Prvňák - od kdy se vaše děti byly schopné samostatně vypravit

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15219
11.2.26 12:53

@Mamora Jedna vec je ujít sam 400 metru,,druha věc byt sam doma a komplet se vypravit. Ja svoje deti bych nechala jit samotné, samozrejme az po tom co bych s nima cestu několikrát prošla spolecne. Nenechala bych je, ale v první třídě rano samotné doma. Myslim, ze od toho je raní družina, aby tato situace nemusela nastat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11169
11.2.26 13:10
@Snopy123 píše: Více

Moje dcera taky zůstávala samotná doma i v první třídě. Ráno se vypravovat nemusí, neb jezdí se mnou, ale od první třídy jezdí u nás děti samy autobusem mezi obcemi (vesnická škola), jak ráno, tak odpoledne. A protože u nás je družina jen do 15.00 a dcera do ní víc nechodila než chodila, tak byla často odpoledne sama doma, protože z práce se vracíme později. Tím autobusem zde jezdí už prvňáci snad od druhého dne školy. Jezdí ale všichni pospolu, na zastávce vždy stojí houf. Taky tam vznikají, hlavně po škole, někdy až konfliktní situace… Sejdou se tam všechny ročníky. Jednu dobu dcera nerada jezdila autobusem, protože na zastávce se děcka praly… Blbý je, že tam čekat musí, jinak se domů nedostanou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10924
11.2.26 13:15
@Euforia píše: Více

Sedne si a zapomene..to stale dela náš čtvrtak..od školky s nim rana stojí za to..porad je schopný zapomenout doma tasku, jednou odešel pred barak bez bot, ale hrdě hlásil, že tašku má :roll: Jenže ja jsem jeste na RD a manžel vstava a odchází casto podobne jako on, takze porad je tu někdo, kdo na nej dohlidne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2688
11.2.26 13:20

Já bych prvňáka nenechala. Dojít do školy asi jo, ale já bych to nechtěla. Ve škole funguje ranni družina, takže bych využila ji. V tomhle věku nemají děti ještě moc pojem o čase, takže bys mu musela nějak volat a kontrolovat ho a prostě za mě zbytečné nervy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2061
11.2.26 13:35
@citlivaduse píše: Více

Znám taky. Dcera vyjela jedno ráno na koloběžce do školy, hrdě na mě volala, že tentokrát je přesná a má čepici, rukavice i klíče. No jen ta aktovka pořád stála na chodbě. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.26 13:46

Syn třeťák chodí pěšky, do školy to má 15 minut. Jeden den má na 9, tak se musí vypravit sám. Doma už nikdo není… Zvládá to naprosto skvěle a mám v něm důvěru, že vždy zamče dveře. Při odchodu mi někdy volá, že už jde. Ale musím říct, že když je doma sám, tak je mnohem zodpovědnější a samostatnější.
Ze školní družiny chodí dřív, než se vracím z práce a je doma sám cca 30 minut a není problém.
V první třídě chodil občas sám do školy s kamarády, ale vypravovali jsme ho my. Ve druhé třídě jsme ho také raději dávali do školní ranní družiny. Ale teď už fakt dobrý. Na vše si myslí, svačinu si vyndá z ledničky, pití si udělá, zuby si vyčistí a obleče se normálně.

• Citovat
  • Upravit
2688
11.2.26 13:53
@Anonymní píše: Více

Tak třeták a prvňaček je hodně velký rozdíl. Za mě je teda taky ideální věk až v té třetí třídě. Neříkám, že by to nezvládli dřív, ale já bych byla na nervy :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.26 13:56
@Blue2 píše: Více

však otázka byla, kdy se vaše děti byly schopné samostatně vypravit :) v první třídě bych taky dítě nenechala. Jedna věc je odchod, když jsou rodiče doma a dítě jen jde do školy samo, ale aby se vypravilo, to už chce mít věci zažité a být prostě odrostlejší.

• Citovat
  • Upravit
680
11.2.26 14:11

Já musela od první třídy vztavat a vypravit se sama, škola končila v poledne, tak dojít domů a čekat na rodiče. Celé velké prázdniny jsem byla taky doma sama. Od třetí třídy jsem byla sama i při nemoci. Svojim dětem bych toto delat nechtěla.

Starší by se zvládla vypravit sama, mladší ani omylem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3896
11.2.26 15:06

Moje děti chodily samy od října první třídy. Praha sídliště, 1700 metrů (2 zastávky mhd busem). Nejstarší úplně sama, mladší pak chodili od druhého týdne v září s ní, to bylo úplně bez problémů.

Ale že by se samy ráno vzbudily, najedly… Hmm, teď nedávno tak nouzově jednou šly (čtvrtá třída a dva prvnaci) a zvládly to, ale každý den bych to nedělala, ne že by mi to přišlo nebezpečné, ale je to velký stres a zodpovědnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.26 15:22

Mám prvňačku, která se kvůli mojí práci musela vypravovat sama už od 2. týdne školy. A to jsme ještě měnili bydliště a tím pádem i školu. První škola byla přes dvorek, musela sice přejít silnici, ale je tam světelný semafor a ráno před 8 i policista. Teď máme školu asi 500 m, ale zase úplně bez přecházení silnice.

Večer vždycky poctivě zkontrolujeme aktovku, nachystáme oblečení a ráno ji před odchodem do práce dám svačinkový box a pití do aktovky. Snídani ji nachystám na stůl. Má svůj mobil a na něm nastavený čas, kdy si má jít obout boty a dát bundu. Taky ji vždycky pro jistotu volám, abych na nic nezapomněla. Kdyby něco, může se ozvat ona mně.
Jednou tedy došla do školy v domácích pantoflích a někdy na začátku října si nevzala batoh, když si ho měli brát kvůli sportovní akci a vzala si místo toho normálně aktovku. A pak ještě občas zapomene zhasnout. Jinak zatím podle všeho funguje skvěle. A to musím říct, že jí vloni na PPP doporučovali odklad mimo jiné kvůli hraniční zralosti. Fakt před ní smekám.
Co ale vím, že by zatím nezvládla, je cestování hromadnou. Tam se sama bojí nastoupit, i když čekám o zastávku dál a vyzvedla bych ji… Ale to chce čas.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.2.26 18:02

Syn tretak v Praze se nevypraví sám doteď, má ráno kecavou a ztrácí pojem o čase, musím ho popohanet. Ráno ho hodím do školy a jedu do práce nebo home Office a to dostane lísteček a jede domů Busem sám. Jde to i pěšky 15 minut, ale má rád Bus 5 minut (4 zastávky, ale cesta pěšky má zkratky) v kapse má telefon, zavolá že je na cestě

• Citovat
  • Upravit
2586
11.2.26 18:17

Dcera (3. třída) do školy dojede busem sama, ale ráno se sama nevypravi. Po škole raději vyzvedávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.2.26 19:39

Mam dva syny chodi do stejne skoly jeden do 1 druhy 2, odnasim je kazdy den a budu odnaset dokut oni budou chtit a budu vedet ze jsou pripraveny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10924
11.2.26 19:43
@Pučálkovic.Amina píše: Více

Ach, jsem rada, ze to neni jen u nás. U zapomenute tašky se vzdy vyděsí, ze by nemel svačinu, to je nejdůležitější..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí