První botičky

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
2803
8.3.11 18:22

My máme na doma sandálky Santé. Prcek má velkou nožičku, takže capáčky na něj jsem nesehnala. A hezky se mu s nima leze :-D

Příspěvek upraven 08.03.11 v 19:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334
8.3.11 18:23

Mě Dr. řekla, že jakmile dítko začne chodit, je třeba dát botky i doma - nám je obzvlášť doporučila neboť má manžel ploché nohy :-( a malý je i vyžaduje..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3730
8.3.11 18:27

My měli botky se žirafou,spíš teda capáčky,ale jsou zničený a nevim,jaký koupit,něco pevnýho a aby to bylo pak i na ven?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
8.3.11 19:24

Ahoj. Boty se mají dávat (i doma), když dítě začne preferovat chůzi před lezením. Dobré jsou s pevnou patou, prodyšné, nejlepší ze zdravotních potřeb. Pokud mají sandálky pevnou patu, tak si myslím, že je to OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
8.3.11 19:31

Těmito sandálky jsem myslela tyto:
http://www.sante-zdravotni-obuv.cz/…0-902-84-14/

Mají pevnou patu a vše jak má být. Santé je zdravotní obuv a má certifikát Žirafy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1187
8.3.11 19:43

myslím, že stačí kvalitní kožené capáčky, aby se to prckovi neklouzalo. (http://www.outdoorkids.cz/?… ) Další krok jsou capáčky se zpevněnými kotníčky http://www.outdoorkids.cz/?… (když už děcko třeba chodí za prstíky) a poslední jsou až boty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9879
8.3.11 20:13

Je to blbost. Vůbec to neřeš miminům se klenba tvoří a boty to neovlivní. Vím to od své doktorky a ta je jedna z nejlepších u nás. Jinak mám klučinu je mu rok a už sám chodí má boty na ven a doma je bos.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3730
8.3.11 21:49
hkac píše:
Ahoj. Boty se mají dávat (i doma), když dítě začne preferovat chůzi před lezením. Dobré jsou s pevnou patou, prodyšné, nejlepší ze zdravotních potřeb. Pokud mají sandálky pevnou patu, tak si myslím, že je to OK.
No,tak jsem je asi měla zbytečně,ale ted už bude chodit,udela i par kroku za ruce-nevedu ho,sám.Jen ho držim.
lumáťa píše:
Těmito sandálky jsem myslela tyto:
http://www.sante-zdravotni-obuv.cz/…0-902-84-14/Mají pevnou patu a vše jak má být. Santé je zdravotní obuv a má certifikát Žirafy.
Kouknu,dík.
Neoenc píše:
myslím, že stačí kvalitní kožené capáčky, aby se to prckovi neklouzalo. (http://www.outdoorkids.cz/?… ) Další krok jsou capáčky se zpevněnými kotníčky http://www.outdoorkids.cz/?… (když už děcko třeba chodí za prstíky) a poslední jsou až boty
pandora píše:
Je to blbost. Vůbec to neřeš miminům se klenba tvoří a boty to neovlivní. Vím to od své doktorky a ta je jedna z nejlepších u nás. Jinak mám klučinu je mu rok a už sám chodí má boty na ven a doma je bos.

Tak nevim,puvodně jsem taky boty na doma nechtěla,ale prý má mít kvůli kotníku,ted už ale musim koupit asi,začina chodit za prsty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
9.3.11 10:18

Zde je úryvek z článku předního českého ortopeda:

Jak správně obouvat děti

V době, kdy se dítě ještě nestaví, plní botičky, tedy ty různě pletené „capáčky“ pouze úlohu ochrannou. V okamžiku, kdy se dítě začíná stavět, musí – byť třeba měkčí bota – plnit svůj základní úkol: udržet při zatížení kolmé postavení paty k podložce. Musí tedy mít ä pevný opatek a nizoučký podpatek. Šněrování musí sahat nad kotníčky.

Není ovšem možné opominout ani období prvního postavení. Je důležité, aby dítě při lezení nevytáčelo při odrážení chodidla ani příliš navnitř, ale především ne zevně. Nejsou tedy již v době lezení botičky na škodu. Zabráníme tak možné změně osy patní kosti a vyvrácení chodidla, zvláště když se dítě staví později, než je obvyklé.

S prvním postavením v postýlce a pak stykem s rovnými terény bytu začíná proces celoživotního vývoje nohy s možnými chybami a následky pro celý život. Musíme věnovat pozornost správné hygieně, stříhání nehtů, zatěžování i cvičení končetin a správnému obouvání. Jde o výběr obuvi co do materiálu (pevnost, ohebnost, prodyšnost) a tvaru obuvi.

Zásadně – zvláště zpočátku – zajišťujeme nohy správně tvarovanými botami nad kotníky. Situace je dnes o to horší, že značná část naší populace má tzv. syndrom chabosti tkání vzniklých ze středního zárodečného listu (laxitas mesenchymi) s volnějšími vazy, čímž je u nás deformování zvláště chodidel vzhledem k uvolnění všech kloubů častější a časnější. Teprve po rozvoji svalstva, kdy se dítě správně vyvíjí, je možno přejít na polobotky nebo sandály. Toto rozhodnutí je vysoce individuální. Platí to nejen pro obuv venkovní, ale i domácí, kterou nesmíme podceňovat zvláště vzhledem k času, který dítě doma nebo v kolektivních zařízeních tráví.

Dítě se musí doma přezouvat – pro udržení správného mikroklimatu nohy je změna potřebná. Doufám, že je nenávratně pryč doba měkkých domácích bačkor s přezkami či cviček bez řádné podešve. Měkké hřejivé bačkůrky by měly být jen prostředkem pro zahřátí.

Rozmohla se však – jak vidím ve svém blízkém okolí nebo slyším od svých pacientů – věc pro mne jako ortopeda naprosto nepochopitelná – děti chodí doma bosé nebo v ponožkách, protože chodit bos je prý zdravé. Ano, chodit bos je zdravé, ale v přírodním terénu, po trávě, písku, oblázcích či strništích, pokud to někdo snese, nikoli doma po plochých podlahách byť vystlaných kobercem!

Doma patří na nohy obuv, která splňuje všechna výše uvedená kritéria. Nesmí jít o obuv starou, sešlapanou či deformovanou. U vadně se rozvíjející nohy musí být domácí obuv prakticky podobná té venkovní, i když může být lehčí a prodyšnější. Správně se rozvíjející noha může užívat různé domácí sandály s různými i mírně dráždivými stélkami či příčným páskem, podporujícím „úchopovou“ funkci chodidla. Sportovní obuv nepatří do domácnosti ani na celodenní nošení, a to především ne u dětí.

Pro děti zvláště v prvních letech života a ve školním věku do 10 let bychom bez výjimky měli kupovat klasickou správně stavěnou obuv podle výše uvedených zásad. Musíme si uvědomit, že obuv je vyráběna regionálně (někde mezinárodně, u nás celostátně) na tzv. kopyta, což jsou zprůměrované velikosti a tvary nohou z populace příslušného regionu. Děje se tak i u nás. V Německu byla vyráběna dětská obuv nejen v různých délkách, ale i šířkách. Rozhodně i při evropských rozdílech neodpovídá především noha evropská nohám obyvatel Asie a není tedy radno kupovat lacinou, bůhví odkud dováženou obuv u stánkařů. Neodpovídá totiž ani kvalitou materiálu (většinou se všem potí nohy, podešve jsou neohebné), ani typem chodidla, ani svým provedením požadavkům a stavbě nohy našich dětí, a samozřejmě ani dospělých. Pohodlnost této obuvi je zdánlivá. Ze své ortopedické praxe vím, kolik přibývá obtíží a bolestí malíkové hrany chodidla, bolestí v oblasti paty, bolestí v nášlapových zónách při technických chybách provedení a nesprávném stavu stélky.

**Autor je emeritním přednostou ortopedické kliniky dětí a dospělých 2. LF UK v Praze – Motole.

Doc. MUDr. Václav Smetana **

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3730
9.3.11 13:39
lumáťa píše:
Zde je úryvek z článku předního českého ortopeda:

Jak správně obouvat děti

V době, kdy se dítě ještě nestaví, plní botičky, tedy ty různě pletené „capáčky“ pouze úlohu ochrannou. V okamžiku, kdy se dítě začíná stavět, musí – byť třeba měkčí bota – plnit svůj základní úkol: udržet při zatížení kolmé postavení paty k podložce. Musí tedy mít ä pevný opatek a nizoučký podpatek. Šněrování musí sahat nad kotníčky.

Není ovšem možné opominout ani období prvního postavení. Je důležité, aby dítě při lezení nevytáčelo při odrážení chodidla ani příliš navnitř, ale především ne zevně. Nejsou tedy již v době lezení botičky na škodu. Zabráníme tak možné změně osy patní kosti a vyvrácení chodidla, zvláště když se dítě staví později, než je obvyklé.

S prvním postavením v postýlce a pak stykem s rovnými terény bytu začíná proces celoživotního vývoje nohy s možnými chybami a následky pro celý život. Musíme věnovat pozornost správné hygieně, stříhání nehtů, zatěžování i cvičení končetin a správnému obouvání. Jde o výběr obuvi co do materiálu (pevnost, ohebnost, prodyšnost) a tvaru obuvi.

Zásadně – zvláště zpočátku – zajišťujeme nohy správně tvarovanými botami nad kotníky. Situace je dnes o to horší, že značná část naší populace má tzv. syndrom chabosti tkání vzniklých ze středního zárodečného listu (laxitas mesenchymi) s volnějšími vazy, čímž je u nás deformování zvláště chodidel vzhledem k uvolnění všech kloubů častější a časnější. Teprve po rozvoji svalstva, kdy se dítě správně vyvíjí, je možno přejít na polobotky nebo sandály. Toto rozhodnutí je vysoce individuální. Platí to nejen pro obuv venkovní, ale i domácí, kterou nesmíme podceňovat zvláště vzhledem k času, který dítě doma nebo v kolektivních zařízeních tráví.

Dítě se musí doma přezouvat – pro udržení správného mikroklimatu nohy je změna potřebná. Doufám, že je nenávratně pryč doba měkkých domácích bačkor s přezkami či cviček bez řádné podešve. Měkké hřejivé bačkůrky by měly být jen prostředkem pro zahřátí.

Rozmohla se však – jak vidím ve svém blízkém okolí nebo slyším od svých pacientů – věc pro mne jako ortopeda naprosto nepochopitelná – děti chodí doma bosé nebo v ponožkách, protože chodit bos je prý zdravé. Ano, chodit bos je zdravé, ale v přírodním terénu, po trávě, písku, oblázcích či strništích, pokud to někdo snese, nikoli doma po plochých podlahách byť vystlaných kobercem!

Doma patří na nohy obuv, která splňuje všechna výše uvedená kritéria. Nesmí jít o obuv starou, sešlapanou či deformovanou. U vadně se rozvíjející nohy musí být domácí obuv prakticky podobná té venkovní, i když může být lehčí a prodyšnější. Správně se rozvíjející noha může užívat různé domácí sandály s různými i mírně dráždivými stélkami či příčným páskem, podporujícím „úchopovou“ funkci chodidla. Sportovní obuv nepatří do domácnosti ani na celodenní nošení, a to především ne u dětí.

Pro děti zvláště v prvních letech života a ve školním věku do 10 let bychom bez výjimky měli kupovat klasickou správně stavěnou obuv podle výše uvedených zásad. Musíme si uvědomit, že obuv je vyráběna regionálně (někde mezinárodně, u nás celostátně) na tzv. kopyta, což jsou zprůměrované velikosti a tvary nohou z populace příslušného regionu. Děje se tak i u nás. V Německu byla vyráběna dětská obuv nejen v různých délkách, ale i šířkách. Rozhodně i při evropských rozdílech neodpovídá především noha evropská nohám obyvatel Asie a není tedy radno kupovat lacinou, bůhví odkud dováženou obuv u stánkařů. Neodpovídá totiž ani kvalitou materiálu (většinou se všem potí nohy, podešve jsou neohebné), ani typem chodidla, ani svým provedením požadavkům a stavbě nohy našich dětí, a samozřejmě ani dospělých. Pohodlnost této obuvi je zdánlivá. Ze své ortopedické praxe vím, kolik přibývá obtíží a bolestí malíkové hrany chodidla, bolestí v oblasti paty, bolestí v nášlapových zónách při technických chybách provedení a nesprávném stavu stélky.

**Autor je emeritním přednostou ortopedické kliniky dětí a dospělých 2. LF UK v Praze – Motole.

Doc. MUDr. Václav Smetana **

Tak,sandálky se špičkou jsem zavrhla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
17.10.13 19:57

Náš malý se staví u nábytku takže jsem mu dnes koupila v obuvi certifikované bačkůrky se žirafou. Našla jsem si několik článků-článek od primáře ortopedie z Motola, ten píše, že je vhodné, aby dítě mělo správné botičky už v době, kdy leze, aby se nožička správně vyvíjela. Pak jsem najela na stránky www.naseporodnice.cz kde zase píšou, že dítěti nemáme v žádném případě kupovat botičky hned, jakmile se postaví, že stačí protiskluzové ponožky a botičky až když samo chodí. Tohle ten primář odsuzuje, že naboso je zdravé chodit po trávě, písku, v lese, ale ne doma, na rovné podlaze. Samozřejmě se přikláním k tomuto jeho článku, ale co si myslet o tom, co píšou na té porodnici…Dost jsem tam čerpala informace dřív. Tak teď-babo raď :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
17.10.13 19:58

Jééé, koukám že ten článek tady je-tu diskuzi jsem nepročítala :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5271
17.10.13 20:06

Teď jsem zjistila, že naše dcera asi bude mít extra křivé nohy, protože nelezla v botech, první postavení zvládla na boso a bačkůrky má bez žirafy :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
17.10.13 20:37

@rerere držím se zásady, že chodit bosky je nejpřirozenější všude. doma nikdo z nás boty nenosí tak je nedávám ani klukovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11370
17.10.13 20:41

Na boso. Pokud to jen jde je bez bot. Je to nejzdravejsi. Nabada me k tomu i pediatricka..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna zdravého obouvání

Ikona - Eva Žáková

Ing. Eva Žáková