Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, už se pomalu psychicky připravuji na plánovanou sc a chtěla bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s tím, kdy jste poprvé mohli vidět svého blízkého (manžela, přítele atd.)?? Děkuji předem za každou opověď ![]()
Já jsem po 1. sc na JIP vůbec nebyla
rodila jsem normálné a pak akutně na sc, mažela za mnou pustili hned po příjezdu ze záslu, ale to jsem nebyla ještě při vědomí…vůbec nevím jak to chodí plánovaně, bude tam vůbec moct čekat a vidět potom syna?
asi je to podle porodnice, ale jen abych aspoň věděla jak to tak chodí…
Manžel byl se mnou u porodu a na JIP mě z operačního sálu doprovázel. Mohl za mnou přijít v průběhu dne kdykoliv i rodina (bez dětí). Z JIPu normálně u nás pouští druhý den. Mě bohužel nebylo dobře tak jsem si tam poležela 2 dny ![]()
Fakt moc záleží na porodnici- já manžela viděla hned při s. c.- byl přítomen, pak mne doprovázel na pokoj a byl tam se mnou dokud jsem ho,,nevyhodila".
ALE- měli jsme nadstandart, placený doprovod při porodu, já byla ve svodné anestezii= celou dobu při vědomí, v dobré kondici a plánovaném připravovaném s. c.= tudíž nebyl potřeba JIP.
Takže radím nezjišťuj tady, ale v porodnici, kde budeš rodit! ![]()
@kristin11 Informuj se v příslušné porodnici, postup je opravdu různý.
@Hanulínek jj určitě se jich na všechno vyptám, ale jsem tak nervózní, že přečkat víkend pro mě budou muka ![]()
@kristin11 neboj a vydrž!!
A co teda o víkendu něco podniknout?- prý má být hezky a Ty bys přišla na jiné myšlenky a rychleji by Ti to uteklo. ![]()
Já měla plánovaný SC, zvolila jsem spinální anestézii a manžel byl při porodu se mnou na sále. Pak šel s malou na box, a byl při ošetřování, mytí apod. Pak mi ji donesl ukázat on (mě ještě šili). Byla jsem na JIP do druhého dne. Pak za mnou chodil na šestinedělí každý den.
Manžel byl se mnou na nadstandardu 24/7. Byl i přímo u operace a opustil mě jen v okamžiku, kdy byl s naším synem ![]()
@kristin11 nekde může být u sekce, někde čeká před sálem. hned jak se mimčo narodí, tak může být s ním. pokud to jde u akutní sekce, tím spíš u plánované.-)
@kristin11 - v jaké porodnici budeš mít sc? My jsme mohli komunikovat z chodby. Na pokoj mohl přijít až na klasickém oddělení, tedy po 24 hodinách.
@kristin11 u první sekce za mnou pustili manžela poprvé až na pokoj po propuštění z JIP druhý den (sekce večer, v celkové narkoze). POdruhé sekce dopoledne s epidurálem a přihmouřili oko a pustili ho na 10 minut za mnou na JIPku hned po porodu. Miminko viděl v obou případech, když ho odnášeli setřičky ze sálu na oddělení. Čekal před operačním sálem.
@kristin11 mám čerstvou zkušenost
Byla jsem z přístupu nadšená. Tam, kde jsem rodila, naštěstí JIP není, tatínek čekal před sálem na miminko, pak byl celou dobu s dcerou a hned po došití a odvezení ze sálu za mnou přišli na pokoj. Měla jsem spinál a přestože jsem ležela na 4lůžkovém pokoji, byla jsem tam sama, takže jsme společně strávili celý den a večer ho jen vystřídali moji rodiče, abych u sebe mohla mít maličkou až do osmi do večera.
Při druhém porodu, který byl akutní sekcí, čekal s dcerou až se vzbudím, na pokoji, rodila jsem v noci. Ukázal mi ji. Už před probráním ji s PA přikládali a pak jsem si ji poňuchňala a znovu jsme přikládali. Ráno už jsem ji měla u sebe.
Takže já na Neratovice v tomhle nedám dopustit. Nešla bych někam, kde ke mě mí blízcí nebudou moct celý den a miminko mi přinesou max na nakojení a někdy ani to ne.