Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@MisaHanuska píše:
V první třídě si opisují příklady z tabule a mají je počítat? Po dvou měsících ve škole? Odbornou pomoc by asi potřebovala paní učitelka a jednoho velkého bubáka k tomu.
Paní učitelka je asi moc hrr s takovým přístupem. U nás dcera v první třídě počítá, ale v prac. sešitě..
Spíš mi příjde, že je je holčička vystresovaná, některé děti prostě k matice nemají vlohy a ten rozjezd je pro ně složitější.. Já jsem měla s matikou vždy problém, opravdu od 1. třídy kdy mi nešlo vlastně nic. A teď jsem inženýr ekonom. Jde to, jen ji nesmíš znervóznět a tlačit na ni a dělat z toho nějaký problém. Matiku si procvičujte v běžném životě, jak tu někdo psal - bonbóny, kaštany atd.
@babyblue Ale o tohle přece nejde. Cvičit můžou doma jak chtějí, ale pokud bude učitelka trvat na opisování příkladů z tabule, děti to nebudou stíhat a budou za to dostávat bubáky, tak je něco v nepořádku.
@Fassatka píše:
Ano je to skutečně tak. Naše paní učitelka ještě nikdy neučila je čerstvě po škole.¨Je to její první třída. Oni si opisují z tabule i zadání domácích úkolů.
S babičkou tomu nemůžeme uvěřit, ale je to tak. Ráno brečí a zvedá se jí žaludek, že prý se bpjí, že to bude mít zase špatně. Přitom šla do školy s takovou chutí
Zkazit dítěti radost ze školy po tak krátké době, na to musí být talent ![]()
Holky díky za povzbuzení. Zítra si s paní učitelkou domluvím schůzku, dám vědět, jak jsem dopadla. Přeji Hezký večer.
Ahoj, tak jsem dnes ráno byla za paní učitelkou. Prý neví, co mi má říct: Dcera prý počty neumí, chce to více doma trénovat. Když jsem řekla, že trénujeme denně a vše je v pořádku tak řekla: Co mám Vám na to říct a odešla do hodiny ![]()
Odpoledne bude rodinná porada co dál…Nejspíš půjde do jiné školy…Dám vědět, co dál. Díky všem za podporu.
@Fassatka píše:
Ahoj, tak jsem dnes ráno byla za paní učitelkou. Prý neví, co mi má říct: Dcera prý počty neumí, chce to více doma trénovat. Když jsem řekla, že trénujeme denně a vše je v pořádku tak řekla: Co mám Vám na to říct a odešla do hodiny
Odpoledne bude rodinná porada co dál…Nejspíš půjde do jiné školy…Dám vědět, co dál. Díky všem za podporu.
hm, tak tenhle přístup o něčem vypovídá. Zkusila bych se ještě obrátit na ředitele. Poptala se ostatních rodičů. Možná nejsi jediná nespokojená a pokud by vás bylo víc, tak máte větší šanci na úspěch. Držím palce ![]()
Nechci nějak rýpat, ale co opisují z tabule, když neumějí psát?
Kamarádka má syna v první třídě a zatím jenom vymalovávají obrázky. Neumí napsat jediné celé písmeno. Pouze kličky, čárky apod. Z čísel už jsou myslím u psaní čtyřky. Ale příklady? Nevěřím, že někde za dva měsíce už naučili děti zapsat a vypočítat příklady.
Jo, příklady jsou : Mají namalovaná čtyři kuřátka e vedle mají namalovat odpovídající počet puntíků.
U nás opravdu opisují z tabule : datum, např. 1. listopadu a pod to příklady:
5+1=
4+2=
atd.
Včera přinesla z testu 2. Ten test jsem viděla: 25 příkladů!!!
V první třídě, na konci října? Umí napsat listopad? Promiň, ale už jsem viděla pár prvňáků a nevěřím. Jedině, že by se jednalo o třídu pro mimořádně nadané děti, které už nějakou dobu píší.
Opravdu, píší tedy velkými písmeny tiskace. Proč bych lhala???Napsala: LISTO
PAD
@Fassatka píše:
U nás opravdu opisují z tabule : datum, např. 1. listopadu a pod to příklady:
5+1=
4+2=
atd.
Včera přinesla z testu 2. Ten test jsem viděla: 25 příkladů!!!
Mladší syn je ve třetí třídě - v matematice nadprůměrný, ale kdyby měl na začátku první třídy opisovat příklady z tabule, tak by nejspíš dopadal stejně jako dcera zakladatelky - neměl by spočítáno téměř nic, protože veškerý čas by strávil tím, že by opisoval zadání (psal pečlivě a pomalu). Mám dojem, že příklady opisované z tabule se mu objevovaly v sešitě až ve druhé třídě.
Staršímu synovi ve druhém pololetí první třídy nedělalo problém spočítat naposezení 60 příkladů, ale vyplňovali jen výsledky v pracovním sešitě. Psaní mu nešlo, takže ten by při opisování zadání z tabule dopadl katastrofálně, protože učitelka by to po něm ani nepřečetla. ![]()
Myslím, že dcera nemá problém s matematikou, ale s nepřiměřenými požadavky. Řešila bych to s ředitelem, ideálně spolu s dalšími rodiči.
@Fassatka Budu držet pěsti, ať se to vyřeší hlavně ku prospěchu dětí. Ale opravdu si stůjte za tím, že opisovat takové příklady 2 měsíce po nástupu do školy není normální. Opisováním se nikdo nic nenaučí.