Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Davej pozor, cislovani bot se muze lisit klidne o cislo az dve, vzdy je potreba porovnavat hlavne delku stelky a delku nohy.
Na elefanten v Deichmannovi jsi koukala. Tusim ze do velikosti 25 maji ty prvni boty a jsou pomerne dost mekke, ja tam pred lety kupovala capaky kozene, snerovaci, gumu to melo jen pod patou a ploskami, takze super ohebne.
Já kupovala synovi první boty značky Pegres ve 12 měsících, a to měl vel. 23.
@barahej Číslování má každý výrobce jiné (syn aktuálně vyrůstá z tenisek vel 23 a včera jsem mu kupovala bačkorky vel. 22 a ještě tam má nadměrek). Nevím, proč by první boty neměly být sandálky, za předpokladu, že splní podmínky pevné paty a ohebnosti podrážky.
Syn má také širokou nohu, takže sandálky má Santé (měl je i vloni jako první boty, začal chodit v červnu), kecky Fare. Široké boty ještě dělá Pegres a Paddy, ale u nich mi už přijde ta podrážka docela tuhá.
Příspěvek upraven 12.08.15 v 20:21
Nestačily by na to první capkání befaďáky? a na podzim koupit kožený boty? Teď se chudák v pevný botě upeče.
Co jít takhle někam do specializované dětské obuvi? Většinou tam mají na výběr ze spousty výrobců, nebylo by to nejjednodušší? Stejně to budete muset jít někam vyzkoušet, ne? Sandálky bych klidně brala, mladší syn začal chodit před létem a první chodící boty měl právě sandále. Teď v létě je blbost ho rvát do celoroček. Napadly mě třeba Primigi? Nevím tedy, na jakou jsou nožku, nikdy jsem je u dětí neměla, ale osahávala jsem je u kamarádčiny holčičky a mají též úžasně ohebnou podrážku, jsou lehoučké.
@barahej no na suché počasí (když nejsou tyto pařáky) jsou fajn Atipassy (nebo klidně nechat v capákách). první zavřenou botu teď na podzim budu kupovat od Kidofit (malá chodí teprve měsíc)
@zelenaprisera píše:špičku? já měla za to, že stačí pevná pata
Sandaly mít může, pokud mají krytou špičku
@slavuska1 Pro první krůčky je vhodná i krytá špička, kvůli ukopnutí. Jinak nic víc.
Zakladatelko, já teď čučím na jedny Superfit (já vím, jsou vám úzké, pro vás ne), ale nožička 14 cm je mezi velikostí 21 a 22. Takže bych na ty velikosti jiných bot mrkla pořádně. Co výrobce, to jiný rozměr a klidně můžete mít ve finále botu i o dvě čísla menší.
Zkusila bych nastudovat koncept barefoot a dala bych jen capacky. Pokud chceš boty pak třeba kidofit a podobně. Hlavně pokud má širokou nohu.
Správnou velikost vyberes tak, že prckovi obkreslis nohu, když na ní stojí plnou váhou a pak zmeris ty míry z té obkreslene slapky. Vytahnes stélku z boty pokud jsou vytahovaci a porovnas.
Vsadim se že většina děti má užší boty než mají mít, bohužel i moje malá to tak měla než jsem prozrela.
Souhlas! Befado! Jsou levny, certifikovany a na ten zbytek leta to staci.
Ale zkusit. U teto znacky mam zkusenost, ze jsou vetsi.
@AstraG píše:
Nestačily by na to první capkání befaďáky? a na podzim koupit kožený boty? Teď se chudák v pevný botě upeče.
Ježíši befada ne!!! Bude je mít nejmíň o 1 cm užší než má nohu!
@Luisiana já pořád narážím na okolí, barefoot moc lidí kolem nezná. Dokonce mě včera nařkla moje matka, že kazím dítěti nohu (chodí měsíc, zatím jen Noleny a Atipassy) hodně chodí naboso. Prý že se divně kolébá, chodí hrozně naširoko (ano to je pravda, ale přece po měsíci na to má nárok?) že by ji měl vidět ortoped a jestli prý jsem se o těchto svých „experimentech“ bavila s doktorkou
na podzim bude Kidofit.