Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, prosím vás, zajímalo by mě, po jak dlouhé době od císaře se provádí druhý plánovaně?
Mám teď 16 měsíčního syna a od března (to mu budou 2) bychom se chtěli zkusit snažit o druhé miminko… tudíž mě zajímá, jestli by druhé bylo zase císařem, ale plánovaně, nebo by už šel klasický porod.
Zdá se mi, že jsme někde četla, aby byl druhý porod přirozený, tak od císaře musí oběhnout 2 roky? Nejsem si teď jistá.
Stačí rok od porodu do dalšího těhotenství a jizva musí být ok.
Myslím, že stačí rok. Naše děti jsou od sebe necelé tři roky, první dcera akutní císař, syn přirozeně. Jizva musí být v pořádku, těhotenství probíhat bez komplikací, dítě být zdravé a ne moc veliké. U velikého by bylo riziko ruptury jizvy, tak by spontánní nedovolili. A samozřejmě maminka musí chtít. Mě se právě ptali, jestli se na to cítím, jelikož spontánní porod po císaři je prostě více hlídaný, ale jsem důkazem, že to vyjít může. ![]()
@Annie999 druhé lze rodit přirozeně, ale musí být splněny určité podmínky - jizva v pohodě, velikost dítěte a matka musí chtít zkusit normální porod. Pokud budeš chtít i podruhé císař, tak budeš rodit plánovaně císařem.
První mám akutní sekci a druhé přirozeně po 2 letech a 8 měsících.
První byl akutním císařem, další tři normálně, po prvním říkali, minimálně rok odstup, já otěhotněla po 5 letech..
@Annie999 píše: Více
Otěhotněla jsem přesně rok od porodu císařem, byla jsem zhojená a měla to dovolené. Druhé dítě jsem rodila tedy 20 měsíců po a to přirozenou cestou. Chtěla jsem znpvu císaře a řekli mi, že není důvod.
Je to 17 let zpátky.
@Kockazvysocan
Ale má pravdu.
Sama píšeš, že jsi rodila před 17 lety a od té doby doba pokročila. Možná záleží na porodnici, ale já rodila teď v únoru a také se mě ptali, jaký chci. Mé přání by respektovali. ![]()
@EvaHodakova píše: Více
Ano, to nerozporuju. Ale ona píše, pokud budeš chtít, tak budeš… A to si nemyslím, že platí, protože císař je operace a když to jde, rádi se tomu vyhnou.
Dva roky od první akutní sekce byl plánovaný císař (jizva se doktorům nezdála v některých místech dostatečně silná).
Asi fakt záleží na porodnici a doktorovi. Mám kolem sebe právě holky, co na tom byly stejně jako já. Rodily ve stejné porodnici a když se jich zeptali, jaký porod chtějí, vybraly si znovu císař a fakt jim vyšli v nemocnici vstříc ![]()
Vážně záleží na stavu jizvy. Já měla první porod přirozený v roce 2015, 2016 plánovaný císař v celkové anestezii a v roce 2022 původně plánovaný, nakonec akutní v lokálce, protože se syn rozhodl jít dřív, než byl termín SC. Plánovaný druhý SC byl kvůli tomu, že jsem měla placentu na přední stěně a hrozilo, že jizva při porodu nevydrží a to to bylo 6 let od předchozího SC. Když mě otevřeli, tak zjistili, že by jizva vydržela a porod bych zvládla, ale nikdo to nechtěl riskovat.
No přesně, pokud existuje sebemenší riziko, že by to jizva nevydržela, tak normální doktor do toho nepůjde. Jak jsem psala výše, měla jsem dva roky od první sekce, doktor se mě ptal, já řekla, že chci přirozeně. On zhodnotil stav jizvy a vyhodnotil to tak, že by to eventuálně vydržet mohla, ale nemusela. „A to si piště, že to nechcete, aby to ruplo u porodu.“ Mi tenkrát řekl.
Klidně rok porodu může být další cíšař. Záleží na faktoru, proč jsi musela rodit císařem?! Po druhé klidně můžeš rodit přirozeně
.