Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamky,
můžete mi poradit, jak zamrazovat příkrmy? Já vím - šupnout je do mrazáku ![]()
Ale jde mi o to,jestli se tím zmražením něco nezkazí, za jak dlouho nejpozději to musí prcek sníst,jestli rozmrazit volně na vzduchu nebo třeba ve vodní lázni…
Možná hloupé otázky,ale jistota je jistota ![]()
Ahoj,
ja to delam vzdycky tak:
vyplachnu uz umyte sklenicky horkou vodou, naliji prave uvarenou polevku-jidlo a hned uzavru. Timto stylem to mas jakoby zavarene-delame tak presnidavky z jablek-vydrzi to prakticky celou zimu!Kdyz to teda bude v tom mrazaku nic by se zkazit nemelo. Me se v mrazaku nikdy nic nezkazilo.
a do vecera necham vychladnout. Potom normalne soupnu do mrazaku, ale nalepim si tam stitek s datumem. Max. bych to tam nechala do 3mesicu, ale u nas to tak dlouho nevydrzi. Jezdime na chatu, tak to bereme s sebou.
A rozmrazuji, ze to den predem dam do lednicky. Do rana to povoli a potom v misce- mikrovlnka nebo na chate sporak.(kdyz zapomenu tak to rano hned vyndam a az to povoli tak dam do vlazne!! vody, kterou casto vymenuji. Pozor aby nebyla horka, uz mi takto praskla jedna sklenicka,tak uz si davam pozor.)
Tak at vam chutna..
Pa Kac+H
Ahoj, u prvniho ditka sem zamrazene prikrmy mela v mrazaku dlouho ale uz si nepamatu jak dlouho. Rozmrazovala sem „na vzduchu“ kdyz sem si na to vzpomnela dostatecne pred obedem aby to bylo rozmrazene jinak ve vodni lazni kdyz sem to potrebovala hned. Nedavno tu byla podobna diskuze kde sem se dozvedela ze brambory se zamrazovat nesmi, no u prvniho ditka sem to vubec nevedela a jeji prilohy byly ve vetsine pripadu brambory ale vse je v poho. U druhe uz obedy nevarim basti kupovany. Sany.
Ahoj,
proc se brambory zamrazovat nesmi? Vim ze kdyz brambory jsou syrovy, tak potom jsou sladky, kdyz se uvari. Souvisi to s tim???
Zamrazuji vzdy huste polevky a nikdy tam soupnu i brambor.
Kac+H
Ahoj Kac a ostatní,
debata o bramborech byla před několika týdny. Dotaz poslala dasa2. Stačí najet mezi témata miminko strana 2, téma brambory, poslední příspěvek 11.10. O nezamražování brambor jsem věděla, ale třeba o rýži ne.
Zdravé výživě zdar. Beruška
Ahoj, to nesouvisi s tim „syrovy,sladky“ ale proc se doctes jak psala Kac zde :arrow https://www.emimino.cz/modules.php?…: Sany.
Ahoj Nicki,
taky patřím mezi ty, kdo intenzivně využívají mražák.. Uvařím vždycky tak 2-3-4 porce - podle toho, kolik mám zeleniny - a přebytky dám po zchladnutí do skleniček od Hippu a šupnu do mrazáku. Nemrazím akorát právě ty zmiňované brambory a rýži. Před použitím jenom ráno vytáhnu, do oběda to vždycky „roztaje“ a pak to jenom na pár minut ještě hodím do ohřívačky. Ale co se týče doby trvanlivosti, o tom jsem teda moc info nenašla. Resp.ty názory se různí, není to jako u odstříkaného mléka, kde jsou jasné 3 měsíce. Někde jsem četla jenom 2 týdny /ale to mi připadá hodně málo/, doma mám knížku „vaříme pro kojence“ a tam píše odbornice na výživu 2 měsíce. Ale vím, že někdo to nechává i déle… My teda zatím konzumujeme tak do měsíce, jinak se snažím dělat čerstvé.
Tak úspěšné papání
Viťka
Ahoj:)
Je tady toho všude hodně, ale já se potřebuju zeptat spíš v čím zamražujete příkrmy?
Malá je už asi 4 měsíce na příkrmech, teď jsme ale konečně v takovém stádiu, kdy jí kusy jídla. Sní tak 200 g zeleniny s masem a těstovinami a tak. Jenže na konci prázdnin pojedeme na dovolenou kde nehodlám vařit
Nejdřív jsem myslela, že nakoupím skleničky a bude to, jenže jestli tam budeme týden, tak nechci, aby si malá zase odvykla z těch kousků a jedla rozmixované skleničky..
Chtěla jsem se teda zeptat, v čem to můžu zamrazit?
Napadá mě jedině kelímek od jogurtu, ale je to takové nepraktické na zavírání.. Potřebovala bych něco, do čeho se zhruba těch 200g vejde..
Děkuji moc za každý nápad:)
Já jsem vždycky zamražovala do kelímků od Aventu - ty, co mám já, mají cca 180g. Takže jsem do každého dávala tak 150g zeleniny s masem - a přílohu vždycky dovářela, ale to se Ti asi nehodí, co?
Co skleničky od přesnídávek?
Nebo jen tak do pevně zavázaných (+ předem horkou vodou vypláchnutých) igelitových sáčků…?
Skleničky od přesnídávky nejdou pořádně zavřít. Já jsem poprosila všechny známé a příbuzné a zamražuju ve skleničkách od tatarky apod.
@smultul píše:
Skleničky od přesnídávky nejdou pořádně zavřít.
Nejdou zavřít?
![]()
Asi záleží, jaké máš. Já je nepoužívala k zamrazování, ale třeba jsem si do nich rozdělovala jogurty z velkého balení - a normálně jsem to v nich převážela, nikdy se mi nic nevylilo. ![]()
Zmíněné Avenťácké Via pohárky jsou fajn, dělají se i větší, my máme tuším 240ky
. Btw pro děti 8+ už nejsou hladká pyré, ale liší se to výrobce od výrobce
.
@Poison Ivy No já jsem právě měla od Hamé několikrát, pěkně voní, malé chutnají, ale měli jsme i od 12. měsíce a konzistencí se neliší, možná hodně malá, ale když už jí půl vrtulky, tak to je na prd..
Pak jsme měli od Hami a to jsem byla teda zklamaná, polévka s kouskama, půlka toho jí skončila na tričku..
No a víc jsem toho nezkoušela, od Hippu moc nechcu, celkově nejsem spokojená ani s přesnídávkami..
Ale třeba někdo doporučí ještě něco..