Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojda,
tak jsme usoudili, ze ten nas kluk uz je zraly na prvni pohadky, ale nevime si rady. V knihkupectvi je knizek spousta a ja nemam ted bohuzel tolik casu, abych se nima prebirala. Proto se ptam zkusenejsich, co jste cetli jako prvni cteni? Mam na mysli pohadky spis kratke, aby udrzel pozornost.
Predem dekuji vsem zs tipy!
Marjanko, u nas v tomhle veku vedly spis lepolera s kratkyma basnickama nebo nejruznejsi obrazkove knizky, kde jsme prcek ukazoval stromecky, zviratka atd. S pohadkama jsme zacali az ted a ohromne si to uziva, nejoblibenejsi je 2×7 pohadek od Hrubina.
Ahoj,
u nás skoro doteď vede cokoliv rýmované. Pokud se to nerýmuje, opouští syna pozornost po několika minutách. Pokud rýmuje, vydrží hodně dlouho a za chvíli umí text zpaměti.
No řekla bych, že je ještě malý na to aby udržel pozornost… To spíš nějaké básničky s obrázky, ideál od Lady a tak…
Pohádky jsme začli vyprávět (ne číst) tak před 3 měsíci-kdyžjsme četli, furt se vrhal na knížku, chtěl oébracet listy apod. Tak máme s manžou každý své pohádky, které umíme a vyprávíme-takové ty klasiky, jako Hrnečku vař, Otesánka, Červená Karkulka, Budulínek, atd…říkáme to zjednodušenou formou, on na určitých místech doplňuje a to ho baví.
Jinak jsem mu koupila knížku Pohádky pro nejmenší od B. Němcové s krásnými ilustracemi
U nás v tomto věku leporela. Krteček, polámal se mraveneček apod. Nejvíc ho bavilo, když mě ukazoval postavičky a já mu říkala názvy.To vydržel dlouho.
My taky prohlížíme leporela … u pohádek by nevydržel (utěch leporel ale taky moc nevydrží). Takže se učíme, jak dělají zvířátka, ukazujeme na obrázky a pojmenovávám mu je. Spíš než pohádky bych se přikláněla za nějaká krátká říkadla.
Ahojky mamky kdy jste prosím začali číst pohádky na dobrou noc? malému je teprve půl roku, ale někdy chodí spinkat sám - položím ho do postýlky a lehnu si do postele a s lampičkou chvilku sedím pak odcházím… tak jsem se chtěla zeptat od kdy začít číst cokoli na dobrou noc? ![]()
My asi o hodne pozdeji, ve dvou letech mozna az. Jestli se vam uz dari vytvorit ritual pred usnutim, tak cim mensi je ditko, tim lip myslim ![]()