka
Ahoj, my jsme na UM od 1 měsíce a náš jídelníček skoro v 10m vypadá asi takto: ráno - Nutrilon 250 ml, dopolední svačina - ovoce nebo jogurt, oběd - zelenina+maso, odpolední svačina - ovoce, večer - Nutrilon 280 ml. pak se někdy vzbudí i v noci, tak ji ještě dám 200 ml mléka. Míša má teď asi 10,5 kg a doktorka nám doporučila, abychom se snažili kaši moc nedávat, aby nám moc rychle nepřibírala. Samozřejmě malou hlady netrápíme a když vidím, že by jí večer jen mlíčko nestačilo, tak jí kaši udělám, ale to je tak 1× týdně. Teď od 10m budeme přecházet na Nutrilon 3, který je pro děti od 10m do 3 let, měl by být zase o něco vydatnější, tak snad po něm bude spát Míša celou noc. Myslím, že mlíčko by měly mít děti na jídelníčku stále.
Nila+Míša
Ahoj, my treba kasi vubec nedavame, protoze mala (15 mesicu) spinka celou noc i po mliku. Vecer ma 240ml a nekdy to ani nesni. Zalezi na tom, jestli ma jeste okolo 17.30 nejakou malou vecu, treba zbytek z obidku, kousek chleba…Uricte ma dite do dvou let vypit okolo 500 ml denne, takze muj nazor je, ze dr. spis myslela mliko a jeste trochu kase, aby Ti spalo mimi co nejdele ![]()
Simona
Jestli tim dr nemyslela, že třeba nemusí tolik mléčných dávek. Kamarádce dr řekla, že UM stačí jednou denně, druhou dávku má malá v kaši. Rozhodně si myslim, že nepít mléko je nesmysl. Jen ho později nahradí kravské mléko a myslim, že se jen omezí dávka, ale jinak nic.
Já dávám mléko (nutrilon 3) k snídani (jak kdy poslední dobou), pak když nejí, tak přes den, jinak večer kaši a asi hodinu dvě po kaši dostane ještě UM (obojího cca 200-250ml) jako poslední jídlo. A to je tak mezi 20 a 21 a pak se mi holka až na výjimky budí kolem 2-2,30, dostane UM (tam pořád pracuju s tím, že dávám 125ml ošizeného UM a pak kolem cca 5 druhou ošizenou dávku, nebo teď zkoušíme dát kolem té 2 hodiny 240 UM a pak v těch 5 čaj nebo nic).
Pokud máš malou „baculatější“, kaši dávat nemusíš, pokud ti spí. Ovšem třeba nám kaše se spanim nepomohly ani omylem. Takže bych se neřídila ani tak radou dr jako svým mateřským citem a to poznáš…
Gabča a Barča, 13měs
Ahoj,
my jsme sice do 1roku kojili a pak najeli na BIFIDUS od Nestlé,které je doporučované do 3let…předtím jsme zkoušeli i Nutrilon a všude je napsané, že do těch 3 let by mělo dítě mít cca 500ml mlíka za den. Tak nevím, my se toho držíme (240ráno a 240 odpo) a vyhovuje nám to. Naopak kaše už nedáváme skoro vůbec.
Asi to chce se řídit selským rozumem, vždyť přece ty víš nejlépe, co je pro tvého mimíska nejlepší ![]()
Ahoj, tak my sme od 1m na UM, ted v 8m(jako vy), mala basti 5×/denne- z toho ma 2× UM(2× 180ml Nutrilon), kasi ji davam jen k veceri(na noc), a na 8m preventivni kontrole u Dr. nam rekla abych se snazila vydrzet u UM co nejdele(Nutrilon3 je doporucovan do 3l)-tim myslela „ne moc“ nahrazovat UM kravskym mlekem. Ale mimi nedavat mleko… podle me je to spatny
Jinak Mlecne kase taky samozrejme maji nake vitaminy. Sany.