Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj maminky vím, že už tady proběhlo spoustu diskuzí ohledně odplenkovávání, ale přesto by mě zajímali konkrétní odpovědi na mé otázky. Synovi je 22 měsíců a docela by mě zajímalo kdy je ten „optimální“ věk pro odplenkování. ![]()
Moje maminka mi tvrdí, že už je pozdě, že já už jsem byla dávno bez plín i na noc. Naopak tchýně mi tvrdí, že je ještě brzo a že z toho ještě nemá rozum a než aby se mi pak počůrával, protože na něj teď budu tlačit, tak by bylo vhodné ještě počkat tak do 2,5let. ![]()
Zajímalo by mě kdy je ta hranice, aby na to byl syn připravený. Já osobně bych byla pro aby už byl bez plín, aspoň přes den. Říct, čurat umí dokonce ví co to znamená, když jde kdokoli z nás z WC, tak nám pořád dokola opakuje, čurat, čurat…Tak jsem si řekla proč to nezkusit. Dnes, jsem ho poprvé nechala od rána do oběda bez plíny a každých pět minut jsem se ho ptala jestli se mu chce čurat. Pokaždé odpověděl ne-e. Jednou se vyčůral do nočníku a 3× se mi počůral. Jinak musím říct, že na nočníku se mu zrovna sedět nechce, při každé příležitosti se mi snaží utéct. ![]()
Tak mě zajímá mám vytrvat, zlomí se to v nejbližší době? 1.Jak dlouho to trvalo vám než si dokázali samy zavolat? 2. V kolika měsících jste začali s odplenkováním? 3. Jak to u vás probíhalo?
Děkuji za reakce a odpovědi… ![]()
Podle mne je to akorát nečekala bych. Trvá to tak týden,14 dní, než si začne říkat, do té doby budeš dělat policajta.To ale neznamená, že se potom nehoda nestane.
Já slyšela, že pokud je dítě schopné skákat snožmo, tak už má mozeček na tolik vyvinutý, že zvládne i čurat do nočníku
Co je na tom nevím, já malou odplenkovala asi ve 20měsících. na noc má plenku stále (3roky) má jí pořád durch, takže u té ještě chvíli zůstane.
Mě se naučila na nočník do týdne, ale na cesty plénku měla. Já jí uplatila.
@Ivulka88 je to na tobě, jak se s tím chceš zabývat. Já jsem v tomto věku měla k synovi mimino, tak jsem fakt nechtěla x krát denně řešit počůrané tepláky a k té hromadě prádla si přidávat ještě pračku s tepláky a slipy. Malému jsem nechala plenu netlačila na něj. Postupně se naučil při mytí zadečku po kakání se vyčůrat. Pak jsme přidali čůrání po probuzení, i si sám sundal plenu. A potom jsem zkusila mu sebrat plenu ve 26 měsících a nic, během 2 hodiny 4 tepláky. Plenu jsem vrátila, zkusila jsem to znova ve 28 měsících, to bylo takřka bez nehody a 2 měsíce na to jsme sebrali i plenu na noc a nehody byly a jsou minimálně. Takže je to na tobě, zda prát a hlídat aby se šlo dítě vyčůrat nebo počkat a budeš to mít ve větším klidu. Takové to ptaní po 30 minutách jsme nikdy nezavedli. Posílám ho vyčůrat jen před procházkou a před spaním, jinak chodí od začátku sám.
Podle mojí mámy brácha chodil už v půl roce a já jen o chvíli později.
Odplenkování jsem nechala na synovi, nejprve jsem to zkusila, když to bez plíny nepustil, tak jsem ho nechala být. Každý den jsem se ptala, jestli to nechce zkusit, a ujišťovala ho, že má čas. Jednoho krásného dne přišel, že chce sundat plínu, vytáhl nočník a bylo to (věk 22 měsíců). Jestli to takhle hladce půjde i s druhým synem, to se teprve uvidí. ![]()
Taky se vtirnu ![]()
Sice mam uz druhy dite, ale absolutne nevim, jak na nej
dcera se mi odplenkovala sama od sebe ![]()
Syn (26mes) si nechce sednout na nocnik/zachod a odmita tam curat/kakat. Umi to zadrzet a hlasi, ze chce plinu
kdyz mu ji nedam, schova se mi a tam se vycura
na zachod si nesedne- hysterak, uplatky nepomahaji
![]()
Ja bez plin v roce, muj bracha az skoro ve 3 (stejni rodice i metody
)Deti jsou fakt ruzne. Na prvni dceru jsem netlacila, ale jednou za cas jsem se ptala, jestli nechce nocnik. Do gati se i ve dvou klidne pocurala a vubec ji to nevadilo. Pak najednou si rikala (27 mesicu) a kratce na to byla bez plen i na noc. Synovec si ve 26 mesicich sam rekl a prinesl nicnik a od te doby je bez plen. Ted druha moje dcera ma 25 mesicu, stale s plinou, obcas bobek do nocniku. Nehrotim to, nestresuju ji ani sebe - ona k tomu dospeje
@Lussye píše: Já slyšela, že pokud je dítě schopné skákat snožmo, tak už má mozeček na tolik vyvinutý, že zvládne i čurat do nočníkuCo je na tom nevím, já malou odplenkovala asi ve 20měsících. na noc má plenku stále (3roky) má jí pořád durch, takže u té ještě chvíli zůstane.Mě se naučila na nočník do týdne, ale na cesty plénku měla. Já jí uplatila.
@Ivulka88 pokud ti nechce sedět na nočníku, zkuz koupit redukci na wc, nám se to osvědčilo, s ostatním ti neporadím, malá má 17M a dáváme jí 3× denně ve stejnou dobu na záchod, vždy tam něco udělá, pokud vidím že začíná tlačit, řenku pojď uděláš káku na záchodě, dokáže to zarazit a na záchodě po chvilce udělá bobek. Já se na to chystám až se víc oteplí, občas si totiž řekne že chce kaká a když jí dám na záchod, tak se vyčůrá. Takže já včera nakoupila kalhotky a uvidíme až se oteplí nechám jí běhat v nich a ukáže se jaký to bude mít úspěch
Mám oba syny srpnové. Starší si začal říkat na vánoce v 16m a když byla úspěšnost více než 50% tak jsme v dubnu (bylo přes 25°C) ve 20m sebrali pleny a do týdne byl bez nehod s holým zadkem, cca za měsíc poté dostal slipy a s těmi občas flíček na nich byl. Noční plínku měl ještě několik měsíců.
Mladší syn aktuálně 20m si téměř neříká, sice to vyslovit ee umí, do nočníku se vyčůrá i vykaká, když ho tam posadím, ale sám to neoznámí včas, takže sebrání plenky zatím nehrozí, protože nehod by bylo spousta, počkám ještě ty 2 měsíce do léta a pak to s holou prckou risknu.
@medunka23 píše:![]()
![]()
sem se moc pobavila
No když jsem pak viděla nejstarší ségru jak ve svých 37letech skáče do dálky na školní olympiádě, tak ta by do plenek musela chodit pořád ![]()
Myslim, ze s trochou investvaneho casu a usili muze byt akzde dite odplenkovano ve 2 letech. 2 a pul je maximum, pak je to o lenosti rodicu. Vidim to v okoli.
Moje obe holky byly ve 20 mesicich bez plenek a nehody jen dalsi mesic.
@Ivca80 Obě moje děti byly bez plenek okolo 18 měsíců, nehody žádné.
A není to tím, že bych se aktivně věnovala jejich „odplenkování“.
Takže věřím, že někdo má plínky i po 2,5 roce a není to leností rodičů.
@Ivulka88 U nás řešíme to samé…akorát všechny maminky, babičky a tchýně pořád otravují, jestli už chodí na nočník. Syn to bojkotuje a mě ty jejich dotazy akorát stresují.
Syn má 21M, taky ví, co je čůrat, říká ččč a vyčůrá se ve vaně vstoje, když mu jdu mýt zadeček. Ale nechce sedět na nočníku, ani na záchodě s redukcí, ani na nočníku ve vaně. Myslím, že na to ještě nejsou zralí. A na to, abych se ho 40× denně ptala a 8× denně převlíkala, na to nemám nervy (a dost prádla
)
Navíc mi dr říkala, ať to nelámu, že dřív to byl skoro teror, jak jsme my v roce museli chodit na nočník.
Všichni pořd opakují, jak je fajn odplenkovávat v létě…ale možná pro toho, kdo má zahradu. My ji nemáme a když ho v bytě pustím bez pleny, zaručeně se počůrá na jedinej kus koberce, co tu máme.
Takže my budeme ještě čekat. On k tomu dospěje a pak to bude třeba během pár dnů, jak tu píšou holky, co s tím počkaly. ![]()
@Ivca80 Každé dítě je jiné a některé přestože dobře chápe, co se po něm chce, tak prostě NECHCE, tak se můžou rodiče třeba stavět na hlavu ![]()