Prvňák - hra na klavír

96
16.6.16 08:43

Prvňák - hra na klavír

Ahoj. Mohl byste mi někdo poradit, jak zhruba probíhá výuka hry na hudební nástroj v základní škole umění u dětí v první třídě? Dcera se nadchla pro klavír, ale vůbec netuším, co všechno výuka u těchto malých dětí obnáší. Jde zpočátku pouze o teorii, nebo se dostanou již i ke hře na samotný nástroj? Jak je vše časově náročné? Předem díky za podělení se o vaše zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25243
16.6.16 08:47

Já jsem asi hned hrála - nebo se spíš seznamovala. Já to dělala při Lidové škole umění a měla jsem k tomu i hodinu teorie - říkalo se tomu tuším přípravka. Začínala jsem pochopením rytmu, naučením se not, časem různé klíče. Časově náročné??? Mělo by se asi hodinu denně hrát + hodiny klavíru s učitelkou. Je to spíš finančně náročně, řekla bych. Zpětně toho lituju, byl to dětský rozmar. Kytara (nebo něco přenosného) by byla lepší. Děti budu směřovat spíš tak…
Ale toto je 20 let stará hirtorie, nevím, jak je to teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
917
16.6.16 08:59

@chelsea123 Záleží, u nás ve městě se nějdřív začínalo na zobcovou flétnu asi 3 (?) roky a až potom se přecházelo na nástroj, který se chtěl. Přičemž k tomu je povinná hudební nauka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2028
16.6.16 09:11

@KiwiT Souhlasím. Mluvila jsem s učitelem hudby a ten doporučoval aby děti prvně hrály na flétničku, u ní jsou brzo vidět výsledky a dítě to víc motivuje a teprve potom přejít na nástroj, který si ony přejí.
Neteř se nadchla pro kytaru, vydrželo jí to půl roku, stálo je to 2500,– a holka nic neumí a dál pokračovat nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
16.6.16 09:18

Pokud bude mít v září 7let, bude v 1. ročníku a bude hrát hned. Zvlášť je každý týden hodina hudební nauky - teorie, a zvlášť hodina nástroje. Hodně záleží na učiteli, jeho metodě postupu, ale určitě by se mělo na klavír sáhnout už první hodinu. Potom dítě hraje s učitelem po sluchu, učí se rozeznat klávesy - tóny, pomalinku se přechází na hru z not. Nejdřív se hraje každou rukou zvlášť, které potom na sebe navazují (např. chvilku pravá, chvilku levá), potom se pomalu přechází na hru oběma rukama zároveň. Tohle by měl během roku zvládnout snad každý prvňák.
Pokud v září ještě nebude mít 7let, tak výuku v přípravném ročníku má každá ZUŠ nastanvenou jinak. Někde mají děti také hodinu nástroje, někde mají hodinu nástroje ve skupince s druhým dítětem, někde mají jen tu teorii a nástroj třeba až od pololetí. Tohle bych si zjistila třeba na stránkách školy nebo se zeptat ředitele, jak tohle mají.
Jinak je docela důležité mít nástroj doma už od začátku. Až s podivem často si rodiče myslí, že počkají, až jestli to dítě „chytne“ a nástroj by pořídili až časem. Jenže od začátku bude mít dítě věci, které je potřeba doma zopakovat a naučit se. Je to jako učit se číst - kdyby dítě mělo ve škole jen 1× týdně hodinu čtení a doma byste čtení vůbec neprocvičovali, tak se taky nenaučí číst, za ten týden děti všechno zapomenou. Takže domácí příprava je nutná. Jak je to doma časově náročné, to záleží na tom, jak to dítě baví a jak ho v tom rodiče podporují. Nejlepší je, aby chvilku hrálo třeba den po hodině klavíru, dokud si ještě pamatuje, co má dělat a na čem pracovat (samozřejmě bude mít napsané v ŽK, ale tam se taky nenapíše všechno). Potom ještě párkrát během týdne. Ze začátku toho nebude tolik na cvičení, třeba párkrát týdně si udělat půl hodinky a sednout si s dítětem k nástroji. Z vlastní zkušenosti vím, že i méně šikovné děti s domácí přípravou postupují rychleji a baví je to víc, než děti, které celý týden nehrají nebo jen před hodinou nástroje a to si nejen nepamatují, co jak mají hrát, ale nestihnou se to na poslední chvíli naučit a potom se v hodinách nástroje plácají na místě. Nejhorší jsou rodiče s názorem, že „my vám sem dáme dítě a vy mi ho naučte hrát“ s tím, že doma už na nástroj ani nesáhnou :zed:
Kdyby jsi měla ještě nějaký dotaz, tak mi klidně napiš sz, ráda poradím ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
16.6.16 09:33

Já jsem začínala také v první třídě a nebylo to tak časově ani finančně náročné. Naopak mě to naučilo trpělivosti a povinnosti…nebo aspoň přispělo. První rok jsem trénovala vždy po škole, protože u nás na základce mi to rodiče domluvili s třídní učitelkou. Když se vidělo, z e u toho vydržím, tak mi rodiče koupili staré piano, které jsem milovala. Stalo jen 10 tisíc a i dnes se dají za tuto cenu nástroje pořídit. Nebo se dají i pronajmout. Kamarádky, k Tereza taky odchodili celou ZUŠ, hrály doma třeba na el. pianinu. Flétnu, j ak tu někdo píše, nedoporučuji, pokud to nebude hlavní nástroj. Ztratí zbytečně rok/roky a s pianem je dobře začít buď v první třídě nebo i dříve. Jinak já hrála hned od začátku…hned první hodinu nás nechali. Piano je super. Dá se u něho zpívat, na rozdíl od flétny a já bych neměnila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
832
16.6.16 09:55

Tak u nás jsme měli v prvním pololetí jen teoretickou přípravku, od ledna se k tomu přidaly nástroje. Ta přípravka - nauka pak ještě několik let byla souběžně s hraním, potom už jen hraní. Dceru dej, pokud to půjde, hned na to, na co chce jít. Já chtěla strašně moc hrát na klavír, rodiče se báli, že koupi drahý klavír a já u toho nrvydrzim, tak jsem začala s flétnou a pak že to kdyztak změnim, ale když už jsem pak hrála na tu flétnu, pokračovala jsem v tom po dobu 9 let a dodneška mě to štve. Od dob hudebky vytáhnu flétnu jednou za rok jen proto, že to nechci úplně zapomenout, ale na klavír bych si moc ráda zahrála jen tak, nějakou moderní písničku a u toho si zazpívat…takže moct se znovu rozhodnout se rozhodovat u svého dítěte, volím klavír.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1089
16.6.16 11:10

U nas se zacinalo v prvni tride a hrani hned + hudebni nauka. Ale pozadovali, aby dite umelo cist. Jinak nedoporucovali, ze je toho v prvni tride na dite moc. Dite hraje tretim rokem, bavi ho to stale. Casove narocne mi to neprijde, hodina vyuky hry na klavir + hodina hudebni nauky jednou tydne. + samozrejme cviceni doma denne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pimperelle
16.6.16 12:45

@levandule23

Také se přimlouvám za to, dát dceru na nástroj, který si přeje. Od malinka jsem si přála učit se na klavír, ale matka, která na něj sama krásně hrála, se ho rozhodla prodat a mně vybrala kytaru, že je přenosná, u táboráku se všem líbí,… Pět let jsem se na ni musela učit hrát a nenáviděla jsem to, výsledek je, že dodnes leží v koutě, nehraji na ni, už to asi ani neumím a ani nemám ráda její zvuk, když hraje někdo jiný. Pak jsem si opět přála začít s klavírem, zase zákaz, mohla jsem si vybrat jiný náhradní nástroj, vybrala jsem si příčnou flétnu a místo toho mi zase bylo určeno něco jiného - prý flétna jako flétna, takže zobcová…

Takže ted po třicítce se sama snažím naučit na klávesy a už je to težké.

• Citovat
  • Upravit
74217
16.6.16 12:55

U nás si dcera vybrala hudební kroužek teď od druhé třídy bude chodit.
Prišel nam papír od třídní, že se jí zdá, že hudebka by ji mohla jít jestli to nechce zkusit.
Klavír je moc obsazeny, tak bude buď chodit na flétnu nebo housle. V pátek má jít na talentové zkoušky do zusky podle toho ji zařadí na který nástroj bude hrát.
Paní říkala, že po 3 r.by mohla přidat na klavír.
Dcery spoluzacka chodí od školky do zus, teď ji ke klavíru přidali i zpěv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12214
17.6.16 11:57

U nás v ZUŠce je to tak, že první rok školní docházky = hudební přípravka. První pololetí děti měly 2 vyučovací hodiny přípravky - hravou formou zvládly základní noty, takty, získaly přehled o nástrojích. Pak si vybíraly nástroj- každé dítě 2. Od druhého pololetípak měly 1 vyučovací hodinu nauky a hudební kroužek (2-3) děti na 1 vyučovací hodinu, nebo dcera chodila sama na 20 minut.
Až ten další rok je 1. ročník - tam je 1 vyučovací hodina nauky a 1 vyučovací hodina nástroje. Ve vyšších ročnících pak můžou být ještě nějaké další předměty (sbor, orchestr…)
Dcera hrá teda od začátku na klavír, hrají věci které se dají hrát i menšími rukami. Paní učitelka má 1 jednoho chlapečka který chodí ještě do školky ale to je podle toho jak jsem ho slyšela na koncertě mimořádný talent a taky měl krásnou skladbu pro malinké packy :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8097
17.6.16 12:55

Já učím na ZUŠ housle. Tak předně, všechny ZUŠ jedou stejně tak jako ZŠ a MŠ podle svých školních vzdělávacích programů, tudíž na každé škole to může vypadat úplně jinak. Standardní model je takový, že se berou děti 6ti leté (do 31.8.,1.třída)do přípravného ročníků, může se to nazývat i jinak-jak si určí škola. My máme více programů podle kterých se dá jet. Nejčastější u nás je, že začnou tou přípravnou hudební naukou, kde se seznamují hravou formou s notami atd… + sboreček kde zpívají, hlasová výchova atd… a v pololetí vybírají nástroj a ten můžou mít místo sborečku. Určitě je lepší vybrat rovnou nástroj na který dítě chce hrát, žádný přípravný atd… Pokud je volno na nástroji, některé děti můžou začít hned od září s hudební naukou i nástroj. A výjimečně se mohou brát i děti mladší, od 5ti let.. a ti u nás mají jen nástroj bez hudební nauky, s tou začínají všichni v 1.třídě. Takto mladší u nás většinou začínají jen na housle u mě a na klavír.
Jinak, výuka je HLAVNĚ O UČITELI, JAK JÍ VEDE, JAKÝ MÁ VZTAH K DĚTEM A VÝUCE OBECNĚ.
A přiznávám, že ne všude je to teda ideální, bohužel… Já pracuji s dětma cca od 4-5ti let a dá se, jen se musí výuka věku přizpůsobit, ne každý to ale umí.
Určitě si tedy nejdříve zjistěte, jaké možnosti vaše škola nabízí a až poté se můžete rozhodnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2084
18.6.16 07:05

@chelsea123 teď jsme přihlašovali dcerku do ZUŠ a zrovna klavír byl totálně nacpaný, takže bude zatím chodit jen na přípravku.. jinak co si pamatuju, když jsem začínala, tak se ze začátku ten klavír jen tak oťukával, trénoval se správný pohyb rukou a tak, nějaké ‚hraní‘ až tak po pár týdnech nebo měsících.. jo a většina ZUŠ už má asi dávno po zápisech, takže nevím nevím, jestli je vlastně ještě čas o tom teď přemýšlet :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí