Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dobré ráno.
Téma, spíš odpočinkové, pokud se bude nést v humorném duchu, budu ráda.
Život to tak chtěl a jsem poprvé těhotná, je mi 40 a už jsem nedoufala. Jsem šťastně vdaná, zázemí a práci máme, takže samé štěstí, by člověk řekl. Zatím převažují spíš obavy.
Manžel to přijal velmi pozitivně. Už má 2 dcery a vztahy s nimi jsou fajn. S ex jsou vztahy standardní, tedy špatné
. Muž je o rok starší.
Zajímají mě vaše zkušenosti, žen které měly dítě v tomto, či v pozdějším věku. Jak jste to snášely, co vás překvapilo, co byste udělaly jinak. Jak to vzalo okolí, rodina. Jak na vás koukali v porodnici?
Jo vím, že mi to může být u pr…co si kdo myslí, jen mě to zajímá.
Je mi jasné, že nejvíc záleží na dítěti, je rozdíl mít klidné a spavé miminko anebo dráždivé a uplakané.
Snažím se být pozitivní a v klidu, jsem spíš rozvážná povaha, občas tedy impulzivní a vzteklá, ale většinu života jsem ta klidná, rozumná, spolehlivá, samostatná.
Mám obavy, abych po porodu nebyla uzlíček nervů, už teď mě to střídání nálad v těhotenství děsí i když vím, že je to běžné.
Říkám si, jak to moje tělo zvládne. I když lékaři těhotenství posvětili, přecejen je už tělo opotřebovanější, poznamenané vážnou nemocí. A teď najednou vím, že musím ještě aspoň 20 let vydržet v jakš takš solidní kondici, jak fyzické, tak psychické.
Děkuji všem za příspěvky. Prosím spíše o zkušenosti, než o názory typu „já bych tak pozdě dítě nechtěla“ apod.
@Rádkyně píše: Více
První dítě, to jsi zvyklá na svůj klídeček a bude to asi nemilé překvapení. Nicméně je vidět, že o tom přemýšlíš, a určitě si svůj způsob najdeš, jak to zvládnout. V porodnici na tebe nebudou koukat nijak, nejsi první ani poslední. A do ostatních ti nic není. někdo si třeba rýpne, ale to si myslím, že o něm stejně víš, že je to pako, tak to hodíš za hlavu. Já měla v 41 letech třetí, tak jsem věděla do čeho jdu. Bratránec mého manžela když přišel na návštěvu říkal vtípek. Paní B. přijde z porodnice, všichni zvědaví na Pepíčka. Ona ho pořád neukazuje, všichni se tedy po chvíli osmělí a ptají se kdy tedy uvidí miminko. A paní B. říká, musím počkat až začne plakat, já zapomněla kam jsem ho dala. Držím pěsti, at vše vyjde. ![]()
Děkuji za názor. Nějaké zkušenosti s dětmi samozřejmě už v mém věku jsou. Především dcery manžela tady tráví hodně času, takže jsem se od nich něco naučila, tedy myslím a doufám. Ale nebyla jsem s nimi od miminka a s miminky vlastně nemám moc zkušeností. Nepřišla jsem nikdy s miminy moc do styku, ani nevím proč.
Snažím se vzdělávat, ale je celkem těžké najít těm balanc, kolik informací je pro mě přínosných a užitečných a kolik už je spíš ke škodě.
Pevně doufám že i když překvapená určitě budu, tak snad pozitivně. ![]()
Nech to plynout, ona příroda si sama poradí, rady jiných a z internetu jsou vcelku k ničemu. Řeš, až budeš mít pocit, že potřebuješ poradit, ted si užívej těhotenství. To, že jsem napsala nemilé překvapení, jsem nemyslela nijak špatně, ale dvě sousedky měly první dítě v pozdnějším věku a dost bědovaly, že nic nestíhají, nevyspí se, doma najednou bordel. Prostě nebyly zvyklé. Dnes už mají obě děti velké a vše je ok.
Jeee krasa, to bude v pohode. Dam Ti par rad jakoze stara zkusena vetev, matka tri kusu ![]()
Rid se hlavne vlastni intuici. Dite v noci ve Tvy posteli je na nejlepsim miste pro vas oba. Nekoukej na hodinky, kdyz jde o kojeni. Nenech mimco vyrvavat. Doprej mu kontakt, kdyz ho potrebuje, naveky to trvat nebude. Zkraje mezi kojenima prsa vetrat, lip si zvyknou na ozuzlavani, vykriky ze kojeni nesmi bolet jsou blbost, ze zacatku si fakt ty bradavky musej zvyknout. Jo a nacpat bradavku co nejvic mimcu do pusinky. Chlapeckovi pri prebalovani je potreba dat pindika smerem dolu, jinak se procura az do podpazi. Holcicky neumim ![]()
Kdyz meli kluci prdy, bezne jsem je davala spat na brisko, pres den teda.
Jo a spi, kdyz bude spat ditko, uklid neutece.
Uzij si to, kdybys v tomhle veku dite mit nemela, neotehotnis ![]()
@Tarjei Tak jako ja nevim, mpzna se pletu, ale to, ze kojeni nesmi bolet, mi rikala laktacni, kdyz jsem tam sla. Ukazala mi techniku a kojeni proste nebolelo. Spousta mamin koji tak, ze mimco zuza jen konec bradavky, ale ma mit v puse uplne celej dvorec a pak to neboli.
Jen aby zakladatelka nemela pocit, ze ji zakonite kojeni „musi“ bolet.
@miskuet píše: Více
Moje mimco melo od zacatku v puse cely dvorec a prvni cca 2 tydny to bolelo silene. Fakt si ty bradavky musely zvyknout.
A jinak zalezi na velikosti dvorce. V porodnici se mnou byla na pokoji maminka, ktera mela dvorce velke jako hlavicku miminka. Takze jeji miminko opravdu nemohlo mit pri kojeni v puse cely dvorec.
@miskuet píše: Více
Snad neznám nikoho, koho by ty bradavky ze začátku nebolely. A pro mě to byl třeba i důvod to vzdát po 2 dnech a takovy trauma, že jsem u 2. ani nezačala. Takže maminko, i nekojit je v pohodě. Vyber si hlavně cestu, která bude tobě a miminku vyhovovat a která pro vás bude nejklidnější. Nedržela bych se nutně módních trendů, nepotřebuješ všechny vychytávky, 700 kusů hadříků, fashion botiček a kloboučků, vestiček, mikinek. Mimču bude stejně nejlíp v tom nejobyčejnějším. Hlavní je co nejvíc psychická pohoda, klid a nikam se nežeň. A spi. Spi teď a spi až se narodí. Kdykoli to půjde. Držím palce ![]()
Za me nema cenu nic extra dopredu studovat. Najdes same protichudne rady, protoze kazda matka a kazde dite jsou jine a kazdemu vyhovuje/funguje neco jineho. Nejlepsi vyslechnout si rady/precist a pak si to delat/upravit podle sveho. Cizi deti te na materstvi nepripravi. Me teda urcite ne a to delam s detmi a v rodine jsem hlidala dite poprve, kdyz melo tyden. Jako rodic dite nevracis a je na tobe ta odpovednost a ta dulezita rozhodnuti a je to na cely zbytek zivota. Co bych ja k tomu jeste rekla, tak je dulezite nenechat se strhnout ted takovou tou vlnou, ze vse si musim uzivat a vse musi byt dokonale, snadne a zabava. Ono v tom rodicovstvi spoustu veci zasadne neovnivnis. At uz jde o porod, kojeni, spani x jezeni ditete, nemocnost ditete, vychovu atd. Ano, muzes se snazit, muzes si veci nastudovat, muzes jit prikladem, delat vse podle sveho nejlepsiho svedomi a stejne to zdaleka nemusi byt podle tvych predstav. Predstavy jsou nebezpecne, asi lepsi veci nechat plynout a nejlepe uz nepitvat, co bylo a nesrovnavat s ostatnimi
.
@miskuet kojila jsem tri deti, kazdy rok. Fakt u kazdyho prvni tyden cca se ta prsa otuzovala, techniku jsem blbou nemela, mam takovy stredni spis mensi prsa, s tema se manipuluje dobre, kojila jsem vsede, vleze, parkrat i ve stoje ![]()
Jeeee mne tak chybej ti mrnousove, aktualne uz i nejmladsi je vetsi nez ja ![]()
@Janča6 píše: Více
Ja zas mam citlivou a velmi svetlou pokozku, takze cele ty dvorce jsem mela ozuzlane az do krve (bradavky byly v pohode).
Děkuji všem za příspěvky.
Já kojit nebudu, takže tohle řešit nemusím, ale to jsem nenapsala, takže jste to nemohly vědět.
Mám doživotní léčbu autoimunitního onemocnění a léky, které užívám, nejsou vhodné. Takže s tím jsem se musela srovnat.
Za další, moje babička i matka trpěla laktační psychózou a prababička údajně také, ale v té době byla prostě jen blázen pro své okolí. Takže opravdu kojením tohle riskovat nechci.
Budu stará matka a dítětem na UM, budu to muset nějak přežít ![]()
Na UM neni vubec nic spatneho. Pro me jedina velka nevyhoda je financni. No a pak trosku nepohodli pri priprave. Ale UM ma zase vyhody, ze se nemusis stydet krmit venku, v noci muze krmit i tatinek.
Z hlediska vyzivoveho je UM uplne v pohode. Neni treba to jakkoliv resit, stresovat se s tim.
Edit preklepu…
Příspěvek upraven 10.08.24 v 18:20