Je jenom línej anebo je to nejaká forma postiženi?

Anonymní
13.6.16 15:40

Je jenom línej anebo je to nejaká forma postiženi?

Ahojky holky,

obracím se na Vás jestli máte stejný problém.
Mám 7 letého syna, který má odklad školní docházky a chodí do přípravný třídy. Synek je chytrý, sice hůř mluví nějaký souhlásky „l“, „r“, ale jinak mluví a uvažuje logicky. Jenže… Ve škole nespolupracuje (když se mu nechce, tak nedělá nic a nikdo ho nepřinutí), tkaničky se odmítá naučit zavazovat, i když jsem s ním strávila hodně času a stálo mně to i hodně nervů… nechce barvit omalovánky, když dělaj třeba tabulku logico, tak ví, co jako a kam patří, ale nechce říci proč je to tak, tváří se že nevnímá ale přitom rozumí, atd. Už jsem se skontaktovala i s psycholožkou, za 500 kč/pul hodiny jsem se prakticky nedovědela nic, tak zkouším jinýho psychologa. Snažím se být důsledná ve výchově, no syn svojím „salámizmem“ všechno sabotuje. Máte to některá taky tak? Když ano tak jak jste to řešili? Je možný, že je to nějaká porucha? ADHD asi ne, to by asi byl jiný, ale třeba se může jednat o lehčí formu autismu? Předem díky za reakce, :think: :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4367
13.6.16 15:56

Mozna neni jen schopny prijmout neco jako povinnost. Ma doma nejake ukoly? Treba pred veceri uklidi hracky apod? Zacala bych mu davat lehci povinnosti doma a prislusne nasledky. Udelas=pochvala, neudelas=lehci forma trestu, aby povhopil, ze uz to neni jen o hrani jak chci, ale neco se delat musi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
13.6.16 15:58

No, asi primárně bude záležet na tom, jak dítko vidí lidé, kteří s ním pracují. Zdá se syn zvláštní učitelkám, pediatrovi atd?
Pokud ne, může jít o povahový rys.
Věř, že pokud by Tvůj syn měl problémy s PAS (jelikož i AS - „lehčí“ forma autismu, do PAS spadá), tak nebude mít problémy jeno s tím, že se mu nechce plnit úkoly.
Nepíšeš, jak se projevuje ve styku se spolužáky, jak si vedl v komunikaci s dětmi na hřišti od malinka, jak zvládá změny, zda má nějaké rituály, jak a co jí, jak si hraje a hrál s hračkami, jak projevuje emoce apod.
Takže primárně bych popřemýšlela, zda je nynější stav stavem poslední doby, nebo zda se jedná o něco širšího.
Také v tomto věku probíhá u dětí tzv. první puberta, kdy máme jako rodiče šanci na malou ochutnávku toho co nás jednou čeká :mrgreen:. Ten smajlík je tam proto, že momentálně se svou doopravdy autistickou dcerkou prožívám právě tu předpubertu a šílím už teď.
ne, opavdu se takto od boku těžko posuzuje, protože není dostatek informací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
13.6.16 16:06

Chybí tam další informace.
Takhle napsané to vypadá, že svádíte boj a vyhrálo nad tebou sedmileté dítě.
Nedovedu si představit, že by můj syn v tomto věku bojkotoval zavazování tkaniček a prošlo mu to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2526
13.6.16 16:11

Tvoje dítě neznám, ale podle toho, co popisuješ, bych neřekla, že trpí nějakou formou poruchy pozornosti. Já bych ještě počkala, poradna se dá řešit i v školním věku, myslím, až bude chodit do školy. Co se týče omalovánek…že mi prošlo hodně dětí rukama a musím říct, že kluci až na výjimky omalovánky neradi vybarvují. Raději malují sami. Trochu mě mrzí, že plno maminek, čímž nemyslím jen Tebe, když jejich dítě nedělá něco standartně, hned myslí na poradnu a na nějaké postižení, přitom málokdo pomyslí na povahu, která právě v předškolním roce může taky hrát velkou roli. Být Tebou, bych se prozatím spokojila s tím, že Tvoje dítě umí a ví, počkala bych ještě, jak proběhne 1.třída a pak bych eventuelně hledala pomoc. Vem si, že né každý dospělák chce vysvětlovat něco, do čeho se mu nechce, natož dítě, které se připravuje na školu…nové děti…,co paní učitelka..,jaká bude, jaká bude na mě? Půjde mi škola a co když ne?… Tkaničky…učení vázání tkaniček dítětem, je něco šíleného. Když jsem učila syna, myslela jsem, že se zblázním dřív, než se to on naučí. Nakonec to dokázal. Dcera se naučila na táboře..byla jsem nadšením bez sebe.
Co se týče psycholožky…jsou i psycholožky, které naprosto nenásilnou formou hry, dokážou z dítěte vytáhnout maximum, aniž by jsi toho dítě všimlo. Je to o lidech. Jestli jede ovšem v rytmu otázek a stylem „udělej tohle a udělej tamto a ted řekni proč tohle a tamto“ a tvůj syn je zabejčená povaha a zrovna se prostě nechce, tak se nediv, že to stálo za bačkoru a ty jsi akorát fakt vyhodila prachy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
13.6.16 16:16
@Sany80s píše:
Chybí tam další informace.
Takhle napsané to vypadá, že svádíte boj a vyhrálo nad tebou sedmileté dítě.
Nedovedu si představit, že by můj syn v tomto věku bojkotoval zavazování tkaniček a prošlo mu to.

Nooo, můj kluk se naučil zavazovat tkaničky až skoro v 9 letech, protože to prostě dřív nepotřeboval - boty na suché zipy. A je docela normální jedničkář. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
13.6.16 16:22
@Anonymní píše:
Ahojky holky,obracím se na Vás jestli máte stejný problém.
Mám 7 letého syna, který má odklad školní docházky a chodí do přípravný třídy. Synek je chytrý, sice hůř mluví nějaký souhlásky „l“, „r“, ale jinak mluví a uvažuje logicky. Jenže… Ve škole nespolupracuje (když se mu nechce, tak nedělá nic a nikdo ho nepřinutí), tkaničky se odmítá naučit zavazovat, i když jsem s ním strávila hodně času a stálo mně to i hodně nervů… nechce barvit omalovánky, když dělaj třeba tabulku logico, tak ví, co jako a kam patří, ale nechce říci proč je to tak, tváří se že nevnímá ale přitom rozumí, atd. Už jsem se skontaktovala i s psycholožkou, za 500 kč/pul hodiny jsem se prakticky nedovědela nic, tak zkouším jinýho psychologa. Snažím se být důsledná ve výchově, no syn svojím „salámizmem“ všechno sabotuje. Máte to některá taky tak? Když ano tak jak jste to řešili? Je možný, že je to nějaká porucha? ADHD asi ne, to by asi byl jiný, ale třeba se může jednat o lehčí formu autismu? Předem díky za reakce, :think: :think:

Zkus popsat a pokud možno pravdivě, jak funguje při běžných denních činnostech a jak důslední ve skutečnosti jste. Má nějaké povinnosti? Dbáte na to, aby je skutečně splnil, než ho čeká odměna? Hrajete hry? Trváš na tom, abyste hru dotáhli do konce, i když syn nevyhrává a hra ho přestane bavit? Máte nějaké denní rituály povinností, které dodržujete? Jí syn u stolu? Stane se, že něco nemusí udělat, protože nemáš sílu ho přesvědčovat? Má nějaké oblíbené činnosti, které by ho motivovaly? Je něco, co rád dělá a v čem syna podporujete? Je na něco šikovný?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
13.6.16 16:39

@Zabatko Já to nemyslela v souvislosti s inteligencí, zakladatelka ho to evidentně chtěla naučit, věk na zvládnutí má bez problémů, to by prostě zvládnout měl i se zavřenýma očima a on si evidentně prosadil svou.
A to poslední je to, co nechápu, jak může rodič v takové případě dopustit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.16 16:57

Tak on s detmi problem nema, vyhledava je ale spis si hraje sam. So hry se vsak dokaze zapojit. A za druhy… Obcas vydava zvlastni skreky jako postizene dite… Fakt nevim co to je. Jdyby byl autista tak nevyhledava deti… Anonymne zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.6.16 17:03

Veci si uklada sam delame to formou hry. Je pravdou ze pokud nad nim nestojim tak to nedodela… Treba uklid.. Kdyz hrajeme clovece a prohrava tak nekdy to rozhadze, nekdy prohru prijme. Asi se moc spoleha na mne… Ale co se tyce ukolu tak to dela a nekdy i sam kdyz chce.. Chce to asi vetsi motivaci..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.6.16 17:05

@klafina123 velice se mi libi tva odpoved. Budu nad ni premyslet.

• Citovat
  • Upravit
13197
13.6.16 19:18

Zdravim, to co popisujes, jako bych videla sveho syna. tveho neznam, ale o svem si dovolim tvrdit, ze je normalni a ten jeho nezajem prikladam k tomu, ze jej to nebavi. ma hodne problem i s kazni, ale i zde je to pro to, ze to cose mu predklada jiz davno zna ci umi, ale pokud jej ucitel/trener zaujme, da mu tezsi ukol nez ostatnim, je ve svem zivlu a plni vse. bohuzel se nikomu nepodarilo mu vysvetlit, ze musi davat pozor, prestoze to jiz zna :-( :-( mam tak velkou obavu z prvni tridy, kam po prazdninach nastupuje :-( :-( nebot jiz ted dava matiku treti tridy (pocite pres deset, nasobi, deli se zbytkem, v anglictine jiz bloguje s blogery napr. minecraft, ted si jedem pro oceneni ve vytvarne soutezi, kde se dostal do celostatniho kola…) a mam velkou obavu, jak bude davat prvni tridu, nebot ta jeho nekazen a neplneni ukolu, co ho nebavi je hodne velky problem :zed: :zed: a pri poctu 27 deti ve tride chapu, ze se mu pani ucitelka nebude moci pouze jemu :-( ale, jak byt tebou, nejake poruchy u sveho syna bych se nebala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.16 19:58

Nepíši o sobě, tedy anonym.

Bývalý přítel málem skončil ve zvláštní škole, protože odmítal ve škole číst… Nepomáhal psycholog, nic, jeho máma se hodně nabojovala, aby ho nechali na ZŠ. Nakonec začal číst až na začátku třetí třídy… Teď má červený diplom z vysoké školy a vydělává přes 100000… Byl to hodně svéráz, ale fajn kluk.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.6.16 19:27

Dítě se neučí - váš názor jakožto maminek

Ahoj, předem se omlouvám, že anonymně a že vkládám sem, ale nešlo mi založit diskuzi, opravdu bych se o toto chtěla „podělit“.

Jde o to, že letošní rok je první, co učím ve škole. Co se týče vztahů k dětem, nemám s nimi žádný problém a ani ony se mnou - dost mě zajímá zpětná vazba, názory rodičů apod. Snažím se, aby se děti opravdu učily rády a aby se ve škole cítily dobře. Nemám moc ráda autoritativní vystupování učitele a dá se říct, že v celé třídě panuje víceméně vzájemný respekt. Ve třídě je pár dětí, které učení nestíhají tak rychle, nejsou tak dobří, ale jsem v kontaktu s rodiči, vše s nimi řeším, upozorňuji, kde by měly děcka přidat apod.
Nicméně, ve třídě je i jeden kluk, který atmosféru opravdu celý rok narušuje. Je to třída, kterou jsem „zdědila“ - třetí rok / třetí učitelka. U některých byly patrné některé mezery, které se ale v průběhu roku srovnaly. S tímhle klukem je to opravdu těžké - v hodinách velmi vyrušuje, vykřikuje, a to tak, že si stěžují hlavně děti - napomínají ho atd. Při některých akcích mě rodiče ostatních dětí upozorňují na jeho chování, že jim přijde nevhodné a mají takové náznaky, že si o něm myslí své, že nechtějí, aby se s ním to jejich dítě kamarádilo. Chlapec chodí téměř každý den do školy pozdě, neplní domácí úkoly, nestíhá školní látku, ačkoliv ho už od října upozorňuji, že je nutné procvičovat např. matematiku 2. třídy tak, aby byl schopný nás stíhat. (Pardon, ještě dodávám, že mluvím o 4. třídě ZŠ)… S maminkou se zpočátku dalo víceméně komunikovat, nicméně posléze začala sama přiznávat, že ho nezvládá. Poté, co se stalo to, že nastražil určitou past (nebudu specifikovat) na svého spolužáka, takže mu mohl vážně ublížit, dostal napomenutí. Maminka toto hodnotila jako útok na jeho osobu, že se zaměřuji na něj a on vlastně za nic nemůže. Situace nyní je taková, že chlapec neplní domácí úkoly, v hodinách vykřikuje nebo nic nedělá, je na propadnutí (ve 4. třídě nezvládá opravdu jednoduché počty) a maminka obviňuje mne, že mu asi ubližuji a že se ho rozhodla dát na jinou školu.
Směřuji toto sem z toho důvodu, že jste tu vy, maminky dětí v podobném věku… Co byste dělaly, pokud by se s vámi učitelka chtěla sejít, doporučit vám, co je pro dítě vhodné, hledala nějakou cestu a chtěla, aby se dítě něco naučilo, než aby jen nosilo domů špatné známky… Chápu, že i z mé strany to může vypadat, že si hájím jen jakousi svou pravdu, nicméně přijde vám, že je chyba ve mně, v mém přístupu? Co byste dělaly vy - být v kůži té maminky? Dost mě takový přístup ze strany rodičů mrzí, když to z mé strany bylo myšleno opravdu dobře. Potažmo, myslím si, že přes to všechno jsem se s ním ještě pěkně „mazlila“ a že až tedy přijde na jinou školu a schytá některý jiný typ učitelky, že uvidí…

Děkuji všem, které odpoví, protože ve svém okolí nemám moc takových, které by měly malé školáčky a se kterými bych toto mohla probrat :-)

• Citovat
  • Upravit
2526
14.6.16 22:55

Myslím si, že to myslíš dobře…,jenže… Co já bych dělala být v kůži té maminky je do určité míry možná myšlené dobře, jde přeci o komunikaci učitel-rodič, učitel-dítě, rodič-dítě-versus škola, s tím, že se nějak očekává zpětná vazba. Jenže já nejsem rodič toho konkrétního dítěte a na tom, co já bych, pramálo záleží. Já bych se snažila o domluvu, radu, komunikaci, případně bych hledala pomoc pokud by nebylo zbytí i v poradně. Jenže já nevím z jakého prostředí dítě pochází a zda jeho chování je projevem nějakého mentálního postižení nebo jestli jen třeba svým chováním bojkotuje nějakou pro něj špatnou nebo bezvýchodnou situaci. Většina dětí, když pominu „autíky, aspergry“,ADHD, PAS a další podobným chováním reaguje bud na nějakou situaci doma nebo ve škole.. Ono, pokud si maminka není vědoma ničeho, kvůli čemu se toto s jejím dítětem děje, pochybuju, že nějak extra u ní pochodíš.. No a to se připrav na září, až budou integrovat děti…,to bude teprve mazec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí