Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zaslechla jsem, že puštěná televize v místnosti může na miminko působit škodlivě. Nevíte o tom někdo něco víc ![]()
ahoj, no právě naopak. Navykání mimi na úplný klid je právě špatné. To abys potom seděla jako myška a ani nemyla nádobí…
Ahojky,no nevím jak moc škodí záření,jestli myslíš tohle,ale jako výchovný prostředek je tel. špatná,posílám odkaz na článek, ve fakt,že když malého kojím,tak mám puštěnou tel.nebo rádio,a to i když spí,protože 100% klid není dobrý,pak se dítě leká většího hluku a nemusí ti taky spát venku.
http://www.mojedite.cz/…e_detail.php?…
Já myslím, že jde spíš o ot, aby nebylo vyloženě v blízkosti, jinak si myslím, že miminko si musí zvyknout na různá prostředí. No a podle teorie z knihy Nejšťastnější miminko v okolí je miminko z bříška zvyklé na ruch. Je fakt, že Bára plakala, když se telka vypla. Teda v noci - spíš jsem jí zvykala na vše možné…
G
myslím, že škodlivost záření je je kravina, kolem nás je tolik přístojů a energetiských proudění, že to žádný extra vliv mít ani nemůže. Na hluk je dobré si zvykat. Jediné co by mohla televize způsobovat negativního je (z vlastní zkušenosti) to co v ní běží, ve chvíli kdy si to dítě už uvědomuje. Můj malý (2roky) už to dost vnímá a špatně na něho některé věci co vidí působí. Např. když se tam křičí, nebo se někdo pere, nemůže to rozchodit a začne třeba brečet. Takže ted na to dávám pozor, v jeho přítomnosti se skoro na nic nedívám (když zapnu tv, chce hned krtka, takže ani nemůžu). On se dívá jenom na kouzelnou školku, ale ani tam to neuhlídáš. Onehdy brečel " oni še tam perou!!!" a byla do Molavcová a JoJo - házeli se polštářema. Takže nejlepší je koukat s ním a kdykoli být k dispozici utěšit, že oni to tak nemyslí, že to byla sranda.
Tak já mám skoro celý den televizi jako kulisi a nemyslím si, že by to škodilo. Je jasné, že nenechávám Anetku , aby se náhodou na TV dívala. Ptala jsem se manžela, který je odborník na vše kolem elektro
, jestli to malé nevadí a že je to v pohodě, jen se na ni nesmí dívat. Že prý žádný elektrosmog neexistuje a elektrovlny jsou kolem náš všude. Myslím si, že daleko horší je , když jsou mimča poblíž mikrovlnky.
O zadnych studiich prokazujicich skodlivy vliv elekrovln ci ceho z televize nevim. Zato existuji studie, ktere jednoznacne prokazuji, ze televize jako kulisa ma skodlivy vliv na vyvoj ditete, predevsim na jeho schopnost soustredeni. Detsky mozek zvuky z televize samozrejme vnima a to ma rusivy vliv na vnimani jinych cinnosti a schopnosti koncentrace na ne. Tento negativni vliv televize se zacina projevovat predevsim s nastupem do skoly (neklid, nesoustredenost, neschopnost „zabrat se“ do jedne cinnosti apod.) a ma vliv na skolni prospech. Televize jako kulisa je jednoznacne spatny navyk, deti je naopak treba ucit peclive vybirat z nepreberne nabidky programu.
Jak tu holky psaly, že je dobré zvykat mimča na hluk, tak s tím moc nesouhlasím. Samozřejmě, že se kolem nich nebude uměle vytvářet ticho, ale aby poslouchaly celý den zaplou telku? A to i když spí. Na spaní by měl být klid (aspoň v rámci možností), aby si odpočinuli. Tolik podprahových podnětů jim určitě neprospěje. Navíc to není přirozené, miminko by mělo poslouchat hlasy blízkých lidí, zvuky, které vytváří maminka, když pracuje… tím se přece učí. Zkuste se někdy zaposlouchat, co v té televizi je za pazvuky. Každou chvilku reklama, rámus, divoká hudba…
Pokud můžu soudit podle sebe, tak dlouho zapnutá televize nebo rádio mě rozčiluje, protože to ať chci nebo ne stejně trochu vnímám a jsem pak unavenější, než když je chvíli klid a jenom si povídáme, hrajeme a tak. A když se mi někdy dřív stalo, že jsem usnula u televize, tak jsem se probudila jak zmlácená.
Možná je to individuální, ale myslím, že stále zapnutá televize může přetěžovat nervovou soustavu dítěte.
možná ještě není dobré mít miminko otočené směrem k televizi, protože to táhne oči…
a co se týče později nepatřičných programů - jeden příběh pro zasmání…
mám o rok staršího bráchu, mamka ho jednou po:,–(ila k televizi, bylo to v podvečer a mamku nenapadlo, že by tam mohlo být něco nevhodného pro děti.. a ona mě byla koupat, tak aby se na chvíli zabavil… no a milý bráška po chvíli přišel řka: Mamíííí já sem tu televizu už vypnúl, oni už šli spat ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Zdravím!
Souhlasím s tím, co napsala Lemi.
Já mám velmi špatnou schopnost se soustředit a možná to bude opravdu tím, že moje mamka se doma velmi často dívala na televizi.
Takže s koukáním při dětech to nepřehánět. Já se o to taky snažím. Docela se mi to daří, televize přes den hraje jen výjmečně a hudba taky.
Musím souhlasit s Lemi. Televizi jako kulisu určitě ne.
Nejen přehršle zvuků vadí, ale i obraz(časté střídání obrazů, míhání, záblesky), také může přispět k problémům. malé mimčo těžko tolik podnětů(ať už zvukových či obrazových) zpracovává -možné následky problémy s usínáním, spánkem, zlé sny apod., později nesoustředěnost, poruchy chování - o tom již některé studie hovoří.
Co se týká záření, četla jsem někde, že dítě by nemělo být do 2m od televize.
Všeho s mírou, Bára má ráda znělku Večerníčku, (já se teď dívala na Rákosníčka
, byl to můj oblíbený večerníček v dětství)tak se jí nějak zalíbila -jak se tam houpe na hračkách, tak ona se noupe taky:)
, pak ji ukládám a přes den zapínám výjimečně. To spíš straším na emiminu ![]()
janka
Ahoj,
tak já taky přidám svoje postřehy. Nevím,zda působí na mimi TV škodlivě, ale nedělá mi dobře, když přijdu k sousedce a ta má celý den puštěnou televizi na zabavení miminka.Malý čučí na obrázky a ona nemá práci.Žádný hrkačky a tak.
No a u nás jsem televizi používala jako kulisu,když byla Barunka mimčo.Pak začala povídat a já už jsem měla toho hluku dost,tak jsem to vypínala a teď mám ještě Vojtu a to už je hukot. Ne že by to nezvládlo miminko, ale mně tečou nervy,když je zaplá televize a do toho začne Bára zpívat a mluvit(a mluvit a mluvit).Tak je puštěná na Kouzelnou školku,pak okolo oběda koukám na seroš a večer večerňajs. Akorát mě štve manža, že přijde domů a první co, tak pustí bendu a v ní sport. Tak ho aspoň nutím,ať,když se nedívá na nic konkrétního,to vypíná.Ale on si VŽDYCKY něco konkrétního bohužel najde.
Tak jsem si postěžovala ![]()
Tak tichu a klidu zdar!Jitka
Ahoj.Můj názor:1)není vyvráceno, že tv neškodí a kdo chce riskovat zdraví svého dítěte? 2)je dokázáno, že po tv se hloupne a to bez ohledu na věk diváka.Můj osobní názor tedy je-tv ze začátku vůbec, později omezeně a vybírat.
Mějte se.
Já
My: tak nevím, jak se může po televizi hloupnout. Záleží přece , jaký na jaký pořady se díváš, ne? Třeba na ČT2 je plno pěkných pořadů o přírodě, o zdraví, o výchově atd. Myslím si, že člověk přece ze vzdělávacích pořádů nehloupne, ale spíš je chytřejší a má větší obzor. To je můj názor ![]()
Ahoj,
asi určitě záleží na tom, co v té televizi běží za film. Také jsem o tom slyšela nebo jsem to někde četla. Pokud se tam střílí, vraždí, řve. atd. tak to pro mimi není dobré a to ani v těhotenství. Jinak pro děti televize také všeobecně dobrá není, nevím v jakém ohledu to myslíš, ale zkus místo dívání se na TV číst pohádku nebo se jentak s mimi mazlit.
Renys