Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chci se zeptat, jak často a dlouho může být 1-2 týdenní miminko venku, když je jakž-takž počasí? Včera jsme byli nahodinu na první procházce, ale protože je léto, počítám, že brzy budu chtít chodit ven častěji, než jen na hodinu denně. Můžu už s tak malým miminkem? Je třeba mimčo „zvykat“ na čerstvý vzduch? Mohlo by jí to nějak ublížit, kdyby byla venku třeba několik hodin?
Díky za odpovědi.
No, mě se narodil syn v zimě, takže jsme to s procházkami nepřeháněli a do toho jeho 1. měsíce jsem ho dávala v kočárku (normálně oblečeného, jako když bychom šli ven) na balkon tak na max. hodinu.
Teď čekáme mimi v létě, tak by mě také zajímalo, jak dlouho se může být s malým mimi venku, protože si neumím představit být celý den doma ![]()
Mě se narodil Vojta na konci dubna. Při první procházce jsme byli venku asi 1 hodinu, další asi 2 hodiny. Když mu byl týden, tak jsme už chodili ven třeba na půl dne. A asi od 3.týdne jsme trávili celé dny venku.
Já si myslím, že tam omezení není. Jen přemýšlet o počasí a oblečení a jak s jídlem (někomu vadí krmit venku) a jinak můžete být pořád. Akorát bych se vyhýbala poledním hodinám při sluníčku - spíš po ránu a pak odpoledne a klidně, jak to bude vyhovovat vám. I když není zrovna hezky, tak někteří tráví hodiny venku.
Jak říkám, jen přemýšlet o teplotách a povětrnostních vlivech v kombinaci s oblečením, jiný problém bych neviděla (krom toho koja)
G
U letnich deti je omezeni jen pri velkem horku. Prvni dceru jsem mela v zime a to bylo ponekud striktnejsi…
Terik
Já jsem chodila s malým ven skoro hned … ale je taky zimní mimi, takže jsme zas tak často kvůli mrazu nemohli. Ale jakmile vylezla teplota výš, tak spinkal venku dopol. i odpol. … buď na chodbě, nebo venku.
Já myslím že i miminka potřebují vzduch a nebýt celý den doma.
já myslím, že čerstvý vzduch jedině prospěje, malý je květňátko, narodil se do loňských veder, a krom poledne, kdy bylo na slunci 40 jsme byli venkuráno a navečer několik hodin. A pak až do zimy skoro pořád. Kojila jsem kdekoli venku na lavičce. Takže je spíš otázka, kolik toho zvládneš ty, jak se po porodu cítíš.
K.
Taky jsem to resila, ale Dr. mi rekla, ze muzu od propusteni z porodnice chodit ven jak chci. Tak se neboj, chce to jen vzit spravne obleceni, aby mimisek neprochladl.
K předchozímu příspěvku bych dodala jen, aby nejen neprochladl prcek, ale aby se i nepřehřál.
A napadlo mě, když jsem začala s malou chodit ven já, tak bylo taky foukavo (beru, že je docela hnusný jaro a já rodila na podzim - konec září) a ofoukla mi prsa a to mi přidalo na zánět, takže nejen na dítka, ale i maminky pozor na sebe.
G
My to praktikujeme přesně jako Neznalek a skvěle nám to vyhovuje. Když je pěkně, vyrazíme ven tak v 10 a domů chodíme jen přebalit a nakojit a vracíme se tak v 5-6. Matýsek se krásně vyspí, hlavně spí dýl než doma, takže kojíme po 3 hodinách (a ne po dvou jako doma) a taky se mu v kočárku „vytřesou“ prdíky.
Milli + Matýsek
Jé, holky díky za rady!
Čekám prďolku v půlce prázdnin a taky hodlám být co nejvíce venku, snad nebudou tropy… i když zatím docela vychází ten vtip: Jestli nám to červenec a srpen moc nezkazí, tak bude letos nádherná zima! ![]()
Pozor, já jsem už jedné nedočkavé mamince prodala jarní fusak a teď toho lituju!!!!
, takže možná se i beránek bude hodit
![]()
Bubu