Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Já jsem chodila jenom do Reprofitu
a byla jsem spokojená. Když nenapíšeš jméno ani jednoho z center nemůže ty nikdo napsat svůj názor nebo zkušenost. Zkus se podívat na jednotlivá centra ve skupinách na Facebooku.
@Anonymní píše:
Já jsem chodila jenom do Reprofitua byla jsem spokojená. Když nenapíšeš jméno ani jednoho z center nemůže ty nikdo napsat svůj názor nebo zkušenost. Zkus se podívat na jednotlivá centra ve skupinách na Facebooku.
To současné je Reprofit. Ale já myslím, že v konečném důsledku zrovna v tomto popisu je to asi jedno.
Jiný CAR, jiný mrav, no. Podle mě nelze univerzálně napsat, co je dobrý přístup a co špatný. Prostě se to musí zkusit. Pokud člověk něco neví, musí se doptat. Tím spíš, pokud se střídají lékaři. U nás se třeba přiděluje koordinátorka jen pokud se řeší genetika, jinak ne. Pokud jsi byla spokojená v předchozím caru, měla jsi tam zůstat. Vím, že je to tady taková obecná mantra, že se má změnit centrum po několika neúspěšných pokusech. Já toho úplně zastáncem nejsem. Všechna vyšetření se musí dělat znovu, zkouší se věci, co už na tobě vyzkoušeli předtím…Byla jsem ve svém centru na 4IVF, někdo by možná dávno zdrhl. Já jsem věděla, že kontinuálně postupujeme k tomu, aby to klaplo. Jen to prostě trvalo, zkoušely se postupně různé kombinace léků, plné ivf, minimálky, IUI. Za mě je prostě lepší, pokud tě jeden lékař sleduje delší dobu. A když jsem měla dotazy, můj Dr. mi říkal, že je pro něj v dalším postupu stěžejní to, jak jsem reagovala/nereagovala na předchozí stimulace. V novém centru se začíná od znova. Ano, někdy to může pomoct, někdy ne. IVF je prostě komplexní věc, musí se to zkoušet, vytrvat a doufat, že to přinese kýžený výsledek.
@BrnackaM V tom starém centru nehodlali zkoušet vůbec nic, jela jsem stále dokola několik IVF s víc než 400 jednotkami a z toho všeho bylo za dva roky jedno jedinné embryo(nechytlo se).
Já tam nebyla vysloveně nespokojená, nechci to házet na mě, je moje chyba, že jsem s těhotenstvím čekala příliš dlouho, ale jejich postup ve mě nevzbuzoval jen důvěru.
A pokud jde o různé postupy, jasně mi řekli, že toho nejsou příznivci.
@Anonymní píše:
@BrnackaM V tom starém centru nehodlali zkoušet vůbec nic, jela jsem stále dokola několik IVF s víc než 400 jednotkami a z toho všeho bylo za dva roky jedno jedinné embryo(nechytlo se).
Já tam nebyla vysloveně nespokojená, nechci to házet na mě, je moje chyba, že jsem s těhotenstvím čekala příliš dlouho, ale jejich postup ve mě nevzbuzoval jen důvěru.
A pokud jde o různé postupy, jasně mi řekli, že toho nejsou příznivci.
aha, ok, chápu. Mě kdysi Dr. říkal, že i kdyby mi dal 2× po sobě naprosto stejnou stimulaci, že by byl pokaždé výsledek jiný. Že prostě neumí dopředu odhadnout, jak to tělo daný cyklus zareaguje. I kdyby ti dělali pokaždé hormonální profil, moc jim to nepomůže. A obecně se spousta věcí v té reprodukční gynekologii ještě neví, je to mladý obor. Já jsem měla velmi špatnou kvalitu vajíček, přestože je mi zatím „jen“ 35. Folikulů hromada a nic v nich. A paradoxně pomohlo snížit dávky na minimum, přidat k tomu letrozol, nakombinovat ovitrelle a decapeptyl. Byla jsem takový pokusný králík, ale podařilo se. A možná to byla čistě jen náhoda a hromada štěstí. Kdo ví. Přeju ti, ať se v novém centru zadaří.
Tak se hlásím po 3/4 roce a můžu říct jen jedno, pokud první dojem není ok, zdrhejte.
Já už nemám čas zdrhnout, ale lituji, že jsem to neudělala.
@Anonymní píše:
Tak se hlásím po 3/4 roce a můžu říct jen jedno, pokud první dojem není ok, zdrhejte.
Já už nemám čas zdrhnout, ale lituji, že jsem to neudělala.
Ahoj, právě jsem se dostala k této diskuzi a pročítala, do toho jsi psala. Naprosto tě chápu. Také jsem z jednoho centra utekla k jinému a vyčítám si to. Možná, že kdybych věděla o tom druhém, mohl už u nás běhat prcek a neutratili bychom tolik peněz. Ale těžko říct, každopádně zpětně viděno ano, už na první návštěvě i proběhl hlavou vykřičník, ale my neznalí tohoto světa, jsem ho zahnala a dopadlo ne úplně dobře.
@MonikaNV píše:
Ahoj, právě jsem se dostala k této diskuzi a pročítala, do toho jsi psala. Naprosto tě chápu. Také jsem z jednoho centra utekla k jinému a vyčítám si to. Možná, že kdybych věděla o tom druhém, mohl už u nás běhat prcek a neutratili bychom tolik peněz. Ale těžko říct, každopádně zpětně viděno ano, už na první návštěvě i proběhl hlavou vykřičník, ale my neznalí tohoto světa, jsem ho zahnala a dopadlo ne úplně dobře.
Já u toho původního v podstatě zůstat nemohla, nebyli nakolněni minimálkám a nativům.
Ale co zažívám tady a to rozhodně nešlo o špatně hodnocené centrum.
Momentálně zmeškali datum, kdy jsme měla dostat léky a to jsme jim to připomínala a sama je znovu kontaktovala. Měli původně reagovat oni. Mám an to i psíemný doklad. Naposledy jsme s nimi mluvila v pátek, že prý v pondělí, dnes je úterý a nic. Už vše řeším i písemně, zavolám a poté napíšu.
V únoru máme cyklus s dárkyní a nemáme jedinný dokument a to je zítra konec ledna a ona má v únoru v první půlce začít stimulovat, možná.
@Anonymni: Je mi to ľúto. Človek sa bohužiaľ takto učí. Ja som v Heliose v Brne. Síce na nich každý pindá ale čo mi povedali vždy tak bolo. Bola som 2× na stimulácii pred room idú zamraziť vajíčka a teraz toez vekom sa snažíme o čerstvý cyklus spojený s tými mrazenými. Neviem vôbec ešte ako to spravím. Názory sa menia. Partner ma zlý spermiogram (vekom) a ja som tiež už tesne pred 40. Takže niekedy sa pýtam že čo ja chcem… ale treba skúšať no. Ja si hradím všetko sama a to sú iné pálky fakt. Nativ vám teda nevyšiel?
@Wuhu85 píše: @Anonymni: Je mi to ľúto. Človek sa bohužiaľ takto učí. Ja som v Heliose v Brne. Síce na nich každý pindá ale čo mi povedali vždy tak bolo. Bola som 2× na stimulácii pred room idú zamraziť vajíčka a teraz toez vekom sa snažíme o čerstvý cyklus spojený s tými mrazenými. Neviem vôbec ešte ako to spravím. Názory sa menia. Partner ma zlý spermiogram (vekom) a ja som tiež už tesne pred 40. Takže niekedy sa pýtam že čo ja chcem… ale treba skúšať no. Ja si hradím všetko sama a to sú iné pálky fakt. Nativ vám teda nevyšiel?
Nevyšel, dnes měla dárkyně přijít na odběr, nic nevím a ten jejich slavný web(člověk tam může sledovat kolik odebrali, vývoj a podobně) už dva měsíce nefunguje.
Tak počkajte a zmeňte centrum. Holt niekedy človek musí hľadať pokým niečo nájde.
Máme po třech pokusech v jiném CARu. Možná bych dnes udělala něco jinak, ale kromě jedné věci jim asi nemá co vyčítat.
, jiné centrum mi přišlo, že se tímto zabývá více.
).
Několikrát jsem tu naše zkušenosti psala a více lidem se zdála vhodná změna centra. Samo o sobě by to nebyl rozhodující faktor, ale vzhledem k tomu, že už máme dárce a budeme mít asi i dárkyni
No a tak jsem byla před týdenem v jiném, první návštěva celkem ok, příjemná, domluvili jsme se na nativu, ještě nejsme o dárkyni přesvědčení(asi proto, že pár dárkyní znám
V předchozím centru jsme meli koordinátorku, na kterou jsme se v případě podpory obraceli, na první návštěvě jsem dostala navštívenky s mailem na ni i lékařku. Okamžitě se řešil dárce, kde neproběhlo vše ideálně, ale asi ok.
V současném centru jsme se domluvili na nativu, zrovna jsem byla dobrý den cyklu, takže se odebrala krev na hormonální profil a za pár dní kontrolní ultrazvuk kvůli ovulaci(zda probíhá), dýrce se vůbec neřešil, pokud by mě objednali na odběr vajíčka v rámci nativu, vůbec netuším, kdy by výběr proběhl, když by na to byl max jeden den a ještě svátek…
Dnes byl kontrolní ultrazvuk, moje lékařka tam nebyla, ale ok i z předchozího jsem zvyklá na střídání, nicméně nešlo o to, že by tam nebyla zrovna ona, ale asi byli minus jeden člověk(byla v jiné pobočce téhož centra) a vzal mě někdo jiný, někdo píšu proto, že se ani nepředstavila, ultrazvuk řekla, že není nic poznat, vůbec upřesnění ani nic neukázala, zda roste sliznice, folikul, nic. Ani slovo o výsledcích vyšetření z krve, výběru dárce. Kontrola za dva dny, když jsem tam ještě pár vteřin seděla, tak jí asi došlo, že nevím, že je to vše a můžu jít. Tak to tedy řekla.
Odešla jsem trošku strnule, na recepci jsme hledali termín ten den a dozvěděla jsem se, že dělají ultrazvuky jen do 12:00 hodin. Což je pro mě docela čára přes rozpočet a v minulém centru nebyl problém kdykoli behem dne. Pochopila bych to u odběrů a zákroků na sále, kde je potřeba specifický personál, ale ty ultrazvuky mají v těch konzultačních místnostech k dispozici. V práci jsem schopna se uvoňovat bez nutnosti vysvětlování celkem brzy, ale rozhodně zase ne do 12:00 a nosit tam 4× a vícekrát do měsíce propustky z CARu se mi tedy moc nechce, vzhledem k tomu, jakou rychostí se tam šíří drby.
Nevím, jsem z toho teď taková ne zcela spokojená. Možná jsem prostě jen zvyklá na určité věci, ale šlo spíš o neobvyklé věci v tom prvním CARu a takhle to chodí častěji?
Můj počáteční dojem prostě momentálně není úplně dobrý. Pochopila bych, že jsou -1 lékař a kdyby prostě lékařka dvě věty a že zbytek stačí řešit ve čtvrtek. Změnil se někdy Váš dojem, který nebyl zpočátku úplně dobrý? Koordinátorku přidělenou nemáme, ačkoli hned na první stránce je, že je přidělována.