Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky prosim radu. Mam 8 letou a proste posledni dobou se nam zacalo delat akne v celku ve velkem. Trosku narost i takovy ten knirek. Ale chloupky na pipce ci podpazi jeste nic. Myslite ze uz puberta. To mi prijde strasne brzo. Uplne se hrozime mesicku. Je to porad takovy ditko. Jak jste to meli vy s ditkama. A nemuze to byt i z neceho jineho. Me napadla stitna zlaza. Mala je trosku silnejsi uz i trochu i prsa. Co myslite vy
Ze školy si pamatuji, že silnější děti mohou mít pubertu dříve
Dcera je totální tyčka hubená a hodně vysoká. Toto pozoruji na ní taky cca od devíti. Teď má 11, ochlupení už všude, drzkuje, pupínky na puse taky. Prostě u nás už to vypuklo ![]()
@Majova4 ja bych nechala u doktorky prekontrolovat pro jistotu hormony. Ted uz maji menses holcicky driv, ale ten knirek a akne se mi k tomu az tak moc nehodi.
@Majova4 Já bych zašla za dětskou, co na to říká. Podle mě knírek a akné je projev zvýšených mužských hormonů… Mě to moc „normálně pubertální“ nepřijde.
A taky bych popracovala na tom… „bojíme se měsíčků“. Vždyť je děvče ne? Jednou to přijít musí a spíš bych zapracovala na přijetí té ženské stránky.
@Majova4 předpuberta.. kluk v tom lítá už fakt od těch 8 natvrdo
ale knírek není projev puberty u holky, tam bych zašla k dr.. já mám kluka, ten už solidní knír má ![]()
@Black Cat zakladatelka to myslela asi trochu jinak.
Já bych tedy nechtěla aby moje dcera měla menstruaci už v 8 letech
Ale nenadělala bych samozřejmě nic no ![]()
I když kdo ví, v dnešní době dostávají holky první MS mnohem dříve
U dcery se začaly objevovat chloupky v podpaží atd. v 8 letech, bude mít 12 let a menstruaci ještě nemá, prsa ano atd. Pokud si nejsi jistá, zajdi na dětskou gyndu, oni tě nasměřují na případná vyšetření.
No zajdem s malou k doktorce. No hold uz musime poridit takovou tu lambadu pac ty prsa v nekterych trickach jdou v celku videt. nektery zensky by mohli zavidet. No mesicky v 8letech si nedovedu moc predstavit ze bychom mela vysvetlit jak vlozku nebo tampon. Ale kdyz by to prislo tak by nam nic jineho nezbylo. Asi fakt nejak rozhozeny hormony. No uvidime. Asi nam vezme krev. Dneska jsou deti moc napred to co ja mela v 14 dnes maji v 11. Ale dekuji moc vsem
Menzes může mít klidně od 9,záleží na váze, tyto děti mají dostatek žen, hormonů, tak je nástup dřívější. moje děti kluci extrémně chudí, nástup 2 roky později než bratranec, který je macek.
@mirecekblbecek váha ale nemusí být ten hlavní ukazatel kdy MS přijde. Moje sestřenice byla vždy hubená až vychrtlá a MS dostala v 11 letech. Já měla normální váhu a MS přišla ve 14 letech. ![]()
@mirecekblbecek píše:
Menzes může mít klidně od 9,záleží na váze, tyto děti mají dostatek žen, hormonů, tak je nástup dřívější. moje děti kluci extrémně chudí, nástup 2 roky později než bratranec, který je macek.
No, nevím, syn je také extrémně chudý, kostní věk má opožděný o 2 roky, ale horm. se vyvíjí dle skutečného věku.
Anonymně, kdyby někdy nakoukl.
Holky nestraste nas s menzes. Je pravda ze treba ja byla ve tride 1 a to jsem byla vahoveho akorat. Byla jsem v 5 tride a vim ze nektery holky to dostali v 9tride Tam je asi zposta faktoru kdy a kdo to dostane. No uvidime. Jak dopadnem zitra skicime k detsky a treba a ta nam snad neco povi
@Majova4 píše:
Holky nestraste nas s menzes. Je pravda ze treba ja byla ve tride 1 a to jsem byla vahoveho akorat. Byla jsem v 5 tride a vim ze nektery holky to dostali v 9tride Tam je asi zposta faktoru kdy a kdo to dostane. No uvidime. Jak dopadnem zitra skicime k detsky a treba a ta nam snad neco povi
tak jistě i dědičnost hraje roli.Moje sestřenice měla klid až do 16,jak já jí záviděla, byla o hlavu menší, prsa nemá ještě ted, když jí táhne…
Za předčasnou pubertu může i pití vody s chlorem, jídlo s hormony…